Ce lucrări agricole sunt necesare toamna, pentru a avea culturi sănătoase și productive

Află mai multe despre acestea și despre pregătirea corespunzătoare a solului pentru iarnă

Culturile horticole, așa cum sunt grădinile de legume, livezile de pomi fructiferi, grădinile de flori sau serele, au nevoie de la fel de multă atenție toamna precum culturile mari, de câmp.

  • De ce ustensile ai nevoie pentru efectuarea lucrărilor de toamnă
  • Lucrări de toamnă pentru grădina de legume și solar
  • Lucrări de toamnă pentru vița de vie
  • Lucrări de toamnă pentru pomii fructiferi
  • Lucrări de toamnă pentru sere
  • Lucrări de toamnă pentru culturile de câmp
  • Lucrări de toamnă pentru grădina de flori
Pentru că după cules este important să începi pregătirile pentru iarnă și să faci anumite lucrări care să îți asigure o recoltă bogată și sănătoasă pentru anul următor, am pregătit o listă cu lucrări agricole pe care le poți face în acest anotimp, în funcție de specificul culturii:

De ce ustensile ai nevoie pentru efectuarea lucrărilor de toamnă

În funcție de specificul fiecărui anotimp și al lucrărilor care trebuie realizate în grădini, livezi sau sere, există o serie de unelte și ustensile care îți vor ușura munca.

Vei avea, în primul rând, de unelte de tăiat, așa cum sunt cleștii, fierăstraiele sau foarfecele, pe care le vei folosi pentru a îndepărta resturile vegetale uscate, pentru a reduce coroanele și pentru a cosmetiza plantele, indiferent dacă vorbim despre pomii fructiferi sau despre florile de grădină.

De asemenea, pentru că în acest sezon se aplică mai multe tipuri de tratamente fitosanitare, erbicide , insecticide sau fungicide , dar și îngrășăminte, vei avea nevoie de unelte cu ajutorul cărora sa le pulverizezi. Astfel de ustensile de stropit, așa cum sunt pompele, îți vor fi extrem de utile pentru aplicarea acestor soluții.

Pentru că solul trebuie pregătit pentru cultivare toamna, pentru cele mai multe culturi, este important să ai și unelte pentru această etapă. Săpatul și aratul sunt lucrări importante de sezon, așadar un plug și o motosapă ți-ar putea ușura considerabil munca.

Pe lângă acestea, pentru anumite culturi poți avea nevoie de materiale și sisteme de susținere și de acoperire, așa cum sunt sârma, plasele de sârmă, aracii și sacii sau ambalajele special concepute pentru acoperirea plantelor.

Dacă luăm în calcul și procedura de obținere, depozitare și utilizare a compostului, vei avea nevoie și de containere, recipiente și spații pentru compost, dar și de unelte de mărunțire pentru acesta.

Bineînțeles, activitatea din cultura mare sau de pe suprafețe mai întinse necesită cu totul alte echipamente agricole, fiind culturi cu un grad de mecanizare ridicat. Aici deja vorbim despre tractoare, pluguri, discuri, combinatoare si echipamente de stropit special concepute pentru suprafețe ample așa cum sunt terenurile pe care se cultivă grâul, rapița sau culturile de primăvară precum porumbul sau floarea-soarelui.

Pe lângă cele menționate mai sus, pentru suprafețe mici, mai există și alte unelte folositoare pentru executarea lucrărilor agricole de toamnă:

  • Motosapa: În acest sezon, pentru culturile care se înființează în primăvară este necesară efectuarea arăturii și aplicarea îngrășămintelor de bază. Indiferent că vorbim despre grădina de zarzavat sau despre livezile cu pomi fructiferi, o motosapă îți ușurează munca și este perfectă pentru a pregăti solul pentru fertilizare.
  • Aspiratorul de frunze și tocătorul de crengi: Înainte de a te apuca de orice altă lucrare de întreținere a unei culturi, este important să cureți suprafața solului, indiferent dacă este vorba despre crengi sau frunze uscate și să îl pregătești pentru iarnă. Principalul motiv pentru îndepărtarea resturilor vegetale este faptul că astfel vei micșora riscul de atac al agenților patogeni în sezonul următor, mai ales dacă au existat astfel de cazuri înainte de recoltare. Pentru a face asta, vei avea nevoie de un aspirator de frunze; bineînțeles, grebla poate fi la fel de utilă, însă automatizarea procesului va reduce considerabil timpul petrecut pentru această lucrare. Pentru a scăpa de crengile uscate mari și greu de transportat, poți folosi un tocător special conceput pentru mărunțirea acestora. Nu uita că tăierile pomilor fructiferi trebuie să se facă după anumite reguli, dacă vrei o plantație sănătoasă și rod bogat la anul.
  • Motocositoarea: În cazul ierbii, al cerealelor sau al culturilor furajere, cositul este necesar înainte de lăsarea gerului, așa cum atrage atenția și Revista Ferma , așa că motocositoarea ar putea ajuta în acest proces. Spre deosebire de varianta manuală a cositului, aceasta îți oferă avantajul timpului și al uniformității.

Bineînțeles că, pentru suprafețe de dimensiuni foarte mici, poți folosi și unelte manuale, așa cum sunt sapa sau coasa. Indiferent de nevoile tale și de ustensilele pe care le folosești, nu uita să îți protejezi mâinile cu mănuși special concepute pentru astfel de lucrări. La nevoie, protejează-ți ochii cu ochelari atunci când cosești sau când tai crengile uscate ale pomilor fructiferi.

Lucrări de toamnă pentru grădina de legume și solar

Dacă roșiile, castraveții sau vinetele au fost recoltate la finalul verii sau chiar la debutul toamnei, există și legume mai târzii, precum morcovii sau cartofii, de care te vei ocupa în această perioadă în ceea ce privește recoltarea. Pentru a preveni putrezirea cartofilor după recoltare, folosește saci permeabili din pânză pentru a-i depozita corespunzător.

Totodată, este sezonul în care vei înființa noi culturi în solar și în care poți semăna legume cu perioadă scurtă de vegetație, precum salata, ceapa sau ridichile.

Conform specialiștilor, trebuie să acorzi atenție ordinii plantării și recoltării legumelor de toamnă. Cronologic, aceasta începe cu cultivarea legumelor perene și a ciupercilor, la debutul lunii octombrie. Urmează usturoiul, care se plantează în răzoare, după ce solul a fost fertilizat corespunzător.

Pont: dacă vrei să controlezi mai bine direcția de creștere a plantelor din răzoare, le poți face mai adânci.

Într-o ultimă etapă, după plantarea tuturor legumelor, vei putea recolta și legumele rădăcinoase care au un gust foarte intens, așa cum este păstârnacul; acesta trebuie recoltat după debutul înghețului pentru a avea o aromă mai dulce și mai plăcută.

Tot toamna vei curăța ghivecele și vasele utilizate anterior, precum și containerele și uneltele de grădină, pe care le poți unge cu ulei, pentru a împiedica oxidarea lor. De asemenea, este un moment bun să scapi de semințele vechi, pe care nu le poți folosi în anul următor.

Legat de curățenie, este indicat să aduni și toate resturile din care poți obține compost, așa cum sunt frunzele; pentru a ajuta descompunerea acestora, adună-le la un loc și acoperă-le cu textile groase. În ceea ce privește buruienile, poți scăpa de ele prin lucrări mecanice și aplicarea unor produse de combatere a buruienilor .

Deși nu este tocmai o „lucrare de grădină”, trebuie să menționăm că este foarte important să te ocupi toamna și de izolarea țevilor și a robinetelor, pentru a preveni înghețarea apei în acestea și eventualele accidente.

Lucrări de toamnă pentru vița de vie

După ce ai recoltat strugurii, vei începe curățenia de toamnă în vie.

Frunzele uscate, fructele căzute pe sol și crengile uscate vor fi adunate și îndepărtate. În caz contrar, acestea se pot transforma într-o sursă de boli în primăvară. În cazul viței de vie tinere sau a celei pe butuci joși, este important să mușuroiești solul.

Deși am mai vorbit anterior despre lucrările post-recoltare pentru vița de vie , iată, pe scurt, care sunt cele mai importante dintre acestea în sezonul ploios:

  • Aplicarea tratamentelor suplimentare pentru eliminarea bolilor infecțioase de pe lăstari sau ciorchini și prevenirea manifestării și răspândirii lor în anul următor.
  • Arătura de toamnă a viei, în șanțuri între intervale; aceasta se realizează după căderea completă a frunzelor și poate fi urmată de tratamente cu îngrășăminte.
  • Aerisirea solului prin subsolaj, la o adâncime de 35-40 cm - în urma acestui proces, vor fi asigurate condițiile optime pentru dezvoltarea de noi rădăcini.
  • Fertilizarea de bază cu îngrășăminte care conțin fosfor și potasiu, pentru asigurarea necesarului de macroelemente și microelemente.
  • Mușuroirea butucilor de viță de vie, parțială sau totală, în funcție de condițiile climatice și de soiul acesteia; aceasta poate fi realizată manual, cu sapa, sau mecanizat, cu plugul cultivator.
  • Tăierile de rodire de la finalul toamnei, pentru soiurile rezistente la ger sau pentru vița de vie plantată pe terenuri înalte; deși acestea se realizează, de regulă, la finalul iernii, pot fi realizate și înainte de primul îngheț, în situațiile menționate anterior. Află de aici care sunt tipurile de tăieri și cum poți proceda.
  • Înființarea noilor plantații de viță de vie - după defrișarea plantațiilor vechi și pregătirea terenului, poți înființa o nouă plantație de butuci. Ține însă cont de sfaturile specialiștilor în viticultură în ceea ce privește alegerea soiurilor și optează doar pentru butași proveniți de la unități certificate în acest sens.

Lucrări de toamnă pentru livezile de pomi fructiferi

După ce ai recoltat ultimele fructe, vei începe curățenia de toamnă în livadă. Frunzele uscate, fructele căzute pe sol și crengile uscate vor fi îndepărtate și adunate. În caz contrar, acestea se pot transforma într-o sursă de boli în primăvară.

Și în funcție de afecțiunea pe care o au, este posibil să fie nevoie de aplicarea unor tratamente, precum sunt fungicidele special concepute atât în funcție de tipul culturii, cât și pentru tratarea anumitor boli ale acesteia.

După ce ai terminat curățenia și ai eliminat toate riscurile în ceea ce privește compromiterea culturii din anul următor, vei pregăti solul pentru vremea rece, executând săpături superficiale în jurul fiecărui pom din livadă și administrând îngrășăminte specifice. Totodată, acum este momentul oportun pentru tăierile de rodire, dar și pentru plantarea pomilor noi.

În privința îngrășămintelor poți opta pentru variantele organice sau chimice, în funcție de caracteristicile solului, ale soiurilor plantate și de tiparele folosite în trecut pentru asigurarea de substanțe nutritive. Totodată, dacă vremea nu este încă prea rece și nu există riscul înghețului, udările sunt bine-venite, mai ales în perioadele secetoase.

După efectuarea tuturor acestor lucrări, este necesar să le asiguri și tulpinilor protecția de care au nevoie și să le învelești cu plase speciale sau materiale tradiționale, precum trestia sau resturile vegetale. Acestea nu vor fi refolosite în anii următori și se vor distruge prin ardere în primăvară, după dezvelirea pomilor.

Tot toamna, înainte de lăsarea gerului, se pot înființa noi plantații. Pentru a face acest lucru, este important să cureți eficient terenul înainte, să execuți o arătură la o adâncime de 20-25 cm, aplicând în prealabil îngrășămintele, să marchezi distanțele de plantare în funcție de specificul soiului plantat și să sapi gropile în care vei planta puieții. Înainte de plantare, asigură-te că ai scurtat rădăcinile corespunzător (30 cm cele principale, 9 cm cele secundare) și că le-ai îndepărtat pe cele bolnave, putrezite sau uscate.

Pentru mai multe informații despre lucrările de toamnă din livadă, poți citi și Ce lucrări trebuie să faci în livadă în această toamnă.

Lucrări de toamnă pentru sere

Deși culturile de seră par mai ușor de întreținut, adevărul este că îngrijirea acestora este mult mai solicitantă. Pentru că infecțiile se pot răspândi mult mai ușor în mediul umed, cald și închis al serelor, curățarea și dezinfectarea sunt cu atât mai importante în cazul acestora.

În primul rând, vei tunde, curăța de uscături și cosmetiza toate plantele plantate direct în sol. Cele plantate în ghivece și în jardiniere vor fi scoase din seră și supuse aceluiași tratament. Verifică atent eventualele semne de boli și aplică tratamente fitosanitare, dacă este nevoie.

În al doilea rând, te vei ocupa de curățarea serei. Geamurile vor fi spălate temeinic, pentru a permite luminii să pătrundă. Cele sparte sau fisurate vor fi înlocuite înainte de lăsarea frigului. Poți folosi dezinfectant horticol atât pentru geamuri, cât și pentru podele și rafturi.

Dacă sera are un sistem automat de irigare și unul de încălzire, toamna este momentul potrivit pentru a efectua revizia acestora și pentru a repara eventualele defecțiuni. Dacă aceasta nu beneficiază însă de încălzire, este un moment bun pentru a muta plantele foarte sensibile în casă sau într-o anexă încălzită, pentru a le proteja de temperaturile scăzute. În cazul în care există pierderi de căldură și vrei să le reduci, poți folosi folie cu bule de aer pentru a-i căptuși interiorul.

De asemenea, pentru că ziua este mai scurtă în timpul iernii, montarea lămpilor solare îți poate fi de folos pentru a compensa lipsa luminii naturale. Nu uita nici de ventilare, aceasta este cu atât mai importantă dacă folosești încălzitoare cu parafină, care pot elibera substanțe toxice în aer, odată cu evaporarea apei.

Lucrări de toamnă pentru culturile de câmp

Lucrările de toamnă pentru culturile mari sunt mult mai ample și mai dificil de definit decât cele pentru livezi, grădini sau sere. Tocmai de aceea, le vom trece în revistă pe cele mai importante dintre ele. Informațiile ce urmează au caracter orientativ și nu descriu pe deplin activitățile specifice culturilor mari pentru acest sezon.

În ceea ce privește echipamentele agricole utilizate pentru îngrijirea culturilor de câmp trebuie să știi că acestea sunt specializate, astfel încât să poată răspunde nevoilor unui teren cu o suprafață mare în mod eficient.

După terminarea recoltării, a transportului și a depozitării pentru culturile târzii, precum porumbul, soia sau floarea-soarelui, solul trebuie curățat de resturile vegetale, fertilizat și arat în vederea pregătirii însămânțărilor în primăvară.

În acest sezon se realizează fertilizarea de bază cu fosfor și potasiu, în cantități de 40-60 kg/hectar, în funcție de specificul culturii și al solului; această fertilizare va ajuta la pregătirea solului pentru primăvara următorului an. Arătura se realizează la o adâncime de minimum 18-20 cm, pentru eficiență maximă.

Pentru culturile de toamna deja înființate la sfârșit de august sau la începutul toamnei poți începe efectuarea lucrărilor de întreținere: aplicarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor și aplicarea fungicidelor și insecticidelor pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor la culturile de rapiță și cereale păioase. Ulterior, poți recurge la aplicarea regulatorilor de creștere, care au și rolul de a îmbunătăți rezistența la temperaturile foarte scăzute din timpul iernii, cum este cazul culturii de rapiță.

Lucrări de toamnă pentru grădina de flori

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru întreținerea straturilor de flori este tunderea plantelor și curățarea uscăturilor. Totodată, vei elimina complet florile anuale, pentru a pregăti terenul de plantare a unora noi, de sezon, așa cum sunt tufănelele, panseluțele, crinii de toamnă sau ochiul boului.

În cazul gazonului, plantarea trebuie să aibă loc toamna, înainte de scăderea drastică a temperaturilor. Acesta va fi protejat pe timpul iernii de ger cu ajutorul stratului de zăpadă. În ceea ce privește florile cu bulbi, așa cum sunt lalelele sau zambilele, este necesară plantarea acestora în sol încă din toamnă. Pentru alte plante cum sunt daliile sau gladiolele este necesară scoaterea bulbilor respectiv a tuberobulbilor din câmp și păstrarea lor în locuri ferite de îngheț, urmând a fi plantate în primăvară. Semințele bienale pot fi semănate toamna, iar în cazul plantelor aromatice doar vei recolta semințele în acest sezon, pentru a le sădi în primăvara următoare.

Dacă ai în grădină sau pe terasă plante în ghiveci sau jardiniere, trebuie să știi că le-ar prinde bine adăpostirea pe timp de iarnă. Temperaturile neprietenoase le pot omorî, mai ales dacă este vorba despre specii sensibile de flori, precum ficusul sau azaleele. Există și specii care pot fi lăsate afară și la temperaturi ce scad sub 10 grade Celsius, așa cum sunt trandafirii, însă acestea vor fi acoperite cu paie sau cu alte materiale similare pentru a le feri de îngheț.

De asemenea, trebuie să știi că plantele intră în faza vegetativă în această perioadă, așa că absorb mai puțină apă decât în sezonul cald. Prin urmare, trebuie udate mai puțin și mai rar. Îngrășămintele nu sunt însă de prisos, în cantitățile indicate de producători și ținând cont de specificul și nevoile fiecărei plante. Deoarece necesitățile sunt diferite în sezonul rece, se vor folosi îngrășăminte fără azot.

În funcție de cultura pe care trebuie să o îngrijești, există lucrări specifice toamnei. Cu toate acestea, anumite etape se repetă indiferent de specificul culturii, cum este cazul curățării resturilor vegetale și al fertilizării de bază a solului. Ține cont de sfaturile noastre pentru a te asigura că grădina, sera sau plantația ta de câmp va rezista bine peste iarnă și va prospera în primăvara următoare.

Mergi sus