BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Sistemul Clearfield® este într-adevăr bun. Când ai o problemă cu îmburuienarea, cu sole noi, nu doar e bine, e chiar indicat să folosești Cleranda®!”

IONUȚ OLTEANU, SC AGROMAD CROPS SRL, Măgurele, Ilfov. 400 ha rapiță Clearfield®. Producție medie 4.000 kg/ha

Anul acesta am cultivat 3.000 de hectare cu rapiță. Rapiță Clearfield® am pus puțină, cam 300-400 de hectare, pentru că am vrut să experimentez. Am pus Clearfield® pe maximum 10-12% din suprafață, fiindcă nu mai folosisem acest sistem anii trecuți și am vrut să văd. Acum e al doilea an de când folosesc Cleranda® . În primul am folosit pe 20 de hectare, acum în jur de 300-400 de hectare, iar la toamnă probabil o să îmi dublez suprafața.

Gradul de îmburuienare v-a determinat să încercați acest sistem?

Păi tocmai de asta am început să îl folosesc. În solele foarte îmburuienate, unde ne mai extindem, folosim Cleranda®, cu rezultate bune, spre foarte bune. Este un erbicid foarte ok. Din moment ce am dublat în fiecare an suprafețele pe care folosim Cleranda®, înseamnă că ne-a plăcut, nu?

Ce producție de rapiță ați avut?

Am recoltat peste 4.000 de kilograme la hectar, am avut și peste 4.700 kg/ha. La cea convențională am avut cu 2-300 kg mai mult, dar atenție, pe sole lucrate de mai mulți ani. Sistemul Clearfield este într-adevăr bun.

Când ai o problemă cu îmburuienarea, cu sole noi, nu doar e bine, e chiar indicat să folosești Cleranda® pe terenuri pe care ai ceva probleme cu buruienile. Chiar dacă ar putea părea puțin mai scump, îți compensează prin aplicarea într-o singură trecere. Și timpul câștigat merită, pentru că asta e mai important! Ținând cont de toate astea, calculul financiar iese OK. Când ai terenuri curate, ieși mai bine cu rapița convențională, dar trăgând linie, Cleranda® și Clearfield® sunt chiar OK. Așteptăm acum să vedem și Cleravo® , pe care am înțeles că îl poți aplica în primăvară.

Cum ați ajuns să folosiți Cleranda®?

În primul rând, reprezentanții BASF ne-au tot explicat, ne-au prezentat rezultatele din câmpurile experimentale, recomandările de la fermieri. Am vorbit și cu fermierii la telefon. Fără agenții de vânzări, nu aflam de fermieri, iar fără fermieri nu credeam în agenți.

Acum, în toamnă vreau să pun în jur de 500 de hectare de rapiță Clearfield®. Asta e aproape dublu. Din cauza rotației, nu mai putem pune 3.000 de hectare, trebuie să reducem suprafața cu rapiță. Ne obligă rotația. Dar, deși suprafața totală de rapiță scade, vom crește suprafața de rapiță Clearfield®.

Ce sfat să le dau fermierilor? Dacă nu cred, să înceapă cu 50-100 de hectare și să se convingă singurei. Să ia telefonul, să vorbească cu ceilalți fermieri și să vadă. Eu recomand erbicidul Cleranda®.

Produse BASF recomandate

Culturi similare

Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus