Totul despre echipamentul de protecție: importanță, piesele necesare și utilizarea corectă

Utilizarea produselor destinate protecției plantelor este una dintre etapele obligatorii în demersul de a obține o cultură cât mai bogată și cât mai sănătoasă. Purtarea echipamentului de protecție individuală este necesară pe toată durata aplicării substanțelor și trebuie să facă parte din rutina tuturor fermierilor. Conduita responsabilă, în privința utilizării echipamentului individual de protecție, intră atât în sarcina tuturor celor care intră în contact direct cu substanțele. Aceasta include depozitarea echipamentelor într-o încăpere separată de cea ocupată de PPP, precum și îmbrăcarea, respectiv echiparea într-un compartiment separat sau într-un vestiar. Este importantă, de asemenea, alegerea elementelor potrivite fiecărei operațiuni în parte. În rândurile de mai jos, analizăm beneficiile oferite de echipamentul individual de protecție și recapitulăm cele mai importante piese din care ar trebui să se compună acesta.

Care este importanța echipamentului de protecție în agricultură

Utilizarea echipamentului de protecție este esențială, în primul rând, din perspectiva prevenției asupra factorilor de risc ce pot afecta sănătatea producătorilor și lucrătorilor agricoli, precum şi din punctul de vedere al conservării mediului înconjurător. Alături de cunoașterea principiilor corecte de folosire a produselor de protecție, în sine, agricultorilor le este solicitată și respectarea regulilor de transport, de depozitare și de aplicare a acestora în diferitele tipuri de culturi.

Motivele pentru care fermierii ar trebui să folosească mijloace de protecție, în timpul efectuării lucrărilor agricole, sunt numeroase. La baza acestora ar trebui să stea chiar recomandările cuprinse în ghidul ECPA (Asociației Europene de Protecție a Plantelor), care recunoaște necesitatea ca toți fermierii să folosească în siguranță atât produsele de protecție a plantelor, cât și echipamentele de protecție.

Proiectul demarat și în România, cu sprijinul AIPROM și al companiilor membre, între care se numără și BASF, este parte a Inițiativei de Utilizare în Siguranță a Produselor de Protecția Plantelor. ECPA a pornit de la profilul fermierilor români, pentru a crea o platformă online utilă pentru agricultorii și utilizatorii de produse de protecție a plantelor. Astfel, identificarea echipamentului de protecție optim, în funcție de tipul lucrărilor sau de produsele de protecție aplicate, este mai facilă și mai eficace.

Beneficiile utilizării pieselor potrivite, pentru echiparea individuală a lucrătorilor în agricultură, sunt multiple. Folosind echipament de protecție certificat, un fermier se poate proteja garantat de pulberi fine, de particule solide și de aerosoli lichizi. Eficacitatea oferită de produsele marcate cu simbolul CE nu poate fi egalată de pantalonii sau mănușile obișnuite, folosite frecvent în grădină. Producători precum Tyvek™, Kimberly Clark sau 3M sunt aleși frecvent, pentru conformitatea echipamentelor individuale de protecție.

Ce elemente sunt necesare

Echipamentul individual de protecție se alege în funcție de caracteristicile mediului în care fermierul își desfășoară activitatea, dar și în acord cu particularitățile fiecărui lucrător, pentru confort deplin. În general, piesele folosite la echiparea de la începutul fiecărei zile de lucru includ:

Combinezonul: în cazul în care eticheta substanțelor folosite pentru lucrările agricole solicită echipament de protecție, combinezonul este piesa principală a acestuia. Combinezonul individual de protecție poate fi de unică folosință sau reutilizabil, dar etanșeitatea și rezistența sa la apă și la agenții chimici sunt caracteristici generale. Combinezonul trebuie să respecte certificarea DIN 32781, să aibă elastic la manșetele mânecilor, respectiv glugă, precum și o suprafață de protecție peste fermoare;

Cizmele: din cauciuc sau din neopren, dar obligatoriu cu talpă groasă, acestea asigură protecția piciorului în fața reziduurilor produselor de protecție a plantelor. Cizmele mai sunt purtate și în câmp sau în solarii, pe durata operațiunilor de stropire;

Pălăria impermeabilă: protecția capului este, de asemenea, importantă, pe parcursul manipulării insecticidelor, fungicidelor, biocidelor sau diferitelor tipuri de erbicide . Astfel, fermierul va alege să poarte, de fiecare dată, o pălărie cu boruri largi, impermeabilă, care să protejeze pielea feței de pericolul iritațiilor sau de cel al arsurilor;

Mănușile lungi: de departe, cele mai expuse părți ale corpului unui fermier sunt mâinile. Este obligatoriu, așadar, ca lucrătorii din agricultură să poarte mănuși, pentru a evita absorbția cutanată a substanțelor corozive. Un alt motiv pentru care protecția mâinilor are importanță este lucrul cu ustensile care au părți metalice sau piese în mișcare;

Ochelarii sau viziera: pericolul arsurilor nu vizează doar pielea, ci și ochii. Astfel, ochelarii de protecție sau viziera nu trebuie să lipsească din echiparea fermierilor, mai ales în timpul operațiunilor de diluție de dinainte de a folosi pesticide sau fungicide .

Masca respiratorie: degajarea gazelor organice, a vaporilor anorganici și chiar a bazelor reprezintă un risc pe care lucrătorii din agricultură nu trebuie să și-l asume. Pentru o protecție cât mai bună în fața vaporilor toxici, este recomandată purtarea unei măști ce respectă specificațiile spectrului ABE1.

Cum utilizezi corect echipamentul

Înainte de alegerea componentelor unui echipament de protecție, este necesară citirea fișei de securitate a fiecăruia dintre produse, pentru ca fermierul să aibă certitudinea conformității fiecăruia dintre elemente. La începutul zilei de lucru, echipamentul complet de protecție va fi predat personal fiecărui operator, iar acesta va inspecta atent starea fiecăreia dintre componente. Echipamentul va fi menținut în stare cât mai bună, curat și fără zgârieturi sau perforații, iar periodic, va fi inspectat.

Combinezonul și mănușile trebuie să fie depozitate separat de alte haine sau piese vestimentare și nu vor fi niciodată introduse în mașina de spălat, alături de rufele obișnuite. Potrivit recomandărilor AIPROM, după fiecare folosire, mănușile, combinezonul și vizierele vor fi spălate cu săpun și apă caldă, iar filtrele măștilor respiratorii vor fi înlocuite după instrucțiunile comunicate de producător. Cizmele vor fi spălate cât încă mănușile sunt pe mâini, iar la final, mâinile și fața vor fi spălate cu apă și cu săpun.

Recomandăm folosirea corectă a echipamentului de protecție. Se pot preveni astfel contaminarea pielii și a ochilor, respectiv a inhalării sau a ingerării de substanțe toxice.Ghidul de mai sus te ajută să lucrezi într-un climat sigur și să le oferi condiții optime și celorlalți lucrători, fie ei în câmp sau în solarii.

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus