Combaterea costreiului: Caracteristici și erbicide eficace

Care sunt particularitățile acestei buruieni și cum o putem combate în mod cu adevărat eficient

Costreiul (Sorgum Halpense, balaur, belengher) este o buruiană care apare în nenumărate culturi, iar pentru a o combate trebuie, în primul rând, să îi cunoaștem particularitățile.

  • Informații generale despre costrei. Ce este, cum arată, ce culturi afectează
  • Cum se combate costreiul
  • Combaterea chimică prin erbicide
  • Sfaturi pentru aplicarea corectă a erbicidelor împotriva costreiului


Costreiul (Sorgum Halpense, din familia Poaceae) cunoscut în limbaj popular sub o mulțime de denumiri printre care balaur, belengher, iarbă-bărboasă, iarbă-ghimpoasă, mohor-gros, este o plantă dăunătoare, monocotiledonată, stoloniferă, moderat termofilă și heliofilă. Se întâlnește în majoritatea culturilor din România și este una dintre cele mai păgubitoare buruieni. Sunt afectate de costrei culturile de porumb , rapiță, floarea-soarelui , soia, sfeclă de zahar, cartof , mazăre, năut.

Este o buruiană graminee perenă care se dezvoltă mai bine în zonele călduroase. Perioada de germinare a costreiului este primăvara și vara, iar perioada de înflorire este vara și toamna. Se înmulțește repede, fie prin semințe (o plantă generează 1200 - 6000 de semințe) fie prin rizomi. Semințele de costrei rezistă în sol timp de 5, până la 7 ani. Se dezvoltă bine în aproape orice condiții (inclusiv în lipsa apei) pe toate tipurile de sol, însă mediul cel mai propice este reprezentat de solurile ușoare și aluviale.

Costreiul are frunze lungi și netede cu o nervură de culoare mai deschisă. Tulpina plantei este dreaptă, glabră, cu noduri ușor păroase și poate ajunge până la 2 metri înălțime. Floarea costreiului are aspectul unor spiculețe de circa 20 cm lungime și cu perișori scurți și roșii. Fructul costreiului este o cariopsă, iar la maturitate fructele se scutură răspândind în aer mii de semințe. Sistemul radicular al costreiului se dezvoltă la adâncimi mai mari, până la 2 metri, motiv pentru care are o toleranță ridicată la secetă.

Factori favorizanți ai apariției și înmulțirii costreiului țin de mediu și de tratamentele aplicate de agricultori. Costreiul iubește căldura și se dezvoltă bine în zone secetoase și în medii calde și aride. De asemenea, dacă agricultorii nu oferă suficientă atenție combaterii costreiului, el se dezvoltă nestingherit și poate să se răspândească pe hectare întregi.

Cum se combate costreiul

La fel ca majoritatea buruienilor, costreiul le inhibă plantelor de cultură dezvoltarea deoarece extrage din sol substanțe nutritive și apă. Totodată, costreiul ajunge la înălțimi considerabile și umbrește plantele de cultură, astfel încât lumina soarelui nu mai ajunge la ele. Buruienile sunt, de asemenea, și gazde perfecte pentru dăunători. Combaterea acestei buruieni este, așadar, o acțiune esențială, ce poate fi realizată în mai multe moduri.

Prevenția este primul pas și baza unei culturi sănătoase, lipsite de buruieni. Pentru a asigura o bază bună, trebuie ca însămânțarea și înființarea culturilor să fie făcute într-un pat germinativ curat și bine afânat. Rotația culturilor este și ea esențială pentru a preveni apariția buruienilor care concurează cu plantele de cultură pentru resursele din sol. Prin rotația culturilor se realizează o combatere biologică a oricărui tip de buruieni, printre care și costreiul.

Un alt aspect deosebit de important este combaterea buruienilor într-o fază incipientă, astfel încât să nu producă pagube și să fie mai ușor de îndepărtat. Combaterea mecanică a costreiului implică plivitul (ce presupune smulgerea manuală a buruienilor) și aratul.

Combaterea chimică a costreiului. Ce erbicide se utilizează?

Tratamentele chimice pentru combaterea costreiului se aplică atât în etapa preemergentă, esențială pentru prevenirea și eliminarea buruienilor în stadii timpurii de dezvoltare, înainte de răsărire, cât și în etapa postemergentă. Se utilizează fie erbicide pentru buruieni monocotiledonate, așa cum este costreiul, fie erbicide cu spectru larg.

Printre erbicidele ce ajută la combaterea costreiului din sămânță, prin aplicarea preemergentă se numără:

FRONTIER® FORTE - Un erbicid pe bază de dimetenamid-P, din grupa amidelor. Frontier® Forte are o acțiune sistemică, iar buruienile în curs de germinare absorb substanța activă – dimetenamid-P – prin coleoptil. Este recomandat pentru cartof, floarea soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, soia. Este un erbicid de sol cu aplicare în preemergență. În primăverile secetoase, pe soluri cu umiditate insuficientă, se recomandă aplicarea erbicidului înaintea semănatului și încorporarea imediată cu ajutorul combinatorului. În cazul anilor ploioși și a solurilor cu suficientă umiditate, erbicidul poate fi aplicat preemergent (la 2-3 zile după semănat). Nu se recomandă aplicarea pe terenuri cu arătură de primăvară.

WING® P - Este un erbicid pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline și dimetenamid-P, din grupa amidelor. Este eficace în combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și a unor specii de dicotiledonate anuale din sămânță. Dezvoltarea buruienilor este stopată direct ca urmare a absorbției prin vârfurile de creștere coleoptil/hipocotil. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din cultură.

Pentru combaterea costreiului atât din sămânță cât și din rizomi este necesar să se aplice erbicide postemergente, precum:

Pachetul Rekord™ MAX - Conține 3 substanțe active și are un spectru larg de combatere printr-o singură aplicare. Acest pachet de erbicidare se aplică în postemergență, de la 2 la 6 frunze ale culturii de porumb, în funcție de gradul de dezvoltare a buruienilor. Astfel, la buruienile monocotiledonate anuale, pachetul Rekord™ Max se poate aplică din stadiul de 1-3 frunze până la începutul înfrățirii - în cazul costreiului, până la 15-20 cm înălțime.

Este un pachet de erbicide ce oferă eficacitate maximă împotriva principalelor buruieni. Pachetul Rekord™ Max oferă un spectru larg de combatere a buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate, inclusiv a celor perene, din cultura de porumb.

STRATOS® ULTRA - Este un erbicid pe bază de cicloxidim cu o acțiune sistemică, absorbit prin părțile verzi ale buruienilor. Se aplică în postemergență. Pentru combaterea costreiului din sămânță se aplică atunci când buruienile au 3-4 frunze. Pentru combaterea costreiul din rizomi aplicarea se face când acesta are suficientă masă vegetativă (10-20 cm înălțime).

Substanța activă pătrunde în plante la 1-2 ore de la aplicare, migrează ascendent și descendent inclusiv pe toată lungimea rizomilor și se interpune în procesul formării țesuturilor meristematice. Primele semne care atestă eficacitatea acestui erbicid sunt vizibile la câteva zile după aplicare. Este utilizat în culturile de cartof, sfeclă de zahăr și sfeclă furajeră, porumb rezistenți de tip Duo, rapiță, soia, floarea soarelui, tomate, fasole de câmp, lucernă, pomi fructiferi, căpșuni. Se aplica în amestec cu adjuvantul Dash HC.

Sfaturi pentru aplicarea corectă a erbicidelor împotriva costreiului

Primul aspect de care trebuie să ținem cont în aplicarea erbicidelor este parcurgerea cu atenție a etichetei. Aceasta va dezvălui informații punctuale cu privire la utilizarea erbicidului respectiv. Pentru ca produsul să dea rezultatele pe care le așteptăm, este esențial că le utilizăm conform instrucțiunilor producătorilor, atât în ceea ce privește doza folosită, amestecul cu alte produse, cât și în ceea ce privește momentul aplicării produsului - preemergent, postemergent timpuriu sau atunci când plantele sau o anumită dimensiune sau se află într-un anumit stadiu de dezvoltare.

Momentul aplicării tratamentelor și doza utilizată poate face diferența dintre un tratament eficace și unul eșuat complet. Tocmai de aceea este esențial să citim și să urmăm instrucțiunile producătorului. Nu toate erbicidele pentru costrei se aplică în aceeași manieră, astfel încât, chiar dacă am mai utilizat un erbicid pentru această buruiană în trecut, atunci când schimbăm produsul vor exista diferențe de aplicare și alte doze de utilizare.

Se va purta echipament de protecție și se vor respecta toate normele de protecție, precum și de spălare a ambalajelor și echipamentelor atunci când aplicăm orice tip de produs chimic, fie el erbicid, fungicid sau insecticid.

Costreiul este, într-adevăr, o buruiană ce poate provoca pagube importante, însă el poate fi combătut complet dacă sunt utilizate produsele potrivite și dacă le aplicăm în maniera indicată de dezvoltatorul produsului.

Mergi sus