Septorioza poate avea urmări mai grave decât credeți

Septorioza, sau pătarea brună a frunzelor, produce în fiecare an pagube importante în Asia, America și Europa, deci și în România, chiar din fazele timpurii din toamnă. Cele mai severe atacuri apar însă primăvara. Septorioza cerealelor apare frecvent în România și are impact direct asupra fermierilor.

Pierderile de producție pot ajunge și la 30%. Deseori neglijată de fermieri, septorioza cerealelor poate avea urmări serioase.

Citește mai mult

Managementul rezistenței în combaterea septoriozei

Cum se manifestă septorioza și rugina galbenă la cereale

Ce spun fermierii care au folosit Priaxor® EC în fermă.

Pentru marii fermieri din toate zone țării, Priaxor® EC este unul dintre fungicidele care nu mai pot lipsi din schema de tratament al culturii de cereale. Fungicidul inovator creat de BASF conține două substanțe active care le-au adus beneficii semnificative fermierilor. Descoperă ce părere și-au făcut agricultorii după experiența utilizării Priaxor® EC și vezi cum i-a ajutat fungicidul BASF în lupta cu septorioza, ruginile sau făinarea la grâu, orz, secară sau triticale.

Beneficiile noului fungicid PRIAXOR® EC

  • Eficacitate crescută în combaterea septoriozei
  • Control excelent, de lungă durată
  • Efectul AgCelence® garantează sporuri de producție
  • Nu necesită autorizații T și T+

Ce spun agronomii despre septorioza la cereale

Vox Pop: Care sunt principalele probleme ale tratamentelor actuale pentru combaterea pătării brune a grâului

Interviu: Aplicarea repetată a acelorlași substanțe active poate crea tulpini rezistente de Septoria spp

Cristina Bunescu, managerul departamentului tehnic din cadrul Diviziei pentru Protecția Plantelor, oferă mai multe detalii despre noul fungicid de la BASF.

Gheorghe Paraschiv este unul dintre fermierii cu mare experiență din Giurgiu Chiar și așa, fermierul se confruntă de doi ani cu atacuri puternice de septorioză, pe care o consideră ”cea mai periculoasă boală a grâului”

Aedin Celzin este unul dintre fermierii care dețin autorizația T. Spre deosebire de el, mulți alți fermieri sunt nevoiți să caute soluții alternative pentru a combate septorioza.

”Mi-aș dori un fungicid cu o perioadă mai lungă de protecție împotriva septoriozei”

Cu septorioza nu e de glumit. O știu mulți fermieri, iar cei mai chibzuiți aplică preventiv tratamente cu fungicid pentru combaterea pătării brune a frunzelor la grâu. Din păcate, fermierii care nu dețin autorizație T sau T+ au foarte puține soluții pentru a combate septorioza grâului.

Cătălin Ionescu, agronom la SC Agroind Tulucești, s-a confruntat recent cu septorioza. Pentru că aplicarea a trei tratamente cu fungicid este costisitoare, și-ar dori un tratament mai bun, cu o durată de protecție mai lungă și substanțe active mai bune

Aedin Celzin este unul dintre fermierii care dețin autorizația T. Spre deosebire de el, mulți alți fermieri sunt nevoiți să caute soluții alternative pentru a combate Septorioza

”Mi-aș dori un fungicid cu o perioadă mai lungă de protecție împotriva septoriozei”
Mergi sus