Combaterea mohorului: particularități și tratamente eficiente

Descoperă cum poate fi combătut mohorul și care sunt principalele caracteristici ale acestei buruieni

Mohorul este o buruiană monocotiledonată care apare frecvent în diferite culturi. Fiind una dintre buruienile cu o rată mare de înmulțire, poate compromite randamentul producției și calitatea recoltei.

Particularități generale: mohorul

Originar din Europa, mohorul este o plantă care face parte din subfamilia Paniceae și este întâlnită sub mai multe denumiri: Setaria glauca, Setaria viridis, Setaria pumila. Pe lângă aceste denumiri științifice, mohorul este des întâlnit sub denumirea populară de mohor roșcat, mohor lat. Graminee anuală cu puternică înmulțire prin semințe, mohorul preferă solurile luto-nisipoase, bogate în elemente nutritive. Concurează cu plantele de cultură pentru apă, lumină, căldură și substanțe nutritive, împiedicând procesul de fotosinteză. Reduce eficiența tratamentelor împotriva bolilor și dăunătorilor, de aceea, identificarea principalelor caracteristici ale mohorului este esențială pentru eliminarea riscurilor legate de compromiterea culturilor.

Descrierea plantei: tulpină, frunze, flori

Plantă anuală iubitoare de căldură, mohorul are o tulpină erectă sau ascendentă, simplă sau ramificată. Paiele ramificate, de culoare verde-gri, pot ajunge la o înălțime de 10-40 cm. Planta formează tufe rare, cu frunze liniare de 8-20 cm lungime, late de 1,2 cm, fără perișori. Frunzele flasce au o culoare verde-albăstrui, cu striații albe la mijloc. Spicul de mohor este cilindric, galben-ruginiu, grupat în raceme, cu sămânță ovală. Înălțimea spicului poate ajunge până la 50-70 cm înălțime, în timp ce tulpina poate atinge un metru.

Perioada de germinare

Pentru că iubește căldura și se dezvoltă bine în medii calde și aride, în zone secetoase, mohorul germinează la începutul verii, în zonele calde cu soluri sărace în calciu, dar bogate în elemente nutritive. Buruiană graminee anuală, verde ca iarba, mohorul devine greu de îndepărtat, odată instalat în cultură. Temperaturile optime pentru germinare se situează între 20-35°C, însă germinarea poate avea loc și la 15°C, dar într-un ritm mult mai lent.

Perioada de înflorire

Mohorul înflorește vara începând cu luna iulie, până la începutul toamnei, dar nu mai târziu de luna octombrie. Florile mohorului sunt grupate în spiculețe uniforme de culoare verde pal, purpuriu sau maro. Cu o inflorescență scurtă, florile de mohor au perișori lungi dispuși în jurul spicului.

Cum se înmulțește

Mohorul este o buruiană care crește în principal în câmp și grădini cultivate, dar apare și de-a lungul drumurilor. Mohorul se reproduce numai prin semințe care au capacitatea de a germina rapid sau pot rămâne în stare latentă de la câteva săptămâni până la 3-4 luni. Semințele sunt mici, ovale, de culoare maro. Cantitatea de semințe produsă de fiecare plantă diferă în funcție de specie. O singură plantă de mohor poate produce 500-7000 de semințe care pot rezista în sol până la 20 de ani, în timp ce o singură plantă de mohor lat produce între 200-1000 de semințe.

Pagube produse de mohor

Fiind una dintre cele mai cunoscute buruieni din cauza ratei de înmulțire foarte mare, mohorul devine greu de combătut din moment ce s-a instalat în cultură. Apariția și înmulțirea mohorului sunt favorizate de factorii care țin de mediu, dar și de tratamentele aplicate de către agricultori. Zonele călduroase și secetoase favorizează dezvoltarea mohorului. Pagubele produse de mohor pot diminua semnificativ recoltele în lipsa unor măsuri eficiente de combatere. Printre principalele daune cauzate de mohor, care provoacă pierderi serioase în cazul culturilor agricole din România, se numără:

  • Reduce randamentul de producție a culturilor;
  • Înrăutățește regimul termic al solului;
  • Reduce efectele îngrășămintelor;
  • Diminuează recoltele prin concurența de lumină, apă și substanțe nutritive;
  • Diminuează calitatea recoltelor;
  • Îngreunează lucrările de irigare și recoltare;
  • Atrage cu ușurință insectele dăunătoare;
  • Favorizează crearea unui habitat ideal pentru proliferarea dăunătorilor și dezvoltarea bolilor fungice;
  • Reduce eficiența tratamentelor împotriva bolilor și dăunătorilor.

Pentru prevenirea și combaterea mohorului, fermierii trebuie să adopte o strategie eficientă și să folosească erbicide specifice culturii în care apare.

Principalele culturi afectate de mohor

Alături de alte buruieni, precum costreiul sau pălămida, mohorul poate produce efecte dezastruoase culturilor în care apare. Răspândit și raportat în peste 60 de țări, mohorul apare într-o gamă vastă de culturi anuale și perene. Buruiană persistentă cu o producție mare de semințe, cel mai frecvent afectează culturile de porumb, rapiță, morcovi, cartof, floarea-soarelui, soia, sfeclă de zahăr.

Porumbul se cultivă pe soluri afânate în profunzime, mărunțite la suprafață, curățate de buruieni și cu o rezervă mare de apă. Efectele competitive produse de mohor variază de la un sezon la altul, însă, în culturile de porumb, buruienile cauzează pierderi de recoltă ce pot varia între 30-80% din potențialul de producție. În cazul unei infestări puternice pot compromite întreaga cultură. De aceea, este foarte important ca fermierii să adopte măsuri eficiente de eliminare a mohorului prin aplicarea unor tratamente atât în preemergență, cât și în postemergență.

Rapița este o plantă anuală care a câștigat tot mai mult teren în România datorită profitabilității ridicate. Plantele de rapiță au puține șanse de supraviețuire când sunt afectate de buruieni. Mare consumator de apă, de elemente și microelemente din sol, mohorul poate duce la pierderi de producție, prin reducerea densității plantelor. Astfel, pentru eliminarea buruienilor din culturile de rapiță este necesară aplicarea de tratamente fitosanitare cu erbicide.

Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite culturi de la noi din țară datorită multiplelor întrebuințări ale plantei și semințelor. Mohorul concurează cu planta de cultură pentru nutrienți, de aceea, buruienile trebuie eliminate cât mai devreme. Ele sunt în măsură să compromită cu circa 50% producția. Pentru cultura de floarea-soarelui este recomandată folosirea de erbicide omologate.

În cazul culturilor de cartofi, mohorul poate provoca pagube semnificative în prima etapă a perioadei de vegetație. Pentru protecția culturilor, fermierii trebuie să aplice tratamente de erbicidare atât în faza preemergentă, cât și în faza postemergentă timpurie.

Tratamente eficiente pentru combaterea mohorului

Comparativ cu plantele cultivate, majoritatea buruienilor demonstrează o adaptare mai bună la condițiile de climă și sol, rădăcinile acestora dezvoltându-se într-un ritm mai rapid, împiedicând dezvoltarea plantelor cultivate. Modul în care mohorul afectează culturile nu se rezumă doar la acțiunea lui directă precum deprecierea condițiilor de viață pentru plantele de cultură, ci atrage și alte efecte negative. Ajungând la înălțimi ce pot atinge un metru, mohorul umbrește plantele de cultură și devine gazda ideală pentru dăunători. Combaterea mohorului poate fi realizată în mai multe moduri, la fel ca în cazul altor buruieni anuale. Însămânțarea și înființarea culturilor într-un pat germinativ curat și bine afânat va asigura o bază bună culturilor.

Prevenția este prima metodă de combatere a mohorului și asigură în același timp baza unei culturi sănătoase. Rotația culturilor este la fel de importantă pentru a asigura combaterea biologică a mohorului. Combaterea mecanică implică plivitul (ce presupune smulgerea manuală a buruienilor) și aratul, împiedicându-se astfel repopularea suprafeței.

Menținerea unui control eficient al buruienilor anuale implică utilizarea unor erbicide cu formule îmbunătățite, care oferă eficacitate și un spectru larg de combatere a buruienilor.

Tratamentele chimice pentru combaterea mohorului se aplică atât în etapa preemergentă, esențială pentru prevenirea și eliminarea buruienilor în stadii timpurii de dezvoltare, înainte de răsărire, cât și în etapa postemergentă. BASF oferă fermierilor soluții eficiente, inovatoare, pentru erbicidarea buruienilor dificile, monocotiledonate, așa cum este mohorul, sau erbicide cu spectru larg.

Erbicidul Frontier® Forte are o acțiune sistemică, iar buruienile în curs de germinare absorb substanța activă – dimetenamid-P – prin coleoptil. Eficacitatea produsului este determinată și de o bună solubilitate a substanţei active dimetenamid-P, ceea ce înseamnă că pentru o bună combatere a buruienilor, are nevoie de mai puţină umiditate, în comparaţie cu alte substanţe active care aparţin aceleiași familii chimice. Efectul maxim al erbicidului este atins într-un interval de 7-10 zile după aplicare și este recomandat pentru cultura de cartof, floarea-soarelui, porumb, sfeclă de zahăr, soia.

Wing® P este un erbicid preemergent complex, bazat pe două substanțe active din două clase chimice diferite, ce inhibă atât diviziunea celulei, cât și alungirea acesteia în meristemul rădăcinilor. Dezvoltarea buruienilor este stopată direct ca urmare a absorbţiei prin vârfurile de creștere coleoptil/ hipocotil. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din competiţie. Poate fi folosit în culturile de porumb, floarea-soarelui, soia.

Pentru combaterea mohorului din sămânță se aplică STRATOS® ULTRA , atunci când buruienile au 3-4 frunze. Este un erbicid pe bază de cicloxidim, substanță activă ce pătrunde în plante la 1-2 ore de la aplicare. Tratamentul este eficace din prima săptămână după aplicare, când are loc stoparea creşterii rădăcinilor buruienilor.

Fiecare erbicid dezvoltat de BASF este omologat pentru folosirea în vegetație sau în preemergență, în urma multor ani de cercetare, dezvoltare și optimizare a tehnologiilor performante de erbicidare a buruienilor. Rezistența buruienilor poate fi combătută prin utilizarea unor erbicide cu eficacitate maximă și spectru larg de combatere.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus