Bolile părului - tratamente și soluții moderne de protecție

Descoperă soluții moderne de tratamente pentru păr, ca să obții un randament bun și constant.

Bolile părului pot avea consecințe semnificative asupra plantației, putând cauza chiar și pierderea întregii recolte și uscarea pomilor, așa cum se întâmplă în cazul focului bacterian, de exemplu. Pentru contracararea acestor riscuri, folosește soluții moderne de tratament și adoptă măsuri de management integrat. Astfel, vei putea controla eficient bolile și, în același timp, vei contribui la creșterea randamentului livezii.

Descoperă, în continuare, care sunt tratamentele și soluțiile moderne de protecție pe care le ai la îndemână, dar și care sunt cele mai comune și păgubitoare boli la păr.

Tehnologia de protecție a părului

Cea mai eficientă tehnologie de protecție o reprezintă utilizarea fungicidelor, erbicidelor și insecticidelor de înaltă calitate, cu formulări inovatoare. Un aspect esențial în utilizarea unui tratament eficient este alegerea produselor potrivite și aplicarea lor în acord cu nevoile specifice ale livezii, astfel încât să maximizezi eficacitatea.

Tratamente la peri împotriva bolilor

Fermierii se confruntă cu pierderi atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea recoltei, iar cauza acestora este reprezentată de diferitele fenomene naturale din ultimul timp, care creează un mediu propice dezvoltării agenților patogeni, la care se adaugă aplicarea incorectă a tratamentelor sau folosirea unor produse ineficiente. În acest sens, BASF a creat o tehnologie inteligentă de protecție a pomilor fructiferi, care să rezolve problemele actuale prin metode noi, ce au la bază analize eficiente.

Astfel, Smart Technology vine ca răspuns pentru cele mai frecvente probleme ale fermierilor, cum ar fi:

  • reducerea randamentului;
  • dezvoltarea formelor de rezistență la fungicide;
  • infecții dificil de gestionat în momente critice;
  • impactul negativ al precipitațiilor asupra eficacității tratamentelor;
  • calitatea și vandabilitatea scăzută a fructelor.

Schema de tratament la păr presupune alternarea produselor omologate cu scopul de a optimiza tratamentul și de a preveni apariția bolilor la păr. Utilizarea alternativă a fungicidelor cu un spectru larg și mecanisme de acțiune diferite constituie o strategie eficientă în controlul rezistenței. Cu ajutorul acestei abordări vei reuși să previi pierderile și să maximizezi calitatea recoltei.

Spre exemplu, pentru evitarea apariției formelor de rezistență în combaterea rapănului la pomii fructiferi, specialiștii BASF recomandă utilizarea în amestec în rezervor a unei doze minime omologate (0,25l/ha) din produsul Sercadis® împreună cu un fungicid care dispune și de acțiune multi-site, cum ar fi Polyram® DF. Aplică până la trei tratamente anuale cu fungicide din grupa SDHI, fie în mod individual, fie în amestec cu alte fungicide din alte grupe chimice, pentru a controla toate bolile.

Un alt fungicid eficient în controlul bolilor la păr este Dagonis®. Datorită combinației celor două substanțe active complementare, se asigură un control de lungă durată împotriva rapănului la păr sau a bolilor foliare ale tulpinilor și fructelor.

Substanța activă care se găsește în ambele fungicide prezentate este fluxapiroxad, ce dispune de o structură moleculară unică. Urmărește materialul video pentru a descoperi cum funcționează aceasta:

De asemenea, eficient în combaterea rapănului părului, cu o performanță remarcabilă chiar și cazul condițiilor climatice dificile și cu o bună rezistență la spălare, este fungicidul Delan® Pro. Acesta are la bază două substanțe active cu două moduri de acțiune diferite, ditianon și fosfonați de potasiu, și dispune de o formulare sub formă de suspensie concentrată.

Un fungicid eficient în tratarea rapănului părului, dar și a bolilor de depozitare precum Neofabrea perennans, Neofabrea vagabunda, Neofabrea malicortitis, Glomerella cingulata, Monilinia fructigena, Botryotinia fuckeliana, Neonectria ditissima, Penicillium expansum este Scala®, ce prezintă o eficacitate foarte ridicată, datorită modului său complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori.

O bună aderență la suprafața frunzelor și un risc foarte scăzut de apariție a rezistenței îl are fungicidul sub formă de granule, Polyram® DF. Substanța sa de bază este metiram, din grupa ditiocarbamaţilor, iar formula produsului determină o mai mare eficacitate în combaterea bolilor.

Fungicidul Revyona® este un produs de nouă generație, ce face parte din grupa chimică a triazolilor. Un mare avantaj al acestuia este faptul că poate fi aplicat independent de vreme, iar spectrul său de combatere a bolilor este destul de larg. Aplică-l pentru controlul bolilor la păr și te vei bucura de o creștere a calității și a gradului de vandabilitate a producției.

Principalul avantaj al tehnologiei inteligente de la BASF constă în identificarea soluțiilor care permit eliminarea pierderilor de recoltă, ce pot varia între 10% și 70-80%, în funcție de condițiile climatice. Celelalte beneficii sunt:

  • soluții de încredere;
  • protecție în perioadele vulnerabile;
  • rezistență la spălare;
  • producții de calitate;
  • timp de pauză favorabil.

Managementul integrat pentru prevenirea bolilor la păr

Adoptarea managementului integrat reprezintă o practică agricolă importantă pentru prevenție. Aceasta presupune, pe lângă utilizarea unor tratamente cu fungicide de calitate, efectuarea la timp a lucrarilor agro-fitotehnice și de igienă culturală, de combatere a buruienilor și dăunătorilor.

Fungicide pentru combaterea bolilor la păr

ProblemăSoluțieDoza recomandatăMomentul aplicăriiNumăr maxim de tratamente
Rapăn (Venturia pirina)Scala®0,75-1 l/haBBCH 53-774
Delan® Pro2,5 l/haBBCH 53-816
Dagonis®1,2 l/haBBCH 53-813
Sercadis®0,25-0,3 l/haBBCH 53-813
Rapăn și Pătarea brună (Stemphyllum spp)Revyona®maximum 2 l/haBBCH 53-852

➡️ În plus, dacă îți dorești un mai bun control asupra producției și vrei să îmbunătățești rezistența plantației la factorii de stres, aplică un regulator de creștere precum Regalis® Plus .

Acest produs are la bază substanța activă prohexadionul-calcic, cu următoarele efecte benefice:

  • blochează procesul de sinteză a giberelinelor, reducând astfel lungimea creșterii vegetative a lăstarilor;
  • suprimă sinteza etilenei, diminuând căderea fructelor tinere;
  • interferează cu metabolismul flavonoidelor, crescând astfel rezistența fiziologică la diverși agenți patogeni și controlând eficient focul bacterian.

Bolile părului, o provocare pentru fermieri

Bolile părului sunt o provocare deoarece pot cauza daune considerabile. Infecțiile severe pot compromite chiar și întreaga cultură, cum se întâmplă în cazul focului bacterian, de exemplu.

În plus, agenții patogeni pot dezvolta rezistență la tratamentele cu fungicide. De aceea, utilizează fungicide de înaltă calitate, cu moduri diferite de acțiune, și alternează-le pentru a preveni apariția rezistenței la substanțele active. Iată care sunt cele mai comune boli ale părului:

Rapănul părului (Venturia pirina)

Aceasta este una dintre bolile cele mai amenințătoare pentru pomi. Manifestările atacului pot fi observate pe partea superioară a frunzelor, sub forma unor pete circulare de culoare verde închis, care ulterior evoluează către o nuanță maro-închis. Frunzele afectate prezintă tendința de a se usca și cădea, mai ales cele tinere, în timp ce frunzele mature pot să-și modifice forma și să se crape. În plus, ciuperca poate afecta și lăstarii sau fructele pomilor.

Pătarea albă (Mycospherella sentina)

Această boală a părului apare pe frunzele tinere sub forma unor pete dese, deschise la culoare, cu dimensiuni cuprinse între 2 și 5 mm. Petele pot apărea într-un număr variabil și provoacă scăderea intensității procesului de fotosinteză, aspect care duce la căderea prematură a frunzelor.

Monilioza (Monilinia fructigena)

Monilioza este cunoscută și sub numele de putregai brun sau mumificarea fructelor și reprezintă una dintre cele mai distructive boli ce afectează pomii fructiferi. Aceasta se manifestă prin procesul de brunificare a florilor, a lăstarilor tineri și a fructelor, care ulterior mumifică și rămân în această stare pe pom.

Rugina părului (Gymnosporangium sabina)

Această afecțiune se manifestă mai rar și nu cauzează daune semnificative, cu excepția cazurilor în care în zonă se găsesc și plante de ienupăr, care pot fi purtătoare de germeni ai bolii.

Focul bacterian (Erwinia amylovora)

Cunoscută și sub numele de arsura bacteriană la păr, această boală se manifestă în condiții de umiditate și temperaturi ridicate. Simptomele atacului sunt evidente pe flori, care prezintă semne de ofilire și uscare, pe lăstarii tineri și, de asemenea, pe fructe, unde apar pete de culoare neagră sau brună. Această boală poate avea consecințe grave, putând duce la uscarea întregii livezi într-un interval scurt.

➡️ Citește mai multe despre această afecțiune, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament în articolul: Focul bacterian la măr, păr și gutui .

Mana (Phytophthora cactorum)

Această boală este denumită și putregaiul coletului și al fructelor de păr și se dezvoltă în condiții de umiditate crescută. Ciuperca rezistă în sol în timpul iernii și afectează pomii după plantare. Simptomele atacului se manifestă prin îngălbenirea prematură a frunzelor și o creștere redusă a fructelor.

Tumefierea rădăcinilor

Această boală este cauzată de bacteria Agrobacterium tumefaciens, localizată în zona coletului și pe rădăcină. Boala determină formarea de umflături care, în timp, se descompun și distrug țesutul radicular.

Pieirea părului

Este cauzată de o fitoplasmă și se caracterizează prin reducerea ritmului de creștere, pierderea producției, urmată de o evoluție rapidă sau lentă spre moartea pomilor afectați.

În concluzie, pentru a-ți asigura o producție bogată de pere, utilizează soluții moderne, inteligente și construiește din timp o strategie de protecție eficientă. De asemenea, respectă recomandările specialiștilor, calendarul de aplicare a tratamentelor și folosește responsabil produsele de protecție.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Calculator pentru stabilirea dozei de aplicare

Optimizați costurile, aplicând doza potrivită în funcție de suprafața peretelui foliar. Pentru fungicidele Dagonis® și Revyona®

Calculează doza

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus