BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

”Nu se vedea rapița de buruieni, dar unde am dat cu Cleranda® era curățenie generală. Pentru fermierii care știu că nu pot erbicida în primăvară, le recomand să folosească Cleranda®

LIVIU ANTONESCU, SC ADELA SRL, Slatina, jud. Olt. 500 ha rapiță Clearfield. Producție medie 2.700 kg/ha


Toamna trecută am cultivat 500 de hectare de rapiță, toată Clearfield®. Am recoltat și am obținut pe unele sole 4.100 kg/ha, dar am închis per total cu o producție medie de 2.700 kg/ha. E o zonă cu podsoluri foarte grele, cu foarte multe băltiri. Dacă nu erau toamna și primăvara așa ploioase, ne așteptam și la peste patru tone.


Ce ne puteți spune despre Cleranda®?


Este al doilea an de când îl folosim. Vom folosi în continuare acest erbicid din cauza solului foarte dificil. Noi am început să folosim Cleranda® din cauza faptului că în ultimii ani nu am putut să intrăm să erbicidăm în primăvară și am fost obligați să apelăm la aviație. Aviația nu ne-a făcut treabă bună cu alt erbicid și am trecut astfel la sistemul de erbicidare din toamnă, care ne avantajează. Pe zonele de băltiri apare mușețelul, unde rapița e mai rară. E buruiana-problemă pentru noi. În zonele cu băltiri e o problemă chiar și pentru Cleranda®, dar acest erbicid e o soluție pe care vom continua să o folosim, pentru că nu putem să intrăm la erbicidare în primăvară.


Ce v-a convins să folosiți erbicidul Cleranda®?


Acum trei ani am văzut cum a lucrat la un fermier vecin cu noi. A experimentat cu erbicid Cleranda®. În primăvară, la el era curățenie generală unde a dat cu Cleranda®, iar unde a avut lotul martor era grădină botanică, nu se vedea rapița din buruieni. Zona noastră e plină de buruieni efemere, trei frați pătați și așa mai departe. Nu se vedea rapița din ele, dar unde a dat cu Cleranda® era curățenie generală. Am urmărit până în toamnă la recoltat, am văzut că a avut efect unde nu a avut probleme cu băltirile și am trecut și noi pe tehnologia BASF. Unde am erbicidat cu Cleranda®, cultura a fost curată, miriștea e acum curată, nu vezi pic de buruiană. De aceea am trecut pe această tehnologie. Plus că mai luăm în calcul și samulastra.


Dacă faci o socoteală, dacă erbicidezi o singură dată, ieși bine. Am avut în primul an surpriza să plece foarte bine samulastra și am fost obligați să venim cu graminicid. Dar apoi am revenit cu Cleranda®. Depinde acum de cum pleacă samulastra.


Ce veți face în această toamnă?


Toamna asta creștem suprafața de rapiță la 700 de hectare. Din cauza prețului la grâu suntem nevoiți să facem o rotație atipică. Trebuie să forțăm foarte tare. Oricum, erbicidul Cleranda® clar a avut un rol în atingerea acestei producții. Datorită faptului că nu am mai fost nevoiți să erbicidăm în primăvară.


Noi, de exemplu, am avut vecini care nu au putut erbicida în primăvară. Pentru fermierii care știu că nu pot intra în primăvară la erbicidat, le recomand să folosească Cleranda®.

Mergi sus