Bolile cepei: identificare, prevenire și combatere

Află ce soluții moderne ai la îndemână pentru a ține la distanță bolile cepei.

Bolile cepei, precum mana, alternarioza sau rugina pot avea efecte devastatoare în cultură, putând compromite recolta chiar și în totalitate. Pentru a le ține sub control, este nevoie să aplici fungicide potrivite, cum ar fi Polyram® DF și Dagonis®, care au moduri de acțiune diferite și previn dezvoltarea formelor de rezistență. În plus, gestionarea cu atenție a buruienilor și controlul dăunătorilor, care pot pune în pericol recolta, sunt la fel de importante.

În continuare, vei descoperi soluții moderne de protecție a culturii și care sunt cele mai comune boli ale cepei.

Bolile cepei - soluții smart de protecție a culturii

Fermierii au nevoie de produse și tehnologii moderne și eficiente în protecția fitosanitară a culturii de ceapă, pentru a face față agenților patogeni. În acest sens, este necesară utilizarea unor produse de calitate deoarece, în caz contrar, există riscul de a avea pierderi semnificative în producție.

Avantajele tehnologiei inteligente Agro BASF, pentru o bună protecție a culturii de ceapă

Prin intermediul Smart Technology , BASF îți pune la dispoziție mai multe produse omologate pentru cultura de ceapă și permite optimizarea tratamentelor prin utilizarea fungicidelor cu moduri de acțiune diferite. În acest fel, poți asigura protecția culturii fără a depinde exclusiv de o singură metodă de combatere a bolilor, aspect care duce de cele mai multe ori la dezvoltarea formelor de rezistență.

BASF a dezvoltat soluții de încredere, adaptate atât pentru culturile din câmp deschis, cât și pentru cele din sere și solarii. Printre cele mai moderne tratamente pentru ceapă, se numără următoarele fungicide:

Dagonis® este un fungicid pentru ceapă, ce combină proprietățile a două substanțe active: fluxapiroxad și difenoconazol, care asigură combaterea unui spectru larg de agenți patogeni. Acesta este eficient în combaterea alternariozei și ruginii cepei și este un produs util pentru managementul rezistenței.

Difenoconazol este un triazol sistemic, ce asigură controlul preventiv și curativ de durată al bolilor.

Fluxapiroxad este o substanță cu o structură moleculară unică, ce inhibă toate stadiile principale de dezvoltare și reproducere a ciupercii. Urmărește clipul următor și descoperă cum acționează acesta:

Polyram® DF este un fungicid pe bază de metiram, sub formă de granule, ce are o acțiune multi-site. Acțiunea sa de contact împiedică germinarea sporilor ciupercilor. Oferă un spectru larg de combatere a bolilor și acționează foarte rapid.

Schemă - calendar tratament ceapă

ProblemăSoluțieDoza recomandatăMomentul aplicăriiNumăr maxim de tratamente
Mana cepeiPolyram® DF0,2%dezvoltarea frunzelor până la 50% din dimensiunea finala a bulbului 
Rugina cepeiDagonis®1 l/haBBCH 13-492
Alternarioza cepeiDagonis®1 l/haBBCH 13-492

Managementul integrat pentru prevenirea bolilor cepei

Pentru a obține producții mari, de calitate și constante, este nevoie nu doar de folosirea fungicidelor, ci și de utilizarea erbicidelor și a insecticidelor, pentru a controla eficient îmburuienarea, respectiv atacurile dăunătorilor.

Utilizarea insecticidelor și erbicidelor

Dăunătorii afectează cultura atât în mod direct, cât și indirect, creând leziuni care pot favoriza dezvoltarea infecțiilor și bolilor la ceapă. Pentru a scăpa de dăunători, folosește un insecticid potrivit pentru cultura de ceapă. Citește cu atenție instrucțiunile producătorului, pentru a te asigura că folosești corect produsul.

Potrivit lucrării „Ghid pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (coordonator dr. ing. Antonia Ivașcu, 2009), principalii dăunători ai culturii de ceapă sunt:

  • Nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci Kuhn.);
  • Păianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus Fum. et Rob.);
  • Tripsul comun (Thrips tabaci Lind.);
  • Gărgăriţa cepei (Ceuthorrhynchus suturalis F.);
  • Musca cepei (Delia antiqua Meig.).

Pentru o dezvoltare sănătoasă a culturii și pentru a preveni problemele fitosanitare este esențială și evitarea îmburuienării. Buruienile pot fi gazde pentru agenții patogeni și pentru dăunători, contribuind la răspândirea acestora. În plus, buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resurse, cum ar fi nutrienții din sol, apa și lumina, ceea ce duce la o calitate redusă a recoltei.

Cele mai importante lucrări agrofitotehnice cu ajutorul carora se poate preveni apariția agenților patogeni:

Pentru prevenirea și controlul problemelor cauzate de agenții patogeni și de dăunători, pot fi realizate lucrări agrofitotehnice. Iată care sunt cele mai importante:

  • Lucrările de îngrijire - se aplică în timpul vegetației și sunt: plivitul manual de 2 ori; 2-3 udări în anii secetoși, cu norme de udare de 300m3/ha; tăvălugirea culturii cu 2-3 săptămâni înaintea recoltării; 1-2 prașile manuale pe rând și 3 prașile mecanice între rânduri;
  • Lucrările de pregătire a terenului - se realizează în două etape: toamna și primăvara; toamna: discuitul pentru desființarea culturii anterioare și afânatul solului, nivelarea de întreținere, fertilizarea de bază; arătura adâncă (la 28-30cm); primăvara: fertilizarea, modelarea terenului în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm;
  • Rotația culturilor - cele mai bune culturi premergătoare pentru ceapă sunt tomatele, ardeii, vinetele, castraveții, varza, dovleceii și pepenii, deoarece lasă un teren cât mai lipsit de buruieni.

Bolile culturii de ceapă - de ce să le acorzi importanță

Un aspect remarcabil al culturii de ceapă din spațiile protejate este capacitatea acesteia de a fi exploatată pe parcursul întregului an. Indiferent de soiul ales, există posibilitatea de asigurare a unei producții constante.

Ceapa se cultivă atât pentru bulbi, cât și pentru frunze. Pentru obținerea bulbilor, ceapa se cultivă în câmp, iar după modul de înființare, există trei sisteme de cultură:

  • prin arpagic;
  • prin semănat direct în câmp (ceapa ceaclama);
  • prin răsad (ceapa de apă).

Culturile de ceapă verde (stufat) se înființează atât în câmp, cât și în sisteme protejate. Înființarea culturii se realizează din arpagic cu un diametru mai mare de 20 mm sau din bulbi cu dimensiuni mici. Ceapa verde poate fi obținută în timpul iernii în spațiile protejate, iar primăvara foarte devreme în câmp.

În câmp, culturile de stufat se înființează în toamnă, la jumătatea lunii septembrie. În perioada de vegetație, cultura trebuie irigată, prășită și fertilizată la sfârșitul iernii, iar recoltarea se realizează la jumătatea lunii aprilie.

Pentru culturile din solarii, înființarea are loc toamna (septembrie-octombrie) sau primăvara (începutul lunii martie). Lucrările de îngrijire pentru cultura de ceapă din solarii sunt aceleași cu cele pentru cultura din câmp, la care se adaugă aerisirea solarului pentru a menține o temperatură de 18-20 de grade Celsius. Recoltarea se realizează la sfârșitul lunii martie, început de aprilie.

Bolile cepei sunt o preocupare majoră pentru fermieri, fie că ne referim la cultura de ceapă din câmp deschis sau în spații protejate și indiferent de soiul/ tipul de ceapă ales.

Odată apărute, bolile sunt destul de greu de controlat atât la ceapa verde, cât și la bulbi și pot provoca pagube semnificative. În plus, aplicarea incorectă a tratamentului favorizează rezistența la substanțele active ale produselor fitosanitare. Iată care sunt cele mai comune boli ale cepei:

Mana cepei (Peronospora destructor)

Această boală afectează bulbii de ceapă, dar și frunzele, și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, ceea ce determină uscarea acestora.

Proliferarea inflorescenţelor şi aspermia cepei (Phytoplasma spp.)

Această boală apare atât în culturile de ceapă pentru consum, cât și în cele semincere. Plantele infectate sunt ușor de identificat după clorozarea uniformă a frunzelor și tijelor florifere. Procesul de creștere este inhibat aproape complet și plantele capătă un aspect neplăcut.

Mucegaiul negru al cepei (Aspergillus niger v. Tiegh.)

Aceasta boală atacă bulbii plantelor. În general, atacul începe de la vârful bulbului și progresează treptat până afectează bulbul în întregime. Un mucegai negru, sub formă de pulbere, se dezvoltă între solzii bulbilor, iar în cazul atacurilor puternice, solzii se înmoaie și bulbii încep să putrezească.

Antracnoza cepei (Colletotrichum circinans)

Antracnoza cepei apare începând cu luna iulie, pe porțiunea bazală a frunzelor și pe solzii bulbilor. Aceasta se manifestă prin apariția unor pete numeroase, mici, de formă circulară, de o culoare verde-închis sau negricioasă.

În condiții favorabile dezvoltării bolii, se poate observa la suprafața petelor o pâslă miceliană albicioasă, însoțită de puncte mici, negre, adesea, aranjate în centre concentrice.

Rugina cepei (Melampsora allii salicis - albac Kleb.)

Rugina cepei apare atât la arpagic, cât și la plantele semincere. Pe suprafața frunzelor și a tijelor florifere apar niște pete gălbui, ovale. La suprafața petelor se formează picnidii ovoide, de culoare galbenă-brună, în jurul cărora se pot observa pustule mici, dispuse în grupe, de culoare galbenă-portocalie și pulverulente.

Rugina cepei, prazului şi usturoiului (Puccinia porri (Sow.) Winter)

Potrivit lucrării „Ghid pentru determinarea rezistenței la boli și dăunători” (coordonator dr. ing. Antonia Ivașcu, 2009), aceasta este o boală a cepei verzi. Primăvara, pe frunzele tinere apar pete gălbui, ovale, la suprafața cărora se observă punctișoare de culoare brună-gălbuie. În jurul acestor punctișoare apar pustule mici, prăfoase, de culoare galbenă-portocalie, dispuse în cercuri sau inele eliptice.

Pe aceleași organe, în luna iunie, în zona petelor galbene, încep să apară numeroase pustule lenticulare, prăfoase, de culoare brună-roșiatică și puțin proeminente. Acestea sunt dispuse în direcția nervurilor frunzei. Atacurile intense provoacă îngălbenirea, veștejirea și uscarea frunzelor.

Alternarioza cepei (Alternaria porri și Stemphylium vesicarium)

Această boală este favorizată de o umiditate ridicată și de temperaturi între 18 și 25 de grade Celsius. Semnele atacului sunt niște pete cu aspect umed, care devin tot mai mari și capătă o culoare cenușie în centru și galbenă pe margine. Atacul provoacă îngălbenirea, îndoirea vârfurilor și moartea plantelor.

Așadar, pentru o recoltă bogată și sănătoasă, combaterea bolilor cepei este esențială. Folosește fungicidele potrivite, în dozele recomandate și adoptă practicile managementului integrat.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care te confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Asigură-ți profitul în cultura de rapiță!

Primești 300 de lei pentru fiecare sac de semințe de rapiță InVigor® cumpărat (la achiziția a minimum 5 saci)

Află mai multe

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii
Mergi sus