Tratamente de succes în combaterea bolilor la măr. VIDEO

Făinarea și rapănul sunt cele mai răspândite și totodată păgubitoare boli care pot afecta cultura de măr. Dacă făinarea rar ajunge până la flori și fructe, rapănul tinde să atace rapid toate organele tinere ale unui pom, fiind astfel capabil să compromită rapid o cultură.

Ambele sunt produse de ciuperci (Podosphaera leucotricha, respectiv Venturia inaequalis), astfel că tratamentele cu fungicide rămân cele mai eficiente. Pentru a împiedica apariția diverselor forme de rezistență la tratament, pomicultorii trebuie să apeleze la produse care aparțin unor grupe chimice diferite.

La începutul anului 2020, am stat de vorbă cu câțiva dintre pomicultorii care au folosit în 2019 fungicidele BASF în diverse formule și au avut deja ocazia să vadă cum acționează. I-am întrebat cu ce condiții climatice s-au confrunctat, ce produse au ales și cu ce concluzii au rămas. Iată raspunsurile lor.

Cornel Bucovineanu, Dir. Ex Organizația de Producători Cerasus Grup Cotnari, jud. Iași

“Momentan ne aflăm la societatea Fructis Trading Cotnari, în județul Iași. Ferma deține o suprafață de 35 ha de plantație super intesivă, dotată cu sistem de irigare prin picurare, stație de dozare a îngrășămintelor, totul fiind automatizat.

În timpul înfloritului ne-am confruntat cu mari cantități de precipitații. La câteva zile după debutul înfloritului, am avut o cantitate de 52 de litri pe metrul pătrat, ceea ce a pus probleme extraordinar de mari; a urmat o perioadă la fel de ploioasă, cu coduri de toate culorile.

Am făcut față cu brio. În momentul de față, plantația arată foarte bine din punct de vedere fitosanitar. Am avut un lot demonstrativ pe 4 ha: 2 ha pe soiul Jonagored, 2 pe soiul Golden Reinders, pe care am aplicat mai multe produse BASF, printre care Dagonis®, Sercadis®, Delan® Pro și, urmează mai pe final, produsul Bellis®. După cum se poate vedea, în urma aplicării produselor, plantația arată foarte bine. La scuturat am intervenit cu Sercadis® 0,3 l/ha și Delan® Pro 2,5 l/ha.

Am utilizat Delan® Pro și în trecut, în diferite combinații, și cu alte produse, cu rezultate extraordinare. În astfel de perioade, știm bine, rapănul este reactivat de rouă și de picăturile de ploaie. A venit mănușă pentru noi acest produs și ne-a oferit o protecție foarte bună pe toată perioada.

Delan® Pro este un produs introdus în portofoliul BASF în 2017; pe lângă ditianon, o substanță activă de contact bine-cunoscută pomicultorilor, conține și fosfonați de potasiu, care acționează diferit, prin combaterea directă a agentului patogeni Venturia, dar și prin acțiunea indirectă de stimulare a mecanismelor naturale de apărare a plantei.

Maria Monica Oncescu – Voinești, jud Dâmbovița

Cultivăm o suprafață de 20 de ha de măr. Ne ocupăm de pomicultură de 25 de ani. Cu toate că vremea este mai întârziată, numărul tratamentelor a crescut. Am înființat un lot demonstrativ cu produse BASF, pe o suprafață de 1 ha, plantație super intensivă și am mers și pe intensivă, să vedem cum acționează. Am avut o calitate foarte bună a merelor folosind aceste produse. Aplicate regulamentar, rezultatul o să fie foarte bun. Am început tratamentele cu Delan® Pro și Sercadis®, Delan® Pro 2,5 l la ha, iar Sercadis® 0,25 la ha. Am observat că merg foarte bine; aderă excelent pe suprafața plantei și nu sunt spălate. Avem 6 tratamente cu Delan® Pro, 3 cu Dagonis® și 4 cu Sercadis®. Bineînțeles, în alternanță: Delan® Pro cu Sercadis®, Dagonis® cu Delan® Pro și cu alte produse. Eficacitatea fungicidelor este foarte bună.

Noi, fiind niște pomicultori înrăiți, muncind zi de zi în agricultură, sperăm să avem și rezultate foarte bune. După cum vedeți, avem o producție ridicată la măr.

Dagonis® este este un fungicid cu adevărat polivalent, putând fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Ion Florea – Fălticeni, jud. Suceava

“Sigur că suntem obișnuiți cu asemenea evoluții ale vremii. Timpul a fost destul de capricios: primăvara târzie, probleme la timpul de înflorire legat de precipitații și temperaturi destul de scăzute, apoi, imediat, probleme iarăși cu umiditatea și de aici o serie întreagă de probleme legate de rapăn.

În general, totul este sub control; asta înseamnă: zilnic în livadă să facem un control, zilnic să ne sfătuim, să cumpărăm și să acționăm.

Din gama de produse BASF am folosit absolut totul. La ora actuală se aplică al treilea tratament cu Sercadis®. De ce? Am o încredere deosebită. Dacă ai prins un produs și ești mulțumit de el, te ții de el. Am avut probleme cu făinarea din cauza unei plantații aflate în vecinătatea livezii pe care o exploatăm, ceea ce presupunea una, două intervenții de eliminare a lăstarilor afectați de făinare. Ei, anul trecut nu am făcut treaba asta pentru că am folosit Sercadis®, iar anul acesta nici atât.

Am folosit un tratament și cu Delan® Pro. Repet, probleme de rapăn au fost. La ora actuală sunt sub un control total, zic eu, și sperăm să terminăm corespunzător, pentru că asta ne este existența.

Suntem mulțumiți. Suntem mulțumiți de încărcătura pe care o avem pe toate soiurile și dacă vor fi condiții bune în continuare și nu se poate să nu fie bune, sperăm să fie un an bun. ”

Sercadis® este un produs inovator BASF, eficient nu doar în combaterea făinării, ci și a rapănului; conține o substanță activă numită Fluxapiroxad, din grupa SDHI, care oprește producția de energie a fungilor, în timp ce stopează dezvoltarea miceliului și germinarea sporilor.

Gheorghe Cigăran – Voinești, jud. Dâmbovița

Combinăm profesionalismul și noțiunile dobândite în farmacie și le punem în practică în livada proprie. Fără tratamentele adecvate, fără produsele potrivite și folosite la timpul oportun nu se poate stopa acest rapăn și, implicit, nu se pot obține produse de calitate.

Firma BASF a venit în întâmpinarea noastră cu produse noi, de foarte bună calitate, pe care am putut efectiv să ne bazăm. Noi am aplicat în livadă, chiar la un interval mai mare, m-am dus și la 10 zile, nu neapărat la 7 zile cum era recomandat în condițiile meteo atât de sensibile, și să știți că am avut rezultate bune.

Am început cu Sercadis®, asociat cu Delan® Pro, care au mers foarte bine împreună. Au fost 2 tratamente.

Lucian Butoi – Cooperativa Agricolă Pomicultorul Dâmbovițea Mănești, jud. Dâmbovița

“Ne aflăm în ferma pomicolă de la Ungureni Mănești, din județul Dâmbovița. Am plecat de la 1000 de mp de plantație pomicolă și suntem undeva la 80 de ha de pomi fructiferi, măr în special. În prima parte s-a folosit Kumulus®; am folosit Sercadis® cu Delan® Pro, primul tratament după înflorit. ”

Kumulus® DF este un produs pe bază de sulf, element extrem de eficient în combaterea făinării.

Ionuț Neagu - SC Mere de Voinești, Voinești, jud. Dâmbovița

Avem o suprafață de 35 de ha, dintre care 24 de ha super intensiv de măr. Anul acesta, am folosit 3 tratamente cu Sercadis®, un tratament cu Dagonis®, 6 treceri cu Delan® Pro și, în ultima fază, 2 tratamente cu Bellis®. Am folosit în cursul anului 6 tratamente cu Delan® Pro, fiind foarte mulțumit de acest produs. L-am folosit și în anul anterior. Cred că l-am folosit de când a apărut în România.

Bellis® este eficient în combaterea făinării, a rapănului, dar și a bolilor de depozitare, precum putrezirea umedă, putregaiul cenușiu (Botrytis spp.) și putrezirea amară (Alternaria), care pot afecta fructele în mod vizibil după recoltare, în timpul depozitării, producând pagube considerabile.

Agricultura nu stă pe loc. #MulțumimFermierilor

Fermierii noștri au ales să continue activitatea. Ei nu pot spune ”stăm acasă”. Ei lucrează pentru noi toți. Pentru aceasta, le mulțumim din inimă!

Vezi cum îi putem ajuta

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus