Boli și tratamente la cireș - soluții moderne de protecție

Protejează-ți investiția și obține producții sănătoase și calitative cu soluțiile moderne împotriva bolilor la cireș.

Recolta poate fi afectată semnificativ atunci când bolile se instalează în plantația de cireș, până la punctul în care pot exista pierderi însemnate sau chiar să fie compromisă în totalitate. Pentru a preveni și gestiona aceste riscuri, trebuie aplicate tratamente la cireș, în paralel cu adoptarea unor măsuri de management integrat. Astfel, se asigură controlul bolilor, dar și optimizarea sănătății și productivității plantației.

În continuare, vei descoperi ce soluții moderne ai la îndemână pentru a proteja cultura și care sunt cele mai comune boli ale cireșului.

De ce bolile la cireș reprezintă o problemă pentru fermieri

Bolile pot provoca pagube substanțiale recoltei, atunci când nu sunt tratate corespunzător, fapt care duce la scăderea profitabilității. Spre exemplu, monilioza la cireș poate compromite peste 90% din plantație, iar în lipsa unor tratamente preventive și de combatere, poate chiar să cauzeze moartea pomilor.

Soluții moderne pentru prevenirea și combaterea bolilor la cireș

Pentru a asigura stabilitatea și rentabilitatea producției agricole, este necesară implementarea unei scheme eficiente de tratamente la cireș. Aceasta va trebui să conțină fungicidele, erbicidele și insecticidele potrivite, selectate în funcție de specificul bolilor și dăunătorilor prezenți în zonă. În paralel, se recomandă și adoptarea unor măsuri preventive de întreținere și alegerea soiurilor potrivite.

Tratamente pentru bolile cireșului - utilizarea fungicidelor potrivite

Pentru a asigura eficiența tratamentelor la cireș, alege fungicide cu un spectru larg de acțiune, aplică-le în doza recomandată și la momentul potrivit. De asemenea, folosirea unor fungicide cu moduri diverse de acțiune, dar și alternarea lor contribuie la prevenirea dezvoltării formelor de rezistență la fungicide.

BASF îți recomandă Signum®, un produs din gama AgCelence® pentru sâmburoase. Produsele din gama AgCelence® oferă beneficii semnificative și depășesc ceea ce produsele obișnuite pot oferi pentru protecția plantelor. Avantajele oferite de acestea includ o mai bună toleranță la stres, creșterea producției, îmbunătățirea calității recoltei și sporirea profitabilității. În afară de controlul asupra bolilor, influențează procesele fiziologice prin reducerea transpirației, stimularea fotosintezei și scăderea producției de etilenă.

Signum® este un produs inovator, ce are la bază o combinație unică de două substanțe active noi cu moduri diferite de acțiune:

  • boscalid - din grupa carboxamide;
  • piraclostrobin - substanţă activă renumită din grupa strobilurinelor.

Signum® prezintă o dublă mișcare în plantă și acționează atât în mod translaminar, cât și acropetal, având o acțiune sistemică locală. Substanțele active inhibă germinația sporilor și creșterea tubului germinativ, influențând totodată procesul de sporulare. Atunci când este aplicat timpuriu, mai ales într-un context preventiv, are o eficacitate remarcabilă împotriva patogenilor.

Revyona® este un fungicid încadrat în grupa chimică a triazolilor. Se distinge ca fiind un produs din noua generație, elimină punctele slabe ale triazolilor convenționali de pe piață și le evidențiază avantajele. În plus, oferă eficiență și flexibilitate superioară în controlul bolilor, fiind potrivit pentru aplicare în diverse condiții meteorologice.

Prin utilizarea fungicidului Revyona®, vei îmbunătăți calitatea și gradul de vandabilitate a producției, vei obține o mai mare flexibilitate și vei optimiza managementul în fermă. Acesta se aplică în maximum două tratamente pe sezon, la un interval de 7 zile între aplicări, pe perioada de vegetație BBCH 56-89.

Soluții inovatoare pentru combaterea buruienilor

Buruienile sunt un mediu propice pentru dezvoltarea diverselor infecții, deoarece pot constitui gazde ideale pentru agenții patogeni. În cazul cireșilor, erbicidarea se realizează după primii trei ani de la plantare. În tot acest timp îndepărtarea buruienilor se efectuează prin lucrări manuale sau mecanice.

Un alt erbicid eficient pe care îl poți folosi este Stratos® Ultra. Acesta are la bază substanța activă cicloxidim, dispune de o acţiune sistemică şi se absoarbe prin părţile verzi ale buruienilor. Acest tratament la cireș împotriva buruienilor este eficient încă din prima săptămână după aplicare. Are rezultate excelente chiar și atunci când gradul de infestare este ridicat, reușind să combată buruienile monocotiledonate.

Combaterea dăunătorilor

Conform lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun – Ghid tehnic și economic“, principalii dăunători care pot ataca plantația de cireș și metodele de combatere sunt:

  • musca (viermele) cireșelor (Rhagoletis cerasi L.) - pentru combaterea acestora se folosesc capcane cu clei adeziv, iar după captarea primelor muște, se pot aplica tratamentele fitosanitare;
  • viespea cireşului (Caliroua limacina Retz.) - efect sporit în combaterea acestui dăunător îl au arăturile de vară-toamnă, care distrug o parte din larvele hibernate și estivale retrase în sol pentru a intra în faza de împupare; se aplică tratamente fitosanitare atunci când apar adulții și larvele;
  • păduchele negru al cireşului (Myzus cerasi F.) - pentru diminuarea atacului se practică igienizarea culturii, cum ar fi distrugerea buruienilor, tăierea și arderea lăstarilor atacați; primăvara, la apariția primelor afide pe frunze, se vor efectua tratamente fitosanitare.

Schemă de tratamente la cireș

ProblemăSoluțieDoza recomandatăMomentul aplicăriiNumăr maxim de tratamente
Monilioză - Monilinia spp.Signum®0,5 kg/haBBCH 59-813
Revyona®1,0 L/10.000 m2 Suprafața foliară tratată (max. 1,8 l/ha)BBCH 56-892
Pătarea frunzelor - Blumeriella jaapi sin. Cocomyces hiemalis.Signum®0,5 kg/haBBCH 59-813
Buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anualeStomp® Aqua2 - 4 l/haÎn perioada de repaus la preemergența buruienilor 
Buruieni monocotiledonateStratos® Ultra1-2 l/ha singur sau 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant (DASH HC)Postemergent (BBCH 12-39) 

Lucrările de întreținere

Pe lângă aplicarea tratamentelor la cireș, lucrările de întreținere sunt importante pentru a obține o recoltă sănătoasă, bogată și constantă, chiar și după mai mulți ani de la plantare. În acest sens, sunt necesare următoarele:

Tăierea pomilor

Pentru a preveni apariția infecțiilor, trebuie realizate tăierile în perioada optimă. Pentru cultura de cireș, specialiștii recomandă pomicultorilor să efectueze anual tăieri de întreținere și de rod, ținând cont de câteva particularități.

Înmulțirea

Înmulțirea cireșilor se realizează prin altoire, primăvara, și prin portaltoi, vara. Pentru a evita apariția unor infecții virale, alegerea materialului săditor și a portaltoilor din surse autorizate este esențială.

Irigarea

Cireșii sunt sensibili la umiditatea excesivă și la seceta prelungită. De aceea, alegerea unui sistem de irigare adecvat, care să asigure cantitatea optimă de apă este esențială. Pot fi folosite metode precum irigarea prin picurare sau microaspersiune sub coroana pomilor.

Întreținerea solului

În livezi, între rândurile unde sunt plantați pomii, se practică înierbarea solului, iar pe rânduri, ogorul negru. În plus, se realizează tratamentele la cireș cu erbicide sau lucrări manuale/ mecanice.

Principalele boli la cireș

Cultura de cireș devine productivă, în general, după cel puțin 3-4 ani de la înființare și poate rodi până la 40 de ani. Pentru a asigura consistență și productivitate pe parcursul acestor ani, ține cont de particularitățile fiecărei specii, efectuează la momentul potrivit lucrările de întreținere și aplică măsurile fitosanitare necesare.

Potrivit lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun – Ghid tehnic și economic“, cele mai întâlnite și păgubitoare boli la cultura de cireș sunt:

Pătarea purpurie (antracnoza) a frunzelor de cireș (Blumeriella jaapii sin. Coccomyces hiemalis)

Apare cel mai des pe frunze sub forma unor pete circulare, de dimensiuni reduse, cu margini ușor delimitate, purpurii sau roșiatice. În timp, petele vor ocupa integral limbul foliar, frunzele atacate cad prematur, ceea ce produce defolierea timpurie a pomilor.

Pentru a reduce sursa infecției sunt necesare lucrările de igienizare, iar primăvara, în scop preventiv, se aplică tratamentele la cireș.

Ciuruirea frunzelor - Stigmina carpophila (Lev.) M.B. Ellis sin. Coryneum beijerinckii Qud.

Atacul apare atât pe frunze, cât și pe fructe. Frunzele dezvoltă niște pete circulare, roz-violacee, delimitate de o zonă de culoare roșie. În timp, țesuturile din jurul petelor se necrozează, se desprind, cad și frunzele rămân ciuruite. Pe suprafața fructelor, apar mici pete de culoare roșiatică, iar în timp devin brune. Fructele atacate își pierd calitățile gustative, se usucă și cad.

Pentru prevenire se aplică preventiv tratamentele la cireș necesare, iar în caz de infecție se realizează igienizarea culturii.

Putregaiul și mumifierea fructelor (Monilinia laxa Aderhold et Ruhl. Honey. Ex Whetzel și Monilinia fructigena Aderhold et Ruhl. Honey.)

Primăvara, atacul se manifestă la flori, frunze și lăstari, prin ofilire, brunificare și uscare. Vara, efectele bolii afectează fructele în toate etapele de dezvoltare.

Pe lângă aplicarea tratamentelor la cireș cu fungicide, va fi necesară și implementarea unor măsuri de igienizare pentru a opri progresul și răspândirea bolii la pomii sănătoși.

Descoperă mai multe despre tehnologia BASF de protecție a sâmburoaselor și schema de tratament la cireș pentru monilioză, în materialul video:

Răsucirea frunzelor de cireş (Gnomonia erythrostoma)

Manifestările bolii sunt evidente în perioada iunie-iulie, când infecția determină răsucirea și uscarea limbului frunzelor, care nu cade nici în timpul iernii. Fructele se dezvoltă asimetric, iar pentru controlul bolii, lăstarii se înlătură și se ard.

Așadar, pentru a asigura o producție abundentă, adoptă o abordare riguroasă în privința tratamentelor fitosanitare și a lucrărilor de întreținere. Respectă calendarul aplicării tratamentelor și selectează produsele potrivite în funcție de necesitățile specifice ale culturii de cireș.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Mergi sus