Ce spun viticultorii români despre efectul fosfonaților de potasiu în combaterea manei

Vezi cum i-au ajutat fungicidele BASF să treacă de provocările unui an cu precipitații record

Rezultate remarcabile în combaterea manei într-un an cu precipitații record. Acesta este bilanțul unui fermier din județul Tulcea, care a reușit să combata mana și să aibă o cultură sănătoasă de viță de vie, cu pierderi minime. Echipa BASF a stat de vorbă cu Eugen Nicolescu, inginer, care conduce plantația SC Vitis de la Babadag, din Tulcea. Acesta ne-a povestit provocările pe care le-a avut sezonul trecut din cauza manei și a precipitațiilor abundente, ce tratamente a aplicat culturii de viță de vie și care sunt planurile de viitor.

Inginerul conduce plantația de la Babadag, de la SC Vitis Badag, din județul Tulcea. Plantația este amplasată în podișul Babadag, pe malul lacului Babadag, are un climat continental, cu influențe maritime, deci o zonă bună pentru viticultură.

Mana a pus cea mai mare presiune în 2021

”În ultimii 5 ani am reconfigurat plantația, avem în momentul acesta 130 ha, toate refăcute prin programul de reconversie, 110 replantate și 20 ha modernizate prin același program.

Avem în jur de 12 soiuri, acoperim o gamă cât mai largă, atât de alb, cât și de roșu de soiuri tardive, soiuri târzii. Avem Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Pinot Gri, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Aligoté, care este și simbolul zonei. Cabernet Sauvignon la roșu, Pinot Noir, Shiraz, Merlot și Fetească Neagră. La fiecare dintre ele clone de calitate, clone medii și clone de cantitate în funcție de ce vrem să facem în anul respectiv”, spune viticultorul.

Tratamente aplicate viței de vie: Soriale® LX și Polyram® DF

Lucrările s-au efectuat la timp în condiții destul de grele, cu o modificare de schimă de tratament, cu mai multe produse sistemice de mană și cu daune destul de mici. Până în momentul de față am aplicat 8 tratamente de mană, 4 sistemice și 4 tratamente de contact. Am început la începutul lunii mai, primul tratament de mană l-am dat în momentul în care creșterea lăstarilor era la 15-20 cm, al doilea undeva la lăstari de 30-35 cm, au fost 2 tratamente de contact, apoi au urmat 4 tratamente sistemice, din prefloral, până la etapa bobului de mazăre la strugure. Am folosit Polyram® DF ca produs de contact și Soriale® LX ca produs sistemic. Sau o combinație între cele 2, în funcție de presiunea manei.

”Sezonul 2021 din punct de vedere climatic a fost foarte dificil. Precipitații foarte multe, umiditate foarte mare. Din luna februarie până în luna iulie, aproximativ 900-1000 l/mp. Ceea ce este foarte mult și este un record istoric pentru zona Dobrogei și pentru județul Tulcea. Cea mai mare presiune? Mana , în 2021. În perioada critică, favorabilă manei, am avut ploi în reprize de 8-10 zile consecutiv, foarte greu de lucrat, deci un an propice atacurilor de mană.

În prefloral am intrat cu un tratament pentru toată suprafața, cu Polyram® DF, tratament de contact, apoi am intrat cu tratament Soriale® LX simplu, după care 3 tratamente cu Soriale® LX, combinat Polyram® DF cu Soriale® LX. Rezultatele au fost foarte bune, chiar și în cazul atacului de mană cu inflorescență. Nu am avut probleme în cazul acestor produse. A fost primul an în care am aplicat Soriale® LX, cu rezultate foarte, foarte bune. Din cauza diferenței de temperatură la începutul înfloritului temperaturile fiind mari, după care mai scăzute, vița de vie a înflorit în mai multe etape. Deci, atacurile de mană au prins inflorescența și bobul nou format în diverse etape de dezvoltare. Atunci, tot ce este în întârziere ca înflorire, poate fi afectat aproape 100% de mana care atacă prin inflorescență.

Ne-am descurcat, în general, în toată plantația am avut o pierdere de 10% cauzată de mana prin inflorescență. În cazul produselor Soriale® LX și Polyram® DF, nu am avut pierderi absolut deloc, s-au comportat foarte, foarte bine. O să mărim suprafața de la anul și o să folosim atât Soriale® LX și o să încercăm și Delan® Pro, să vedem cum se comportă.

Culturi similare

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF
Mergi sus