Cum protejezi floarea soarelui în perioada înfloritului în 2016

Condițiile meteo dificile și presiunea mărită de boli din acest an impun folosirea celor mai bune metode de tratament pentru floarea soarelui


Cele mai păgubitoare boli la floarea soarelui pot apărea odată cu diferențierea clară a calatidiului (stadiul BBCH 59), respectiv la apariția primelor flori ligulate (stadiul BBCH 61). Acesta este momentul în care floarea soarelui este expusă cel mai puternic la atacul agenților patogeni, având în vedere și creșterea masei vegetative a plantelor.


Din nefericire, atacul agenților patogeni este favorizat în 2016 în special din cauza condițiilor climatice de până acum, alternarea temperaturilor moderate și a temperaturilor ridicate, cantitățile însemnate de ploi și prognoza deloc favorabilă fermierilor pentru perioada următoare. În aceste condiții, presiunea de boli la floarea soarelui este la cote maxime.


Este vorba în principal de putregaiul alb la floarea soarelui (Sclerotina sclerotiorum), putregaiul cenușiu al florii soarelui (Botrytis cinerea), pătarea frunzelor de floarea soarelui și frângerea tulpinilor la floarea soarelui (Phomopsis helianthi). De asemenea, în această perioadă pot apărea și alte boli, precum alternarioza (Alternaria helianthi) și rugina (Puccinia helianthi).


Cum recunoști principalele boli la floarea soarelui


Putregaiul alb este una dintre cele mai păgubitoare boli care afectează floarea-soarelui. Pierderile pot ajunge până la 60% din producție. De asemenea, Sclerotinia este principalul factor în stabilirea intervalelor în rotația culturilor. Atacul pe tulpină și/sau pe calatidiu este foarte des întâlnit în câmp după perioade ploioase.


Pătarea frunzelor și frângerea tulpinilor de floarea soarelui produsă de Phomopsis (Diaporthe) helianthi poate provoca pierderi importante de producție în condiții favorabile de atac. Primele simptome apar pe frunzele plantei de floarea soarelui la 20-25 zile de la momentul infecției. Infecțiile secundare au loc pe tulpina plantei de floarea soarelui, mai ales pe diferite leziuni. Aceste infecții pot produce în final frângerea tulpinilor și căderea întregii plante.


Momentul optim de combatere a bolilor la floarea soarelui


Pentru combaterea complexului de boli care afectează cultura de floarea-soarelui în această perioadă, se recomandă aplicarea unui tratament cu un fungicid specific pentru floarea soarelui în prima parte a perioadei de înflorire, începând cu stadiul BBCH 59. Ca regulă generală, tratamentul cu fungicid pentru floarea soarelui se va face preventiv, înainte de realizarea în masă a infecțiilor. Cum acest lucru nu este ușor de stabilit, se recomandă folosirea unui fungicid cu spectru larg de combatere și cu o durată de acțiune cat mai lungă, pentru a acoperi o perioadă cat mai mare de protecție a culturii de floarea soarelui.


Se va folosi echipament de tratat terestru, cu lumină înaltă, care să încalece rândurile de floarea soarelui.


Este important de menționat că pe parcelele de floarea soarelui foarte valoroase (precum cele pentru producerea de sămânță), în condiții favorabile de atac de Sclerotinia și Botrytis pe calatii, se mai recomandă un tratament suplimentar cu fungicide pentru floarea soarelui la 1-2 săptămâni după sfârșitul înfloritului.


Fungicide recomandate pentru floarea soarelui


Unul dintre cele mai eficace fungicide specifice pentru combaterea bolilor la floarea soarelui, inclusiv a celor dificile precum Sclerotinia este Pictor® . Aceasta, în primul rând datorită conținutului de două substanțe active: boscalid și dimoxistrobin. Boscalid este substanța activă specifică pentru controlul bolilor care produc putregaiuri, cu eficacitate deosebită împotriva putregaiului alb – Sclerotintia și putregaiului cenuşiu – Botrytis.


Cea de-a doua substanță activă - dimoxistrobin– are un spectru larg de combatere a bolilor. Dimoxistrobin are și o altă particularitate: această substanță activă are o puternică acțiune fiziologică, de tip AgCelence®. Efectul AgCelence® vitalizează planta, menținând-o verde pentru mai mult timp, ceea ce se traduce într-un management mai bun al stresului și un spor mai mare de producție.


Pictor® are de asemenea o durată lungă de acțiune și se aplică în doză de 0,5 l/ha, în 200-400 litri apă. De-la lungul timpului, fungicidul Pictor® de la BASF a fost testat și recomandat de mii de fermieri din peste 10 țări. Comparativ alte fungicide floarea soarelui concurente, produsul Pictor® oferă o performanță de neegalat împotriva celor mai păgubitoare boli la floarea soarelui

Liviu Chira, Crop Manager culturi oleaginoase, BASF

Mergi sus