Grâul românesc în 2024: Mai puțin și mai ieftin
26.06.2024
EDITORIAL Estimarea privind recolta românească de grâu a fost estimată în sus pentru acest an, dar rămâne sub nivelul de anul trecut, în contextul în care și prețurile rămân mai mici
O problemă nu vine niciodată singură, spune o vorbă mai veche. Vorbă care se aplică și în 2024, mai ales dacă vorbim de recolta de grâu. Care, deși a fost estimată ușor în sus față de prognoza inițială, tot rămâne la un nivel mai scăzut decât în 2023. În paralel, prețurile pe piețele internaționale rămân la un nivel cu circa 20% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult, presiunea pe scădere continuă să rămână semnificativă în bazinul Mării Negre, în contextul în care Rusia rămâne foarte activă, iar Ucraina și-a rezolvat o mare parte dintre problemele anterioare de logistică. În acest context, complicat, fermierii vor trebui să-și facă bine calculele în acest an, mai ales că input-urile continuă să rămână scumpe. Ca de obicei, vor avea de câștigat fermierii cu suprafețe foarte mari, bine organizați atât din punct de vedere logistic, cât și financiar.
Recolta de grâu, așteptată la peste 10 milioane de tone
COCERAL, organizația europeană a traderilor de cereale (și nu numai), a revizuit recent în sus producția de grâu a României pentru acest an, de la 9,9 milioane de tone la aproape 10,1 milioane de tone. Un nivel care rămâne însă mai scăzut decât anul trecut, când s-au înregistrat circa 10,4 milioane tone. În plus, producția de porumb este estimată la peste 11,1 milioane tone, în ușoară creștere față de 2023. De cealaltă parte, însă, producția de orz de iarnă este estimată la 1,8 milioane tone, în scădere față de prognoza anterioară de 1,99 milioane tone, dar și față de 2023. COCEREAL estimează că vor fi cultivate doar 120.000 hectare cu orz de primăvară, cu o recoltă de 324.000 tone, sub cea din 2023.
Prețul cerealelor, sub cel de anul trecut
Cerealele au devenit ceva mai scumpe în luna mai, față de luna anterioară, în contextul îngrijorărilor legate de seceta care afectează Europa și nu numai. Însă, această mică creștere vine după o scădere de mai multe luni a prețurilor, după un 2023 foarte bun, cu o recoltă peste așteptări. Fermierii speră în continuare într-un avans al prețurilor, dar datele pe luna iunie nu arată deja bine, prețul luând-o iar la vale. În paralel, seceta continuă să pună probleme serioase în mai multe zone importante ale țării, precum Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar și pe suprafețe extinse din Moldova și Crișana. Un sistem extins de irigații, la nivel național, se lasă așteptat, iar efectele acestei tergiversări se văd mai ales în contextul unei secete care afectează România deja de câțiva ani.
Petrolul, tot mai scump
Situația fermierilor nu este deloc una roz, în contextul în care input-urile rămân scumpe. Prețul petrolului, care dăduse semne de scădere în luna mai, a revenit pe creștere în iunie. La 85 de dolari, petrolul este cu circa 10 dolari pe baril mai scump decât în aceeași perioadă a anului trecut, un plus de aproape 12%. Acest avans se vede în carburanți și, implicit, în costurile totale care trebuie acoperite nu doar de către fermieri, dar și de către orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate. Astfel, cu recoltă mai slabă decât anul trecut și mai ieftină, dar cu costuri mai ridicate, devine tot mai dificil în acest an să faci profit din vânzarea cerealelor. Ca de obicei, vor avea de câștigat fermierii cu suprafețe mari, bine organizați mai ales pe partea de logistică, și care au rezerve de cash suficient de mari.