Vița de vie: plantare, întreținere, tăiere și tratament

Particularitățile viței de vie

Cultura de viță de vie are o tradiție îndelungată în țara noastră, de peste 2500 de ani, existând numeroase mărturii cu privire la această preocupare a strămoșilor noștri. Geto-dacii aveau o apreciere deosebită față de vin, fapt ce explică interesul lor sporit pentru cultura viței de vie și pentru dezvoltarea acesteia.

Curiozități despre vița de vie

O cultură cu totul specială, vița de vie merită o atenție pe măsură. Îți arătăm într-un articol complet tot ce trebuie să știi despre cultivarea, întreținerea și tratamentele viței de vie astfel încât să ai o producție considerabilă și de bună calitate.

Vița de vie (Vitis vinifera L.) face parte din genul Vitis, familia Vitaceae. Conform OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului), în 2021, România cultivă viță de vie pe aproximativ 190.000 de hectare, adică 2,6% din suprafața totală cultivată cu viță de vie la nivel mondial, țara noastră ocupând locul 10 în lume ca suprafață viticolă.

Unde se cultivă vița de vie?

Viticultura se practică de mii de ani pe teritoriul României, în țara noastră sunt 39 de podgorii și nu există vreo zonă geografică în care să nu fie cultivată vița de vie. Dacă ai mai multe curiozități și nu ai descoperit până acum unde se cultivă vița de vie în România, trebuie știi că este o cultură întâlnită atât în Moldova (ex. podgoria Odobești, Panciu, Iași, Huși), cât și în Muntenia (ex. Dealu Mare), Dobrogea (ex. podgoria Murfatlar), Oltenia (ex. podgoria Drăgășani) și Transilvania (ex. Târnave).

Valoarea nutritivă a strugurilor și a vinului

Strugurii și mustul au 130-250 g/l zaharuri ușor asimilabile, săruri minerale, acizi organici, substanțe pectice, substanțe protectoare vascular, enocianină - cu efect tonic. De asemenea, boabele de struguri conțin numeroase vitamine (A, B1, B2, B6, PP, C) și săruri minerale care ajută la intensificarea circulației sangvine.

Vinul, apreciat de consumatori pentru gustul, aroma, aspectul deosebite, este recunoscut și pentru efectul antioxidant, prevenind îmbătrânirea prematură și contribuind la menținerea sănătății creierului.

Alegerea soiurilor

Vițele roditoare se împart astfel:

  • soiuri cu rezistență sporită la boli;
  • hibrizi viță de vie (hibrizi folosiți în special în gospodării, nu necesită multe lucrări de îngrijire);
  • soiuri nobile - cultivate pentru consum sau producție de vin.

La rândul lor, soiurile nobile se împart în soiuri de struguri pentru masă, pentru vin și pentru stafide și industrializare.

Soiuri viță de vie: butași viță de vie pentru struguri de masă

Strugurii de masă se recunosc ușor după aspectul lor atrăgător. De obicei, bobul este de mărime medie și mare, pulpa nu este la fel de suculentă ca la celelalte soiuri, ci este mai consistentă. Soiurile de butași viță de vie de masă au un conținut de semințe redus sau chiar lipsește.

La rândul lor, strugurii de masă se împart în soiuri cu coacere extratimpurie și timpurie (ex. Cardinal, Bican roz, Italia), soiuri cu coacere mijlocie (ex. Muscat de Hamburg), soiuri cu coacere târzie (ex. Tamina).

Soiuri de viță de vie pentru vin

Soiurile de viță de vie pentru vin sunt cultivate special pentru producerea licorii bahice. De altfel, acestea sunt și cele mai răspândite. Soiurile pentru vin se împart în:

  • Soiuri pentru vinuri albe, de exemplu: Fetească albă, Chardonnay, Grasă de Cotnari, Frâncușă, Riesling de Rhin, Mustoasă de Măderat, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Muscat Ottonel etc.
  • Soiuri pentru vinuri roșii, de exemplu: Pinot noir, Fetească neagră, Novac, Băbească neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cadarcă, Măgura etc.
  • Soiuri pentru vinuri aromate: Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Șarba.

Cele mai rezistente soiuri de viță de vie la ger și la boli

Soiuri cu o rezistență sporită la boli sunt, de pildă, Bianca, Moldova. Mai rezistente la ger sunt soiurile Cabernet Sauvignon, Fetească regală, Pinot noir.

Pentru a proteja via de daunele produse de vremea nefavorabilă se recomandă evitarea cultivării plantațiilor viticole pe văi și la baza pantelor și alegerea terenurilor cu expunere sudică, sud-vestică sau sud-estică.

De asemenea, este recomandată orientarea rândurilor de viță de vie pe direcția nord-sud. În cazul viilor situate la piciorul pantei, în depresiuni, trebuie evitată mobilizarea solului până la trecerea înghețului. După înghețurile târzii se recomandă tăierea părților afectate de îngheț, pentru ca planta să se regenereze. Sunt recomandate, de asemenea, și fertilizările suplimentare cu 80-90 kg s.a./ha îngrășăminte potasice și fosfatice.

Când se plantează vița de vie

Vița de vie se plantează primăvara cât mai devreme, lunile martie-aprilie, când în sol la adâncimea de 40-50 de cm se înregistrează 8-10 grade Celsius. Plantarea pe terenuri grele, cu exces de umiditate, se face la începutul lunii mai. Pe terenurile bine drenate se poate face plantarea și toamna, înainte ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius.

Soiurile plantate se aleg în funcție de direcția de producție. Zonarea soiurilor de viță de vie roditoare recomandate și autorizate pentru cultura în arealele viticole din țara noastră poate fi găsită în Ordinul 225/31.03.2006.

Plantare viță de vie - pas cu pas

Plantarea viței de vie începe întotdeauna cu pregătirea terenului. Plantațiile de viță de vie au o durată de viață de peste 30 de ani, astfel încât este nevoie de o pregătire riguroasă a solului în prealabil. În primul rând, este recomandată o perioadă de repaus a solului de circa 3-5 ani. Dacă plantarea se face la scurt timp după defrișarea plantației vechi de viță de vie, se recomandă dezinfectarea solului.

Pregătirea terenului constă în eliminarea vegetației lemnoase – arbori, arbuști, butuci, cât și în eliminarea denivelărilor de teren. Urmează fertilizarea solului, care se poate face cu gunoi de grajd – 30-40 t/ha și cu îngrășăminte chimice cu fosfor și potasiu. De asemenea, se mai execută și desfundarea terenului.

Plantare butași viță de vie

Odată ce terenul este pregătit, urmează pichetarea, săparea gropilor, plantarea butașilor, udarea și fertilizarea.

Pichetatul și săpatul gropilor

Pichetarea constă în marcarea locului pe care îl va ocupa fiecare viță pe teren. Această etapă se realizează spre sfârșitul iernii, după desfundarea și nivelarea terenului. În etapa pichetatului se stabilesc și distanțele de plantare, orientarea rândurilor și sistemul de pichetat - dreptunghi, pătrat etc.

De regulă, gropile se sapă cu puțin timp înainte de plantare la o adâncime de 50 de centimetri și cu un diametru de 35-40 de centimetri. Distanțele de plantare între rânduri pot varia, în medie, între 1,5 și 2 m între rânduri și 1-1,4 m între butuci pe rând.

Pregătirea pentru plantare

Pregătirea pentru plantarea viței de vie constă, în primul rând, în alegerea vițelor sănătoase, cu sudură de jur-împrejur, rădăcini alb-sidefii, cordițe cu muguri viabili. Urmează fasonarea, etapă ce implică scurtarea rădăcinilor la 8-10 cm și a cordițelor la 3-4 ochi. Etapele următoare sunt parafinarea și mocirlirea vițelor. Se vor planta propriu-zis vițele de vie, urmând fertilizarea, udarea și umplerea gropilor cu pământ.

Udarea și fertilizarea viței de vie

Se recomandă udarea la fiecare viță cu circa 10 litri de apă. În privința fertilizării, deseori în această etapă se aplică fertilizarea organică (gunoi de grajd). Se execută umplerea gropilor și mușuroirea.

Vița de vie - importanța altoirii

Este cea mai practicată metodă de înmulțire vegetativă. Ea presupune tăierea unei porțiuni de lăstar de la o plantă și transplantarea ei pe o altă plantă, prin metode specifice. Altoiul reprezintă porțiunea ce se va forma în partea aeriană a butucului, iar portaltoiul este partea din care se formează sistemul radicular.

Altoirea pe loc se face prin aplicarea altoiului direct pe viță. Acest tip de altoire este indicat în regiunile sudice, unde clima este mai caldă. Altoirea pe loc se practică de regulă în trei moduri: în despicătură simplă, dublă și în verde. Se pot face altoiri pe loc și toamna – în ochi sau mayorchina.

Altoire în despicătură simplă – Constă în retezarea portaltoiului la nivelul pământului, aplicându-i-se altoiul sub formă de pană. Se realizează în luna mai.

Altoire în despicătură dublă – Dacă portaltoiul este gros, se realizează o copcă în jurul butucului, se taie la nivelul pământului, apoi se face o despicătură pe tot diametrul tăieturii, aplicând de-o parte și de alta câte un altoi.

Altoire în verde – Se realizează în timpul verii, în prima jumătate a lunii iunie, la lăstarii cu grosimi de 6-8 mm. Se scurtează lăstarul portaltoiului la 40-50 cm față de pământ, se așteaptă să se scurgă seva, apoi se aplică altoiul printr-o tăietură oblică.

Se pot face altoiri pe loc și toamna – în ochi sau mayorchina. Menționăm că altoirea industrială rămâne cea mai utilizată metodă de altoire. La plantațiile mari se practică această metodă la începutul primăverii și se folosesc mașini de altoit în masă.

Pregătirea portaltoiului

Portaltoiul este pus la stratificat, apoi, după ce este scos, trebuie curățat de nisip. Se verifică starea acestuia de sănătate, apoi se pune în apă. Ulterior se secționează în butași de 38 de cm.

Pregătirea altoiului

Altoiul se pregătește odată cu portaltoiul. După ce a fost scos de la stratificare, se curăță de nisip și se verifică sănătatea acestuia. Urmează secționarea cu o tăietură la 1,5 cm deasupra ochiului. Altoiul se pune la înmuiat maximum 15 ore.

Atât altoii, cât și portaltoii se sortează pe grosimi pentru a se potrivi în momentul altoirii.

Protejarea plantației de viță de vie

Pentru a nu afecta calitatea strugurilor și proprietățile vinului obținut mai târziu este esențială protejarea inteligentă a viței de vie. Pe lângă respectarea calendarului de aplicare a tratamentelor fitosanitare, este fundamentală adoptarea unei scheme eficiente de control a agenților patogeni, folosind soluții smart. Astfel, producătorii pot exploata plantația pentru o perioadă îndelungată prin asigurarea unui management eficient al rezistenței împotriva bolilor și dăunătorilor viței de vie.

Când se stropește vița de vie?

Media tratamentelor cu fungicide la vița de vie în România este de 6-7 tratamente/sezon. Tratamentele se recomandă a fi aplicate preventiv pentru a diminua cât mai mult pagubele produse de boli. Așadar, pentru o plantație sănătoasă, stropirea viței de vie se poate face pe întreaga perioadă de vegetație. Tratamentele se aplică și în funcție de condițiile climatice care pot favoriza apariția unei anumite boli.

Bolile și dăunătorii viței de vie

Pentru a trata corespunzător vița de vie trebuie mai întâi să cunoaștem care sunt cele mai frecvente boli care o afectează și ce trebuie să facem pentru a le combate eficient. Spre deosebire de bolile sezoniere, bolile lemnului la vița de vie sunt extrem de răspândite și greu de recunoscut, de aceea reprezintă o amenințare la adresa producției stabile de vin. Diversitatea ciupercilor existente la originea infecției și simptomele diferite de la an la an sunt câțiva dintre factorii care fac ca aceste boli complexe să fie greu de identificat, prevenit și gestionat.

Vița de vie: boli

Printre cele mai cunoscute boli ale lemnului la vița de vie sunt:

  • Excorioza viței de vie - Phomopsis viticola - Poate duce la pieirea prematură a butucilor. Poate ataca frunzele, ciorchinii și boabele, dar atacul tipic este pe lăstari și poate determina moartea mugurilor bazali și fragilitatea coardelor, care se pot rupe ușor. Primăvara, lăstarii atacați prezintă pete clorotice pe partea bazală. Ulterior, odată cu creșterea lăstarului, petele confluează, formează cruste de culoare neagră și excoriații ale scoarței. Toamna, pe coardele atacate se formează organele de fructificare ale ciupercii, iar petele tind să devină albicioase

  • Eutipoza (Eutypa lata) - Poate afecta toate organele lemnoase: tulpina viței de vie, brațele sau coardele. Răspândirea ciupercii Eutypa lata se face atât prin intermediul picăturilor de apă, cât și prin intermediul vântului.

  • Apoplexia viței de vie sau esca (Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum);

  • Înnegrirea și moartea brațelor (Botryosphaeria dothidea) - se dezvoltă în special în condiții de secetă, de caniculă, de ger sau umiditate mai mare de 25% și se răspândește în special prin resturile de la tăieri care nu au fost scoase din plantație sau prin altoi, respectiv portaltoi infectați.

Printre bolile viței de vie care provoacă efecte devastatoare în plantațiile viticole se regăsesc:

  • Mana viței de viePlasmopara viticola – atacă toate organele verzi ale plantei. Pe partea superioară a frunzelor apar pete gălbui. Ulterior, pe partea inferioară a frunzelor, în dreptul acestor pete, apare o pulbere albicioasă, rezultată din fructificațiile ciupercii. În final, zona afectată a frunzei se usucă (necrozează). Pe ciorchini atacul este extrem de dăunător, mai ales atunci când are loc în stadiile tinere.

În situația în care atacul apare în jurul înfloritului, ciorchinii se acoperă cu un puf alb, florile se brunifică și, în final, ciorchinele se usucă în totalitate. După ce boabele s-au format, atacul de mană poartă denumirea de Rot-Gris (când boabele sunt mici, se brunifică și apoi se acoperă cu puful alb caracteristic) sau Rot-Brun (când atacul are loc pe boabe mai dezvoltate, care devin brune, zbârcite și nu se mai acoperă cu fructificațiile ciupercii). În condiții favorabile de atac și în lipsa măsurilor de combatere, mana poate compromite complet producția de struguri.

  • Făinarea - Uncinula necator - determină apariția unei pulberi albe, care acoperă organele atacate. Atacul cel mai periculos este pe tinerele boabe aflate în creștere, care pot fi acoperite în totalitate de pulberea albicioasă. În faza mai avansată de atac, boabele crapă, fiind distruse în totalitate.

  • Putregaiul Cenușiu - Botrytis cinerea - atacă frunzele, inflorescențele, lăstarii și strugurii. Cele mai mari pagube sunt produse pe boabele mature, chiar înainte de recoltare. Boabele atacate se brunifică și se acoperă cu fructificațiile ciupercii, care sunt de culoare cenușie.

  • Putregaiul negru - Guignardia bidwellii – pot fi atacate frunzele, lăstarii și strugurii. Pe frunze (întâi pe cele de la baza butucului), apar pete aproape rotunde, de culoare gălbuie, cu marginea de culoare mai închisă. Ulterior petele se necrozează. Atacul cel mai periculos este pe boabele în creștere.

La început apar pete mici, de aproximativ 1 mm, asemănătoare cu cele de pe frunze, de culoare gălbuie, înconjurate de o margine brună. Apoi, petele se dezvoltă rapid, se zbârcesc și devin de culoare închisă. În final, întreg bobul este afectat, devenind, practic, mumifiat și de culoare neagră. Pe boabele atacate se formează fructificațiile ciupercii. Putregaiul negru este o boală care se poate extinde în plantație de la an la an. De aceea, este importantă combaterea focarelor inițiale, în prima parte a perioadei de vegetație.

Toate aceste boli complexe au efecte devastatoare asupra plantei, însă esca și eutipoza sunt printre cele mai păgubitoare boli care afectează atât viile tinere, cât și cele mature.

Vița de vie: dăunători

Dăunătorii care provoacă cele mai mari pagube în plantațiile de viță de vie sunt:

  • Molia brună a strugurilor (Cochilisul) - Eupoecillia ambiguella; Clysia ambiguella - În țara noastră este semnalată mai ales la limita nordică a arealului viticol, în zonele mai umede și răcoroase. Prezintă două generații pe an. Din ultima decadă a lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai apar adulții generației hibernante. La circa o săptămână de la apariție are loc depunerea ouălor. O femelă depune circa 50 de ouă izolat pe ciorchine și mai rar pe frunze.
  • Larvele neonate leagă cu fire mătăsoase 2-3 boboci florali, pătrund în aceștia, consumându-le staminele și pistilul. La maturitate – sfârșitul lunii iunie – larvele țes coconii mătăsoși care se impupează. Adulții generației a II-a apar din a doua decadă a lunii iulie, iar după 3-4 săptămâni ouăle sunt depuse pe boabele verzi. După 7-10 zile larvele pătrund în boabe și se hrănesc cu conținutul acestora.
  • Molia verde a strugurilor - Lobesia botrana - În partea de sud a țării, unde produce și cele mai mari pagube, molia strugurilor are 3 generații pe an. Iernează în stadiul de crisalidă în crăpăturile scoarței sau în sol. Primăvara, adulții (fluturii) generației hibernante depun ouăle din care, după o perioadă de incubație de 6-8 zile, apar larvele. Perioada larvară durează 25-30 de zile, în funcție de temperatură. Perioada de nimfă durează 10-13 zile.

Adulții generației întâi apar la început de iunie. Aceștia depun ouăle generației a II-a, care se dezvoltă până la începutul lunii august, când apar adulții. Aceștia depun ouăle generației a III-a pe boabele de struguri. La încheierea stadiului larvar, larvele se retrag la locurile de iernare, unde se transformă în crisalide. În zona de sud, generațiile succesive se întrepătrund, ceea ce face și mai dificilă combaterea dăunătorului.

Soluții smart pentru protejarea viței de vie

Pentru a preveni proliferarea agenților patogeni și a obține producții de calitate, aplicarea tratamentelor este imperativă. La plantațiile de viță de vie se aplică tratamente cu fungicide, insecticide, dar și erbicide. Protejează eficient plantația folosind tratamente corespunzătoare și produse inovatoare care nu afectează calitatea strugurilor!

BASF îți pune la dispoziție un portofoliu vast de soluții smart care oferă performanță de top și protecție completă împotriva celor mai dăunătoare boli la vița de vie. Combate eficient bolile viței de vie folosind: Revyona®, Sercadis®, Vivando®, Kumulus® DF, Soriale® LX, Polyram® DF, Cabrio® Top, Delan® Pro, Scala®, Cantus®, Novicure®, Tessior®, Zetanil®.

Mana viței de vie (Plasmopara viticola) este o boală fungică ce se perpetuează pe durata mai multor ani. Combaterea manei se face prin aplicarea tratamentelor cu fungicide: Polyram® DF , Cabrio® Top , Delan® Pro, Novicure®, Zetanil®, Soriale® LX .

Aplică fungicidul Polyram® DF la lăstarul de 15-20 cm pentru a preveni mana. Produsul acționează foarte rapid, având efect multi-site, existând un risc foarte scăzut ca agenții patogeni să dezvolte rezistență.

Cabrio® Top, un fungicid cu două substanțe active - metiram și piraclostrobin - este o soluție utilă pentru combaterea simultană a mai multor boli ale viței de vie - mană, făinare, excorioză, putregai negru.

Spectrul foarte larg și durata lungă de protecție sunt completate de acțiunea fiziologică vitalizantă pentru vița de vie datorată efectelor AgCelence®. Fungicidul Cabrio® Top se poate aplica pe toată perioada de sensibilitate a viei față de bolile de mai sus, cu mențiunea că eficacitatea sa sporită este pusă în valoare cu precădere în stadiile din perioada înfloritului (în mod special în stadiul de sfârșit de înflorit) până în perioada de creștere a boabelor. Cabrio® Top trebuie aplicat preventiv.

De asemenea, trebuie respectat un interval de pauză de 14 zile între tratamente, sau 10-12 zile, dacă presiunea de infecție este foarte mare. Doza recomandată este de 1,5 - 2 litri/ha.

Putregaiul negru și făinarea sunt unele dintre cele mai păgubitoare boli care afectează toate organele plantei. Delan® Pro este un fungicid eficient care acționează preventiv și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei, asigurând o performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile.

Novicure® este unul dintre cele mai performante produse pe bază de cupru datorită formulării cu sulfat de cupru tribazic. Acesta determină o rezistență la spălare, miscibilitate și stabilitate mărită, acțiune fungicidă și bactericidă deosebită. Formularea cuprului sub formă de sulfat de cupru tribazic, permite eliberarea a 25% din ioni într-un mod progresiv, iar 75% sunt eliberați imediat. Astfel, se elimină posibilitatea apariției fenomenului de fitotoxicitate, îndeosebi în primăverile ploioase.

Zetanil® este un fungicid care are în componență două substanțe active complementare: zoxamid-face parte din grupa chimică a benzamidelor. Este o substanță activă de contact, cu un puternic efect preventiv, modul său de acțiune eliminând riscul de apariție a formelor de rezistență. Produsul acționează prin perturbarea structurii microtubulilor și inhibarea diviziunii celulare.

A doua substanta activa, cimoxanil, face parte din grupa chimica cyanocetamide-oxime. Este o substanta activa local sistemica, cu efect preventiv și curativ. Inhibă diferite procese metabolice ale patogenilor.

Soriale® LX este un fungicid sistemic care se utilizează în tratamente preventive pentru combaterea manei la vița de vie. Substanţa activă este caracterizată de o mobilitate remarcabilă în plante, iar sistemicitatea sa se manifestă atât în mod ascendent, cât și în mod descendent. Doza de 3 l/ha se aplică în situaţia unei presiuni reduse de infecţie sau când se foloseşte în amestec cu fungicide de contact împotriva manei. Se recomandă folosirea produsului Soriale® LX în amestec cu un fungicid de contact partener (ex. Soriale® LX + Polyram® DF). Se fac maximum 5 tratamente pe sezon în intervalul: 6 frunze depliate (BBCH 16) până la compactarea ciorchinelui (BBCH 79).

Combaterea făinării la vie se poate face prin aplicarea fungicidelor: Revyona®, Kumulus® DF, , Vivando®, Sercadis®, Kumulus® DF

Revyona® este cel mai nou izopropanol-azol de pe piață, dezvoltat de BASF. Produsul Revyona® conține noua substanță activă Revysol® (mefentrifluconazol) din grupa chimică a triazolilor, ce aparține grupului de inhibitori ai biosintezei sterolului (SBI). Produsul are proprietăți preventive și curative și a fost dezvoltat pentru combaterea unei game largi de boli, pentru mai multe culturi. Datorită proprietăților sale unice, substanța activă este preluată rapid de către frunze și apoi translocată apical, având o acțiune rapidă asupra agenților patogeni.

Fungicidul Vivando® asigură un control excelent și de lungă durată asupra făinării. Produsul conține 500 g/l metrafenonă, are un mod nou și unic de acțiune, interferând în procesul de diferențiere celulară a diferitelor etape din ciclul agentului patogen. În plus, redistribuirea substanței active în faza de vapori asigură protecția noilor creșteri.

Kumulus® DF este un fungicid cu acţiune multi-site şi cu risc scăzut de apariţie a rezistenţei, care se aplică preventiv, înainte de atacul făinării, respectiv înainte ca infecția să se instaleze. Produsul se aplică în doză recomandată de 0,3%, de la apariția primelor frunze, până la începutul coacerii (stadiile BBCH 15-81). Tratamentul se poate repeta la intervale de până la 7-14 zile, în funcție de gradul de intensitate al atacului. Totodată, produsul se poate aplica în amestec cu fungicidul Polyram® DF 0,2 % pentru combaterea concomitentă a manei viței de vie. Timpul de pauză pentru vița de vie este de 28 de zile.

Vivando® se aplică preventiv, la avertizare. Fereastra de aplicare este flexibilă, se pot aplica maximum trei tratamente pe sezon, dar nu mai mult de două tratamente consecutive, în doza omologată de 0,2 l/ha. Un alt avantaj îl reprezintă rezistența la spălare, fiind suficient un termen de numai o oră de la aplicare până la apariția precipitațiilor.

Sercadis® este deosebit de eficient împotriva făinării viței de vie (Uncinula necator), datorită substanței active, fluxapiroxad (300 g/l). Aceasta este o soluție flexibilă, care aduce numeroase beneficii, fiind ușor de folosit, cu o fereastră largă de aplicare și beneficiind de protecție de lungă durată, în condiții climatice dificile. Se aplică preventiv (se pot face maximum 3 tratamente/sezon, la un interval minim de 10 zile între ele, în perioada de vegetație BBCH 11-83, de la apariția primei frunze nedesfăcute până la momentul în care boabele de struguri dezvoltă culoarea specifică).

Pentru combaterea putregaiului cenușiu recomandăm aplicarea fungicidului Cantus®. Acesta conține 50% boscalid, o substanță activă cu mecanism nou de acțiune. Cantus® are mișcare translaminară și acropetală în frunză, demonstrând o eficacitate ridicată în combaterea putregaiului cenușiu, având și efect secundar împotriva făinării. În același timp, protejează calitățile strugurilor și ale vinului.

Poate fi aplicat preventiv, în unul dintre următoarele stadii: la sfârșitul înfloritului, înainte de compactarea ciorchinelui sau la intrarea în pârgă. Viticultorii pot face un tratament pe sezon cu acest produs, folosind doza recomandată de 1 kg/ha. Dacă presiunea de infecție este foarte mare, doza recomandată este de 1,2 kg/ha.

În perioada de repaus, tratamentele pentru protecția viței de vie împotriva bolilor lemnului se aplică direct pe rănile de tăiere. Tessior® asigură o protecție excelentă a rănilor de tăiere și securizează pe termen mediu și lung investiția în plantație. Doza omologată este de maximum 20 l/ha în funcție de numărul și de mărimea rănilor de tăiere/ha, se vor aplica maximum 0,65 ml/cm2 de zona afectată (0,3 ml/pulverizare). Tratamentul cu Tessior se aplică cu un echipament special de aplicare pentru a permite pulverizarea pe rănile proaspete de tăiere.

FungicidBolile lemnului viței de viePerioada optimă de aplicareNumăr de tratamenteDoza omologată
Tessior®Eutipoza viței de vie (Eutypa lata)în perioada de repaus, pe zona rănilor de tăiere, cât mai repede posibil după ce tăierile au fost executate(între 1-7 zile). Iarna/primăvara, produsul se aplică înainte de începutul vegetației.1 tratamentMaxim 20 l/ha în funcție de numărul și de mărimea rănilor de tăiere/ha, se vor aplica maxim 0.65 ml/cm2 de zonă afectată (0.3 ml/pulverizare). Se aplică cu un echipament special de aplicare pentru a permite pulverizarea pe rănile proaspete de tăiere.
Esca-Apoplexia viței de vie- (Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum)
Înnegrirea și moartea brațelor (Botryosphaeria dothidea, Botryosphaeria canker)

Buruienile iau din nutrienții viței de vie și îi afectează dezvoltarea. Este foarte important ca tratamentele cu erbicid să fie aplicate chiar în perioada de repaus, înainte să răsară buruienile.

Un tratament eficient este erbicidarea cu Stomp® Aqua. Erbicidul trebuie aplicat înainte ca buruienile să-și facă apariția.

Întreținerea viței de vie - lucrări agrotehnice

În ceea ce privește întreținerea viței de vie, se recomandă dezmușuroit după plantare, arătură, lichidarea golurilor, precum și fertilizarea. Mai jos vom explica pas cu pas care sunt lucrările necesare pentru întreținerea viței de vie și cum trebuie făcute:

  • Dezmușuroitul se face primăvara timpuriu după ce temperatura nu mai scade sub 8-9 grade Celsius.
  • Arătura de primăvară se face la 14-16 cm pentru afânarea solului.
  • Tăierea în uscat și copcitul - începând cu anul al doilea, în primăvară, și se repetă în luna august.
  • Instalarea mijloacelor de susținere – araci, spalieri, bolți.
  • Plivitul și legarea lăstarilor – se face când lăstarii au ajuns la 8-10 cm și se lasă doar 3-4 la vițele riguroase și 2 la cele dezvoltate.
  • Fertilizarea – se aplică doze moderate de îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu.
  • Completarea golurilor – se face primăvara, folosindu-se vițe STAS.
  • Combaterea bolilor și dăunătorilor.

Tăierile la vița de vie

Ce facem cu vița de vie în luna februarie influențează o plantație sănătoasă. Este una dintre lucrările de bază în plantațiile de viță de vie. Tăierea ajută la asigurarea unor producții superioare, atât cantitativ, cât și calitativ, dar contribuie și la simplificarea aplicării celorlalte lucrări agrofitotehnice.

Cele mai importante tipuri de tăieri

  • Tăieri de formare (efectuate în primii ani de la plantare)
  • Tăieri de rodire
  • Tăieri de regenerare
  • Tăieri speciale (în cazul viilor afectate de ger, grindină, secetă etc.)

Tăierile de rod la vița de vie

Se aplică în fiecare an și au scopul de a regla procesele de creștere și fructificare. Fără tăierile de fructificare nu se poate realiza o exploatare eficientă a plantațiilor de viță de vie. Tăierea de rodire se execută în perioada repausului fiziologic, de la căderea frunzelor toamna și până la dezmuguritul din primăvară.

Tăierile pot fi grupate în trei sisteme: sistemul de tăiere scurt, lung și mixt.

Sistemul de tăiere scurt – folosește ca element de rod cepul de rod de 2-3 ochi în număr variabil (6-10) și este folosit în special la soiurile care diferențiază bine primii trei ochi de la baza coardelor (se efectuează la soiurile Fetească albă, Fetească regală, Galbenă de Odobești, Aligote etc.).

Sistemul de tăiere lung – folosește că element de producție coarda de rod de 8-16 ochi în număr variabil.

Sistemul de tăiere mixt (Guyot) - se caracterizează prin folosirea ca element de producție a verigii de rod, reprezentând o îmbinare a celor două sisteme (scurt și mixt). Este sistemul de tăiere cel mai răspândit, deoarece prin prezența coardelor se asigură producția pentru anul în curs, iar cepii vor asigura formarea lemnului de rod pentru anul următor.

Tăierile pentru realizarea formei de conducere

Forma de conducere este înălțimea la care sunt amplasate elementele de producție față de nivelul solului și orientarea lor în spațiu. În plantațiile de viță de vie se folosesc trei forme de conducere – joasă, semiînaltă și înaltă.

Tipurile de tăiere cele mai practicate sunt: Teremia, Guyot multiplu, Guyot pe semitulpină, Guyot pe tulpină, Cordonul Cazenave, Cordonul speronat, Cordonul Lens Moser etc.

Recoltarea strugurilor

Recoltarea strugurilor se face manual sau cu ajutorul echipamentelor special concepute. Nu se recomandă recoltarea pe arșiță ori în condiții de precipitații. În cazul strugurilor pentru vin, momentul culesului este determinat de maturitatea tehnologică a strugurilor, în funcție de diferite aspecte precum conținutul de zahăr. Acestea influențează procesul de fermentație, aciditatea, greutatea boabelor.

Când se culeg strugurii?

Recoltarea strugurilor se face toamna, însă coacerea lor diferă din punct de vedere calendaristic de la un an la altul, de la o zonă viticolă la alta și de la o podgorie la alta. Momentul oportun se stabilește urmărindu-se evoluția coacerii strugurilor.

Prelucrarea strugurilor pentru vin

După recoltarea strugurilor pentru vin, urmează prelucrarea în vederea producerii vinului. Această etapă este una complexă, ținând cont de tipul de vin (alb, roșu, aromat etc.). În cazul producerii vinurilor albe, deseori avem ca etape principale:

  • Zdrobitul strugurilor – se face folosindu-se mașini de zdrobire speciale
  • Desciorchinatul strugurilor – boabele se eliberează de ciorchine și se eliberează sucul fără resturi vegetale
  • Separarea mustului
  • Vehicularea mustuielii și a mustului
  • Decantarea mustului
  • Fermentarea
  • Depozitarea strugurilor pentru masă

Strugurii pentru masă se păstrează în depozite cu ventilare naturală sau în condiții speciale - depozite frigorifice. Temperatura din celula frigorifică trebuie să fie de 0-1 grade Celsius, iar umiditatea să fie de 85-90%. În aceste condiții, strugurii pot fi păstrați și câteva luni.

După cum se poate observa, cultura viței de vie este complexă și presupune o îngrijire atentă a plantației, însă, prin întreținerea corespunzătoare, se va obține o producție de calitate superioară.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii
Mergi sus