Buruieni problemă în cultura de floarea-soarelui

Combaterea buruienilor este o verigă esențială în tehnologia culturii de floarea-soarelui.

Pentru un start bun, dar și pentru a avea o producție bogată, este important ca fermierii să cunoască unele sfaturi utile în ceea ce privește cultura de floarea-soarelui. Prezentăm în acest ghid mai multe detalii despre:

Buruieni problemă la floarea-soarelui

Pentru a putea combate cu succes infestarea cu buruieni a culturii de floarea-soarelui, este esențial că cunoști, mai întâi, care sunt eventualele buruieni problema (buruieni dificil de combatut) din solele cu floarea-soarelui. Pe lista buruienilor problemă, putem aminti următoarele șase specii:

Ambrosia artemisiifolia

Atât culturile de soia , cât și cele de floarea-soarelui sunt destul de sensibile la îmburuienarea cu ambrozie. Această buruiană este întâlnită în toată țara, dar cu o mai mare importanță în vestul țării, și poate produce pagube de până la 80% din producție. Este una dintre cele mai dificile buruieni de combătut. O densitate de 20-25 de plante de ambrozie pe metrul pătrat poate ajunge să sufoce plantele de cultură destul de rapid. Este o buruiană termofilă (se dezvoltă mai ales atunci când temperatura solului are aproximativ 15-20°C). Răsare primăvara, după jumătatea lunii aprilie. Acolo unde are spațiu mult, se va dezvolta foarte puternic. Poate ajunge la înălțimi de 1,5-2 metri, iar diametrul plantei poate atinge 100 cm.

Chenopodium album

Chenopodium album se întâlnește sub denumirile populare de: lobodă porcească, lobodă sălbatică, spanac sălbatic, căpriță. Apare mai ales atunci când floarea-soarelui este cultivată pe soluri umede, argiloase şi nisipoase, bogate în nutrienţi şi materii organice. Dezavantajul este că buruiana aceasta se înmulțește rapid (semințele pot să germineze în orice perioadă a anului) și are o viteză mare de creștere. Poate ajunge la o înălțime de până la 1,5 metri. De asemenea, caracteristicile frunzei fac preluarea erbicidelor postemergenta să fie în unele cazuri destul de dificilă.

Orobanche Cumana

Orobanche cumana sau lupoaia este o plantă parazită specifică florii-soarelui, ce se atașează de rădăcinile plantei. Este răspândită în zona de sud-est a țării. Pierderile aduse de acest parazit pot ajunge la o medie de peste 60-70%, în zonele secetoase, iar la hibrizii sensibili poate compromite recolta în totalitate. Lupoaia poate fi recunoscută după tulpinile de culoare brun-deschis galben, care au în vârf mai multe flori de diferite culori - de la alb la violet sau albastru - și capsule ce conțin peste 2.000 de semințe minuscule, ce se pot răspândi rapid. Frunzele sunt ei sunt solziforme.

Xanthium strumarium

Xanthium strumarium sau cornuți este o specie de buruiană care poate afecta cultura de floarea-soarelui, mai ales când aceasta este cultivată pe soluri grele, bogate în substanțe nutritive. Poate fi ușor de recunoscut după numeroasele inflorescențe, grupate în raceme terminale și axilare. Buruiana are tulpină scurtă, viguroasă, acoperită de perișori. Frunze sunt lat-ovat-eliptice, iar fructul plantei are formă ovoidă, fiind capsulat într-un involucru rigid, cu două vârfuri și spini sub formă de cârlig.

Cirsium arvense

Cunoscută cu denumirea populară de pălămidă, Cirsium este o plantă perenă, care, cu ajutorul rădăcinii pivotante profunde, poate forma colonii ce se extind pe orizontală. Tulpinile plantei pot ajunge până la 1,5 m înălțime, iar frunzele ei sunt foarte ghimpate. Pălămida înflorește vara, formând niște flori dioice (adică florile masculine şi feminine se află pe plante diferite), de culoare violet intens. Semințele rezultate au 4-5 mm lungime, însă, din fericire, doar puține dintre ele sunt apte de germinare.

Sorghum halepense

Sorghum halepense (costreiul) este una dintre cele mai păgubitoare buruieni la floarea-soarelui. Este o plantă termofilă și se regăsește de obicei în sudul și vestul țării. Se înmulțește atât prin rizomi cât și prin semințe. Costreiul este o plantă foarte viguroasă, ajungând la 1-2 m înălțime.

Efectele negative ale buruienilor asupra culturii de floarea-soarelui

De regulă, efectele negative ale buruienilor asupra culturii de floarea-soarelui variază în funcție de specia de buruiană. De exemplu, lupoaia, fiind o plantă parazită ale cărei semințe germinează în prezența unui produs biochimic secretat de floarea-soarelui, consumă nutrienți direct de la planta gazdă și nu din sol.

De asemenea, Sorghum halepense, Ambrosia artemisiifolia și celelalte specii de buruieni, care își extind teritoriul destul de repede, sufocă planta gazdă, floarea-soarelui, și, astfel, întârzie dezvoltarea culturilor. Buruienile beneficiază de numeroase forme de răspândire: vânt, apă, transportul produselor agricole, păsări, astfel că au o capacitate mare de înmulțire.

Principalul efect negativ cauzat de buruieni este concurența sau „lupta” pentru resursele abiotice (lumină, apă, elemente nutritive din sol) cu plantele de cultură. Apariția buruienilor poate micșora recolta, în unele cazuri, ajungându-se la pierderi de până la 50-80%.

Combaterea buruienilor în cultura de floarea-soarelui

Combaterea buruienilor în cultura de floarea-soarelui se realizează prin mai multe modalități:

  • Asolamentele prin rotația culturii - așa cum floarea-soarelui este vulnerabilă la anumite specii de buruieni, la fel și alte culturi pot fi însoțite de anumite specii. Astfel, dacă pe același teren se cultivă aceeași plantă, buruienile se vor acomoda mult mai ușor condițiilor solului și se vor înmulți mult mai repede decât în cazul rotațiilor. Un alt avantaj îl constituie faptul că, odată cu rotația culturilor, se pot roti și grupele chimice ale erbicidelor, ceea ce permite combaterea mai bună a buruienilor perene, așa cum este Cirsium arvense;
  • Lucrările solului - distrug buruienile, mai ales atunci când sunt adânci și reușesc să elimine semințele de buruieni, scuturate la suprafața terenului;
  • Prășitul mecanic;
  • Erbicidatul - alegerea erbicidului se face în funcție de spectrul de buruieni existent în cultură. De asemenea, tratamentele cu erbicide trebuie aplicate după o schemă bine gândită, care să cuprindă atât erbicide preemergente, cât și postemergente sau numai postemergente

Alegerea erbicidelor

Printre erbicidele recomandate pentru combaterea buruienilor din culturile de floarea-soarelui se numără:

Erbicide preemergente

  • Erbicidul Frontier® Forte - se folosește la combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, precum Setaria spp. (mohor), Echinochloa spp. (iarbă bărboasă), Digitaria spp. (meișor), și a unor buruieni dicotiledonate anuale: Amaranthus spp. (știr);
  • Erbicidul Wing® P - combate buruienile monocotiledonate anuale din sămânță şi un spectru mult mai larg de specii de buruieni dicotiledonate anuale.

Erbicide postemergente

  • Erbicidul Stratos® Ultra - se aplică postemergent, maxim un tratament pe perioada de vegetație BBCH 12 – 19, respectiv de la 2 la 9 frunze ale culturii de floarea-soarelui. Combate atât buruienile monocotile anuale cât și buruienile monocotile perene, inclusiv Sorghum halepense din rizomi.
  • Erbicidul Pulsar® Plus (doar pentru hibrizii de floarea-soarelui de tip Clearfield® Plus) - conține numeroşi coformulanți care îmbunătăţesc retenţia, absorbţia şi penetrarea substanţei active în plante. Combate un spectru foarte larg de buruieni atat monocotile cât și dicotile, inclusiv numeroase buruieni problemă precum Orobanche cumana.

Tehnologia Clearfield® Plus

De asemenea, o metodă și mai performantă în combaterea buruienilor în cultura de floarea-soarelui o reprezintă combinarea erbicidului cu spectru larg de acțiune cu hibrizii de calitate superioară, adaptați la condițiile de mediu. Un astfel de sistem este asigurat prin tehnologia Clearfield® Plus.

Managementul rezistenței la erbicid

Pentru a preveni apariția rezistența buruienilor la erbicide, fermierii trebuie să aplice câteva reguli simple:

  • Erbicidul nu se folosește în mod exclusiv, ci trebuie să urmeze o schemă specifică de tratament. Odată cu rotația culturilor se va roti și modul de acțiune al erbicidelor;
  • Tratamentul cu erbicide trebuie combinat cu măsurile agro-fitotehnice de combatere a buruienilor;
  • Trebuie urmărite și respectate recomandările din eticheta erbicidului aplicat (întotdeauna se folosește doza omologată).

Prevenirea daunelor produse de buruieni

Desigur că prevenția este prima metodă de combatere a buruienilor. În acest sens, recomandăm câteva măsuri:

  • Monitorizează permanent cultura, dar ține cont și de istoricul parcelei. Identifică principalele specii de buruieni care pot afecta cultura ta de floarea-soarelui și documentează-te. Află ce erbicid poți folosi, pentru a combate buruienile în cel mai eficient mod posibil;
  • Planifică numărul și momentul de aplicare a tratamentelor cu erbicid. Fii atent la condițiile meteo care ar putea afecta eficacitatea erbicidelor.

Nu în ultimul rând, poți să apelezi la ajutorul unui expert agronom sau chiar la reprezentantii BASF care se ocupă de zona de interes pentru tine . Ei îți pot oferi mai multe recomandări specifice problemei tale.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

Ei înfruntă zilnic neprevăzutul BASF spune din nou #MulțumimFermierilor

Susținem micii legumicultori și pomicultori români. Le premiem eforturile și le mulțumim pentru ceea ce fac pentru noi. Premii în valoare totală de 10.000 euro

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus