Acum e momentul potrivit să aplici erbicidul Stomp® Aqua!

Prognoza meteo anunță ploi în majoritatea zonelor din România în următoarele zile. Condițiile sunt perfecte pentru o erbicidare eficientă

Vremea nu se anunță a fi prea plăcută în următoarele zile, anunță meteorologii. Dar veștile sunt de fapt cât se poate de bune pentru legumicultori. Acum e momentul perfect pentru a erbicida cu STOMP® AQUA terenurile pe care se vor înființa viitoarele culturi de legume, pentru o protecție imediată și un spectru larg de combatere a buruienilor.


Erbicidul STOMP® AQUA poate fi folosit pentru legume, floarea soarelui, grâu, porumb, secară, soia sau viță de vie. Aplicat conform recomandărilor, erbicidul de la BASF oprește imediat dezvoltarea buruienilor, asigurând protecția plantelor de cultură.


Modul de acțiune al produsului poate fi rezumat simplu: se aplică înainte de plantare, sau după semănat, devine activ atunci când plouă și nu se evaporă pe timp de secetă. Totuși, recomandarea specialiștilor BASF e ca erbicidarea cu STOMP® AQUA să se facă doar atunci când se anunță ploi în următoarele 7 zile, pentru a obține un grad maxim de eficacitate.


Cum funcționează erbicidul STOMP® AQUA

STOMP® AQUA este bazat pe substanța activă Pendimetalin, într-o cantitate de 455 g/l. Substanța activă se află într-o suspensie apoasă, fiind protejată de capsule microscopice din poliuree. Acestea previn dispersia prematură a Pendimetalin-ului. Substanța activă este eliberată însă în prezența apei, care pătrunde în capsule grație efectului osmotic.


Formularea inovatoare face ca STOMP® AQUA să fie un erbicid potrivit pentru o gamă largă de plante de cultură. Astfel, poți folosi acest erbicid pentru legume, cereale sau viță de vie. Erbicidul se aplică la sol, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale (mohor, costrei, iarbă bărboasă, meișor), dar și a unor buruieni dicotiledonate anuale. Epoca și modul în care se aplică erbicid STOMP® AQUA pentru legume sau cereale trebuie stabilit pentru fermier în funcție de selectivitate și tipul de plantă care se cultivă.


Odată aplicat erbicidul pe sol, substanța activă din STOMP® AQUA este absorbită prin vârfurile de creștere ale buruienilor și inhibă diviziunea celulelor acestora. Drept urmare, buruienile se opresc din dezvoltare și mor imediat după ce au germinat sau au răsărit. Erbicidul de la BASF elimină astfel timpuriu buruienile din culturile de legume sau cereale, chiar și pe cele dificil de combătut.

De ce să aplici erbicidul înainte să vină ploile


Experții BASF recomandă ca erbicidarea cu STOMP® AQUA să se facă doar în cazul în care prognoza meteo anunță ploi, sau există posibilitatea de a iriga.

Erbicidul se poate aplica în două moduri:

  • Cu 1-3 zile înaintea transplantării legumelor cultivate prin răsad (roșii, vinete, ardei, tutun)
  • Preemergent, după semănat, cu recomandarea ca solul să nu mai fie deranjat ulterior cu lucrări, pentru a nu afecta pelicula protectoare de erbicid.


Solul trebuie să fie umed pentru ca erbicidul STOMP® AQUA să se activeze și să protejeze culturile. Epoca sau momentul ideal de erbicidare se potrivește cu vremea nu tocmai plăcută, anunțată pentru următoarea perioadă. Recomandarea generală e ca fermierii să țină cont de selectivitatea manifestată de legumele sau cerealele cultivate. Dacă seceta este prelungită, sau conținutul de humus din sol este mai mare de 6%, eficacitatea erbicidului STOMP® AQUA poate fi redusă.

Cum erbicidezi corect cu STOMP® AQUA, pentru un efect maxim

Un grad maxim de eficiență a erbicidului de la BASF se poate obține și prin pregătirea solului în prealabil. Pentru legume, patul germinativ trebuie să conțină sol foarte bine mărunțit și tasat, înainte de erbicidare. Dacă nu se mărunțește solul înainte și există bulgări mai mari de 7,5 cm, sau dacă semințele nu sunt suficient de bine acoperite de pământ, efectul erbicidului poate fi sub parametri, ceea ce va duce la un grad mai mic de combatere a buruienilor.


Deși erbicidarea cu STOMP® AQUA se poate face pe toate tipurile de sol mineral specialiștii BASF recomandă ca erbicidul să nu fie folosit pe soluri cu mai mult de 10% materie organică, pe pietriș, soluri grele, cu risc de deteriorare a plantelor (mai ales după ploi puternice, apărute imediat după aplicare), sau pe soluri predispuse la îmbibare cu apă.


Produsul este ușor de folosit și nu lasă reziduuri în echipamentele de umplere sau stropire. Formularea inovatoare și modul de acțiune presupun o cantitate mai mică de soluție de erbicidat, necesară pentru fiecare hectar tratat, aproximativ 200-300 de litri. Pentru floarea soarelui, porumb, soia, cartofi, usturoi, viță de vie și livezi pe rod, STOMP® AQUA se folosește preemergent, în cantitate de 2-4 l/ha. Grâul, orzul și secara necesită o cantitate de 2-3 l/ha, preemergent. Tomatele, vinetele și ardeiul necesită cantități între 1-3 l/ha, înainte de transplantare.

Mergi sus