China vrea mai mult grâu. Își revine prețul?

EDITORIAL Cel mai mare importator de cereale al planetei, China, are nevoie de mai mult grâu din cauza unui context nefavorabil pe mai multe planuri. O șansă în plus pentru fermieri, care ar putea să-și vândă mai scump recolta în viitorul apropiat, dacă contextul global îi ajută

Prețul grâului s-a aflat, până la începutul lui noiembrie, pe un trend descendent semnificativ mai bine de un an, pe fondul mai multor factori, cum ar fi o recoltă bună și restabilirea anumitor rute comerciale afectate de războiul din Ucraina. 2023 nu a fost deloc un an ușor pentru mulți fermieri, care au fost nevoiți, pe de o parte, să vândă la prețuri sub așteptări, și, pe de altă parte, să suporte costuri mai ridicate. Acum, însă, situația pare că se schimbă, în contextul în care China, cel mai mare importator din lume de cereale, are probleme din cauza precipitațiilor, iar Australia, unul dintre principalii furnizori, nu poate livra la nivelul cerut. Deja prețul grâului se află în ușoară creștere în noiembrie, semn că am putea vedea o inversare a trendului negativ din ultimul an, iar traderii și fermierii din întreaga lume sunt tot mai optimiști în acest sens.

Probleme cu precipitațiile, importuri record

Când o țară cu o populație de peste 1,4 miliarde de oameni are probleme cu recolta interne de cereale, este clar că vor urma importuri semnificativ mai mari. Mai mulți specialiști citați de Reuters vorbesc despre posibile importuri record în cazul Chinei, în contextul în care precipitațiile masive căzute în această vară au dat prognozele peste cap și au dus la o scădere a recoltelor de grâu cu circa 0,9%. În paralel, Australia, unui dintre principalii furnizori, nu stă nici ea grozav cu recolta de grâu și nu poate satisface noile nevoi ale Chinei, astfel că Beijingul este obligat acum să cumpere de peste tot. Încă din septembrie, China a rezervat aproximativ 2,5 milioane de tone de grâu din Franța, cu livrare în perioada decembrie-martie. Specialiștii estimează că importurile totale de grâu ale Chinei în acest an ar urma să ajungă la 12 milioane de tone, depășind precedentul record de aproape 10 milioane de tone înregistrat chiar anul trecut. Mai mult de atât, traderii consideră că această tendință de a importa peste cantitățile obținute s-ar putea menține și în 2024, ceea ce va pune o presiune suplimentară pe prețul grâului, la nivel global.

Stabilizarea prețurilor, de mult timp așteptată

Aceste acțiuni nu puteau rămâne fără urmări asupra prețului grâului, care a înregistrat deja o creștere de circa 3% în noiembrie, pe Bursa de la Chicago. O veste bună pentru aproape toată lumea, de vreme ce grâul se află pe un trend descendent din iunie 2022. Fermierii speră că goana Chinei după importurile de grâu va stabiliza prețurile la nivel global și chiar ar putea să le pună, din nou, pe un trend ascendent puternic. Ceea ce ar spori profiturile, în contextul în care prețul petrolului se află acum la nivelul din august, iar inflația scade deja de câteva luni. În România, rata anuală a inflației în luna septembrie 2023, comparativ cu septembrie 2022, a fost de 8,8%, în scădere de la 9,4% în iulie. La mărfurile alimentare, unde inflația a rămas mult timp la un nivel ridicat, rata inflației a ajuns la 10,36% în septembrie, față de 11,88% în iulie. Avem astfel un fenomen invers față de cel de la finalul lui 2022 și începutul lui 2023, când prețurile scădeau, iar costurile de producției creșteau. Desigur, depinde și cât de bine se vor organiza fermierii care vor dori să profite de acest context favorabil. Pentru că nu se știe cât va dura.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Cumperi mai mult, plătești mai puțin cu BASF

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 250 de lei!

Află mai multe

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus