Semnale și tendințe, pe piața internațională a tehnicii agricole

Care sunt rezultatele analizei din 2023 pe piață?

Activitatea agricolă modernă și durabilă necesită inclusiv realizarea de investiții pentru dotarea fermelor cu sisteme tehnice avansate, care să eficientizeze utilizarea resurselor și să ușureze operațiunile executate de către fermieri.

Cele mai recente analize privitoare la evoluțiile de pe piața internațională a tehnicii agricole arată faptul că, în anul 2023, dacă la nivel global s-a înregistrat o anumită creștere a vânzărilor, în spațiul european au fost semnalate scăderi semnificative, îndeosebi pe piața tractoarelor, mașinilor și utilajelor noi și de putere medie. La alte tipuri de utilaje, mașini și echipamente agricole, a existat o creștere diferențiată.

De exemplu, Federaţia Naţională a Constructorilor de Maşini pentru Agricultură din Italia (FederUnacoma), la sfârșitul lunii ianuarie 2024, a făcut publică o analiză a performanțelor sectorului și a reliefat unele tendințe pe această piață, transmițând și un apel către autoritățile italiene privind necesitatea sprijinirii investițiilor în mecanizarea agriculturii. ”Datele prelucrate pe baza situației înmatriculărilor furnizate de Ministerul Infrastructurii și Transporturilor arată o scădere a vânzărilor cu 12,9% la tractoare, având 17.613 vehicule înmatriculate în anul 2023 (erau 20.211 în anul 2022). Scăderea a afectat în principal modelele de putere medie, de la 57 la 130 kW (-23%). Contracții mai reduse au înregistrat modelele de putere mică de la 20 la 56 kW (-5%) și gamele de peste 130 kW (-14%). Pe de altă parte, clasa 0-19 kW a înregistrat o creștere a înmatriculărilor cu 63%. Tendința aceasta se datorează și unei recente modificări aduse Codului Rutier, care a permis operatorilor neprofesioniști să înregistreze mașinile agricole. În ceea ce privește alte tipuri de utilaje, o contracție a vânzărilor s-a înregistrat la remorci (- 8,1%) și la manipulatoare telescopice (-3,4% ). La polul opus, combinele de recoltat și tractoarele cu platformă au depășit tendința generală de recul al vânzărilor. Vânzările de combine au înregistrat o creștere cu 10,2% (un total de 390 de unități față de 354 în anul 2022), iar cele de tractoare cu platformă au crescut cu 15,9%, de la 529 la 613 vehicule vândute”, arătau reprezentanții FederUnacoma.

Scăderile de pe piața agro-mecanică din Italia, în anul 2023, este văzut atât ca un act de ”reașezare” după vânzările record din anul 2021 și ca un efect al impasului producătorilor în onorarea comenzilor, cât și ca un rezultat al influenței anumitor factori economici și geopolitici. ”Pe de o parte, tendința pieței din anul 2023 a fost afectată mai ales de variabile ciclice, precum inflația și creșterea ratelor dobânzilor, dar și creșterea tensiunilor geopolitice (noul conflict militar din Orientul Mijlociu). De asemenea, între factorii de influență se numără incertitudinea din cauza întârzierii fondurilor publice pentru achiziționarea de utilaje inovatoare. Pe de altă parte, scăderea vânzărilor nu este asociată cu o încetinire a cererii, care a rămas dinamică chiar și într-un an deosebit de instabil. Datele privind înmatriculările de tractoare noi (17.613) și de mașini second-hand (57.782, reprezentând +8,1% față de 2022), arată că sectorul agromecanic italian exprimă o cerere de aproximativ 70.400 de vehicule (similar cu anul 2022, dar cu mult peste nivelul din anii pre-pandemiei COVID-19). Semnalul specific pentru această perioadă este faptul că cererea este satisfăcută, în principal, prin achiziționarea de vehicule second-hand, învechite, care nu sunt capabile să răspundă nevoilor de producție ale unei agriculturi moderne și durabile”, punctau reprezentanții FederUnacoma.

Specialiștii italieni mai subliniau faptul că programele de stimulare a investițiilor joacă un rol fundamental în modernizarea parcului tehnic al fermelor, mai ales într-un scenariu precum cel actual, caracterizat de incertitudine. „În următoarele luni, o posibilă înrăutățire a situației economice și a cadrului geopolitic, cuplată cu o nouă explozie a prețurilor ar putea încetini și mai mult vânzările, în timp ce implementarea integrală a noilor instrumente de facilitare a investițiilor și relaxarea crizei creditului ar putea oferi un impuls pieței”, conchideau reprezentanții asociației italiene de producători de tehnică agricolă.

Cu toate acestea, potrivit reprezentanților din domeniu, în tot spațiul economic european, segmentul pieselor de schimb pentru tehnica agricolă utilizată în ferme a trecut pe o direcție ascendentă, pe fondul necesității de modernizare și de eficientizare a mașinilor și echipamentelor agricole actuale, asociată noilor cerințe de protejare a mediului care presupun optimizarea mijloacelor de lucru în agricultură.

Semnalele de pe piața agro-mecanică europeană vin într-un context în care, pe de o parte, cererea de alimente este în creștere ca urmare a sporirii demografice mondiale iar, pe de altă parte, activitatea de producție agricolă este supusă atât unor schimbări climatice ce solicită o dotare tehnică potrivită pentru intervenții prompte în câmp, cât și unor noi constrângeri legislative. Fermierii sunt nevoiți să devină tot mai interesați de echipamente sustenabile și eficiente, precum irigații de precizie, sisteme tehnice bazate pe senzori, baterii, sisteme automatizate și tehnologii smart.

În acest context, asociat scenariului în care industria se va adapta la noua dinamică din sectorul agricol și fermierii vor beneficia de sisteme de sprijin pentru investiții în tehnică agricolă, se prognozează o revenire și, chiar, o tendință de creștere a pieței de profil.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în anul 2024, inclusiv din perspectiva ponderii influenței factorilor economici și geopolitici care, deocamdată, mențin un nivel semnificativ de risc și de incertitudine, privind volumele de investiții și de creditare pentru modernizarea sistemelor tehnice utilizate în sectorul agro-alimentar european.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 26 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis. Informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri. Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Performanță maximă, culturi profitabile

Alege produsul care ți se potrivește pentru cultura ta de floarea-soarelui sau de rapiță și plătești mai puțin.

Află mai multe

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi.

Află mai multe

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus