Banii de la APIA vin săptămâna aceasta pentru fermierii care nu au primit subvenții

APIA va elibera și adeverințe pentru agricultorii care vor să ia credite

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va începe săptămâna aceasta procedurile de plată pentru cei 3.000 de fermieri care nu și-au primit până acum subvențiile . ”Din cele 15.572 de cereri unice de plată pentru care nu au fost efectuate plăți pe niciuna dintre schemele de plată, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care vor intra la plată astfel: 3.863 de cereri ale fermierilor selectați la controlul pe teren vor intra la plată începând cu data de 24 august, iar 3.028 de cereri ale fermierilor cu erori apărute în cadrul controalelor administrative vor intra la plată începând cu data de 27 august”, se arată în comunicatul emis de APIA.


Funcționarii APIA îi vor informa pe fermieri în timpul acestor controale să clarifice erorile din cererile de plată. La momentul de față, APIA are de clarificat peste 10.000 de erori cu aproape 1300 de fermieri. Suma totală autorizată la plată este de 1,9 miliarde de euro, din care fermierii au primit până acum 1.877 de milioane de euro pe toate tipurile de fonduri. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a emis până acum ordine de plată pentru 912.296 de cereri, reprezentând un procent de 96,63%.


Fermierii care vor credit pot lua adeverințe de la APIA


APIA mai vine cu o veste bună pentru fermieri. Agenția încheie convenții cu băncile și instituțiile non-bancare, prin care fermierii vor putea folosi adeverințe pentru a solicita credite pentru inputuri agricole sau produse de protecție a plantelor. Acestea vor fi garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Fermierii pot astfel solicita în scris la APIA eliberarea unei adeverințe prin care Agenția să confirme faptul că agricultorul a depus o cerere unică de plată pentru 2016, prin care solicită sprijin pentru schema unică, pentru plata redistributivă, cea pentru practici agricole benefice pentru mediu și climă sau pentru una din măsurile de dezvoltare rurală.


Prin adeverința eliberată, APIA mai confirmă și suprafața determinată la plată, efectuarea controlului administrativ, eligibilitatea agricultorului și faptul că acesta îndeplinește condițiile pentru acordarea subvenției. Fermierul poate folosi apoi adeverința de la APIA pentru a solicita un credit pe până la 90% din valoarea subvenției acordate, la o dobândă finală care nu poate depăși ROBOR 6M + cel mult 2,5%.

Mergi sus