Costuri ascunse ale durabilității sistemelor agroalimentare. Semnale globale.
11.12.2023
Află costurile reale din datele publicate
Adevăratele costuri ale alimentelor (TCA), în contextul dirijării transformărilor sistemelor alimentare către durabilitate, au fost cuantificate și prezentate pentru prima dată în toamna 2023 de către experții FAO, în cadrul Raportului SOFA 2023 referitor la situația segmentului agricol și alimentar.
Estimările FAO relevă faptul că la nivel mondial costurile ascunse ale sistemelor agroalimentare depășesc 10 miliarde de dolari, valoare care reprezintă echivalentul a aproximativ 10% din PIB-ul global. Rezultatele Raportului SOFA 2023 indică necesitatea urgentă ca aceste costuri ascunse să fie identificate și luate în considerare, atunci când se adoptă politici și măsuri care vizează promovarea transformării sistemelor agroalimentare către durabilitate și sustenabilitate.
Conform datelor publicate, evaluările costurilor reale (TCA) s-au referit la anul 2020 și au fost realizate pe baza informațiilor colectate din 154 de țări. Necesitatea unui astfel de demers constă în faptul că “întreg conceptul de True Cost Accounting (TCA) este esențial în dezvăluirea valorii reale a sistemelor agroalimentare. TCA cuantifică impactul de mediu, social și economic, adesea trecute cu vederea în analiza convențională. De exemplu, în timp ce sistemele agroalimentare contribuie în mod semnificativ la ocuparea forței de muncă la nivel mondial, ele joacă, de asemenea, un rol semnificativ în exacerbarea schimbărilor climatice prin emisiile de gaze cu efect de seră. În mod similar, deși oferă hrană esențială, anumite practici duc la pierderea biodiversității și la epuizarea resurselor”, semnalează reprezentanții FAO.
În topul costurilor ascunse ale sistemelor agroalimentare s-au aflat cele legate de sănătate (modele alimentare nesănătoase), de mediu (impact al unor activități agricole) și de domeniul social.
Potrivit raportului, peste 72% dintre costurile ascunse au fost determinate de obiceiurile alimentare nesănătoase care au condus la creșterea numărului persoanelor afectate de obezitate și de boli netransmisibile (BNT), provocând inclusiv pierderi de productivitate a muncii. Mai mult de 20% dintre costurile ascunse identificate și cuantificate s-au referit la impactul de mediu al activităților agricole, această proporție reprezentând echivalentul a aproximativ o treime din valoarea adăugată agricolă. Din punct de vedere social, experții FAO subliniază faptul că proporția costurilor ascunse diferă în funcție de nivelul economic al fiecărei țări. Astfel, țările cu venituri naționale mici sunt cele mai afectate, costurile ascunse reprezentând echivalentul a aproximativ 27% din PIB, față de 11% în țările cu venituri medii și 8% în țările cu venituri mari.
Chiar dacă, în costurile globale ascunse, ponderea este deținută de modelele alimentare nesănătoase, se accentuează faptul că nu trebuie să scadă atenția privind analiza costurilor ascunse sociale și de mediu (inclusiv, poluarea apei și pierderea biodiversității). Dimpotrivă, pe de o parte, “trebuie prioritizată abordarea sărăciei și a subnutriției în țările cu venituri mici” iar, pe de altă parte, “este necesară reutilizarea sprijinului pentru transformarea sistemelor agroalimentare, spre a oferi tuturor diete sănătoase și durabile din punct de vedere ecologic”, după cum arată experții FAO.
În Raportul SOFA 2023, se mai semnalează faptul că procesul complex de transformare a sistemelor agroalimentare către durabilitate presupune nu doar costuri ascunse, ci și beneficii ascunse (producere de alimente, oferte de locuri de muncă, modelare a unor identități culturale, etc.). Și aceste beneficii trebuie evaluate/cuantificate atât la nivelul întregului lanț alimentar, cât și la nivel de produs.
De altfel, în vederea obținerii unor date cât mai complete, necesare întocmirii Raportului SOFA 2024, FAO a lansat în luna decembrie 2023 o consultare a specialiștilor de la nivel mondial, aceștia fiind invitați să ofere informații și, chiar analize ale unor cercetări și studii proprii de caz, pentru a reliefa importanța încorporării costurilor și beneficiilor ascunse în lista reperelor esențiale ale procesului decizional. ”Acest apel urmărește să colecteze informații relevante, mesaje cheie și studii de caz la nivel de țară, pentru a contribui la procesul de redactare a Raportului SOFA 2024 (care va fi publicat în noiembrie 2024). Echipa SOFA va analiza și selecta studiile de caz pertinente care vor fi incluse în raport, luând în considerare relevanța și contribuțiile la diversitate (geografică, sectorială și metodologică) ale fiecărui caz. Prin introducerea conceptului de costuri și beneficii ascunse ale sistemelor agroalimentare și oferind un cadru prin care acestea pot fi evaluate, raportul își propune să inițieze un proces care să pregătească mai bine factorii de decizie pentru acțiuni de orientare a sistemelor agroalimentare către mediu, durabilitate, social și economic”, explică inițiatorii consultării publice.
O concluzie importantă a Raportului 2023 relevă faptul că sunt necesare mai multe cercetări și dovezi legate de proiectarea și implementarea acțiunilor și investițiilor concrete, pentru a gestiona în mod potrivit costurile ascunse și pentru a spori beneficiile sistemelor agroalimentare.
Rămâne de văzut cât de intens se vor rafina estimările la nivel de țară, inclusiv prin evaluări faziale și structurale, bazate pe costurile reale care iau în considerare contextele locale și, nu în ultimul rând, care va fi gradul de conștientizare din partea actorilor principali cu privire la amploarea provocărilor privind durabilitatea și sustenabilitatea în cadrul pieței agroalimentare actuale.
Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 25 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.
Începând cu august 2023, gazda podcastului Câmp Deschis . Informații cu care câștigi teren! Ascultă discuțiile captivante despre tehnologii inovatoare, practici sustenabile și sfaturi de la experți pentru recolte bogate și profitabile.