Bolile viței de vie: soluții și tratamente avansate de protecție

Descoperă soluții inovatoare prin care poți controla bolile viței de vie, fără alterarea proprietăților vinului.

Protejarea inteligentă a viței de vie presupune adoptarea unei strategii eficiente pentru a controla bolile care pot compromite sănătatea și calitatea strugurilor. Produsele inovatoare care nu afectează calitatea recoltelor și nici proprietățile vinului obținut mai târziu sunt soluții smart pe care fermierii le au la îndemână ca să își protejeze plantația. Pe lângă prevenirea și combaterea agenților patogeni, asigurarea unui management eficient al rezistenței și exploatarea plantației cât mai mulți ani, păstrând butucii sănătoși, sunt principalele obiective ale producătorilor de struguri din România.

Descoperă, în continuare, care sunt tratamentele pentru vița de vie pe care le poți aplica pentru a menține butucii sănătoși și pentru un mai bun randament al culturii, dar și care sunt principalele boli ale viței de vie și cum le poți combate.

Bolile viței de vie: tratamente inovatoare pentru un management eficient al rezistenței

Pentru prevenirea și protejarea eficientă a plantației împotriva bolilor este fundamentală respectarea calendarului de aplicare a tratamentelor fitosanitare. În mod normal, pierderile de recoltă pot oscila între 10% și 70-80%, în funcție de condițiile climatice, iar principalele boli ale viței de vie care afectează semnificativ cultura sunt făinarea, mana sau putregaiul cenușiu.

Fiecare dintre acestea necesită o abordare diferită în ceea ce privește tratamentul pentru a avea o cultură fără pierderi de producție. În acest sens, BASF îți pune la dispoziție soluții ușor de integrat într-o schemă completă de tratamente, Smart Technology.

Protecția viței de vie cu Smart Technology

Această schemă de tratament pentru vița de vie asigură un management eficient al rezistenței și presupune folosirea mai multor fungicide cu flexibilitate în aplicare, care acopera rapid și uniform masa vegetativă, oferind protecție chiar și în condiții climatice dificile, precum și alternarea fungicidelor cu moduri diferite de acțiune.

Smart Technology a fost creată ca răspuns la cele mai frecvente dificultăți cu care se confruntă cultivatorii de viță de vie, cum ar fi:

  • reducerea producției;
  • dezvoltarea formelor de rezistență la fungicide;
  • instalarea infecțiilor dificil de controlat în momente critice;
  • impactul negativ al precipitațiilor asupra eficacității tratamentelor;
  • calitate redusă a strugurilor și a vinului;
  • scăderea potențialului de comercializare a strugurilor.

Află mai multe despre schema de tratament pentru vie, Smart Technology, și explorează cele șase beneficii ale sale din acest material video:

➡️ Perioada dinaintea înfloritului este foarte importantă și dificilă pentru viticultori, în special din cauza schimbărilor de temperatură. Descoperă care sunt cele mai eficiente tratamente la vița de vie înainte de înflorit pentru recolte bogate și de calitate.

Una dintre afecțiunile viței de vie în această perioadă sensibilă este făinarea. Această boală se dezvoltă rapid, în special în condiții termice cuprinse între 20-25°C, cu o umiditatea relativă ce oscilează între 40% și 100%. Dezvoltarea acestei boli la vița de vie este favorizată de precipitațiile sporadice, în cantități reduse.

➡️ Făinarea poate apărea, de asemenea, după perioada de înflorire și este destul de greu de controlat. De aceea, ideală este prevenirea acesteia prin aplicarea fungicidelor potrivite. Descoperă tot ce trebuie să știi despre tratamentele viței de vie după înflorit .

Soluții de protecție inovatoare, fără alterarea proprietăților vinului

Pentru a prelungi durata de viață a plantațiilor cu vița de vie, este importantă aplicarea tratamentelor corespunzătoare, folosind produse inovatoare, care nu afectează calitatea strugurilor și nici proprietățile vinului obținut mai târziu.

Mana viței de vie (Plasmopara viticola) este o boală fungică ce poate produce pagube însemnate, care ajung până la pierderea completă a recoltei. Aceasta, pentru că se răspândește rapid și afectează atât frunzele, cât și ciorchinii. În plus, duce la o slăbire accentuată a butucilor de viță de vie, ce se perpetuează pe durata mai multor ani. Totodată, vinul produs din strugurii mănați este de o calitate inferioară.

➡️ Odată instalată în plantație, mana viței de vie este dificil de controlat. Fungicidul Delan® Pro acționează preventiv și stimulează mecanismele naturale de apărare a plantei, asigurând o performanță remarcabilă chiar și în condiții climatice dificile. Nu afectează proprietățile organoleptice ale vinului și are o eficacitate ridicată.

Putregaiul cenușiu și făinarea sunt printre bolile viței de vie cel mai greu de combătut. Putregaiul cenușiu al viței de vie atacă lăstarii, frunzele, inflorescențele și strugurii. De regulă, cele mai mari pagube sunt produse pe boabele mature, chiar înainte de recoltare.

➡️ Cantus® este un fungicid specific pentru combaterea putregaiului cenuşiu al viţei de vie. Produsul acţionează asupra patogenilor în procesul de respiraţie, prin interferarea complexului II al ciclului Krebs, păstrând calitatea și aromele strugurilor.

Importanța utilizării insecticidelor și erbicidelor

Dăunătorii influențează semnificativ cultura de viță de vie, având un impact atât direct, prin leziuni vizibile, cât și indirect, prin crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea infecțiilor și bolilor. Pentru combaterea acestora, este recomandată utilizarea unui insecticid potrivit pentru vița de vie. Pentru a te asigura că obții rezultatele dorite, este esențial să studiezi cu atenție instrucțiunile furnizate de producător.

De asemenea, pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a culturii și pentru a preveni problemele fitosanitare, evită îmburuienarea. Buruienile pot deveni gazde pentru agenții patogeni și pentru dăunători, contribuind la răspândirea acestora. Mai mult, buruienile reprezintă un competitor pentru resurse precum nutrienții din sol, apa și lumina, ceea ce poate conduce la o calitate scăzută a recoltei.

Importanța respectării lucrărilor agrotehnice

Pentru a preveni proliferarea bolilor viței de vie, este esențială respectarea tehnologiei de cultivare. În funcție de soi și de zona geografică, principalele lucrări agrotehnice care vor proteja plantația sunt:

  • întreținerea terenului;
  • respectarea regulilor de tăiere;
  • igienizarea culturii;
  • operațiunile în verde.

Principalele boli ale viței de vie

Odată ce se instalează, bolile la vița de vie devin greu de controlat, generând pagube semnificative. De aceea, este recomandat să cunoști semnele distinctive ale acestor afecțiuni și să implementezi măsuri preventive. În continuare, vom examina cele mai întâlnite boli la vița de vie.

Făinarea viței de vie

Făinarea este produsă de ciuperca Uncinula necator, ce provoacă cicluri de infecții din primăvară până în toamnă, pe toate organele verzi ale plantei. Considerată una dintre bolile viței de vie cu cele mai puternice efecte, făinarea afectează atât frunzele, cât și calitatea strugurilor, implicit a vinului, cu aciditate excesivă și slab alcoolizat.

Kumulus® DF este un fungicid cu acţiune multi-site şi cu risc scăzut de apariţie a rezistenţei, care oferă mai multe avantaje:

  • dublă acțiune: cu o formulare de înaltă calitate, conținând 80% sulf, produsul are acțiune de contact și acțiune prin vapori, iar după aplicare, stimulează creșterea plantelor, prin efectul pozitiv pe care îl are asupra fotosintezei și prin acțiunea secundară împotriva acarienilor;
  • are o aderență excelentă pe frunză, datorită substanțelor auxiliare;
  • dimensiunea granulelor de sulf este optimă, pentru un echilibru între eficacitatea imediată (în faza de vapori) și selectivitatea față de cultură.

Sercadis® este un fungicid inovator, care conține substanța activă fluxapiroxad, din grupa inhibitorilor enzimei succinat dehidrogenază. Cu o structură moleculară unică, de unde rezultă o mobilitate deosebită în interiorul plantei, produsul are o acțiune translaminară și activitate acropetală ce generează o protecție uniformă a culturii.

Vivando® este un fungicid de ultimă generație, care conferă siguranță maximă viței de vie. Bazat pe metrafenonă, din familia chimică a benzofenonelor, produsul oferă producătorilor de struguri noi mijloace de a controla boala și de a proteja randamentul și potențialul de calitate. Vivando® nu prezintă rezistență încrucișată, are o rezistență ridicată la spălare și asigură un control de lungă durată asupra făinării, fără să afecteze fermentația și gustul mustului.

Urmărește materialul video și descoperă 4 soluții inovatoare de tratament pentru făinarea viței de vie:

Mana: boala strugurilor

Dintre bolile viței de vie, mana este boala strugurilor cu cea mai mare răspândire, fiind și una dintre cele mai păgubitoare, daunele putând fi, uneori, de 100%. Agentul patogen (ciuperca Plasmopara viticola) atacă absolut toate organele verzi ale plantei și afectează semnificativ calitatea vinului - strugurii mănați fac un vin de o calitate inferioară.

Pentru combaterea manei poți folosi în primele faze de vegetație fungicidul Polyram® DF, sub formă de granule uniform dimensionate cu o acţiune multi-site. Substanța sa de bază este metiram, din grupa ditiocarbamaţilor, și are un risc foarte scăzut de apariție a rezistenței.

De asemenea, Soriale® LX este un fungicid sistemic specializat în combaterea manei la vița de vie. Acesta are în compoziția sa o substanță activă ce se remarcă printr-o mobilitate notabilă în cadrul plantelor, evidențiindu-și sistemicitatea în ambele direcții, atât ascendent, cât și descendent.

➡️ Află mai multe despre cum se manifestă această boală, cum afectează plantația și ce soluții ai la îndemână pentru a proteja proprietățile strugurilor, din articolul: Tot ce trebuie să știi despre mana viței de vie .

Vița de vie: combaterea putregaiurilor

Putregaiul cenușiu, putregaiul negru, putregaiul umed, putregaiul acid, putregaiul alb al strugurilor sunt bolile viței de vie ce reprezintă o provocare pentru tot mai mulți fermieri. Putregaiurile sunt boli periculoase, frecvent întâlnite la vița de vie, fiind cauzate de ciuperci care apar în condiții de umiditate ridicată și ploi abundente, în faza de compactare a ciorchinilor (pârgă).

Putregaiul cenușiu

În urma atacului acestei boli, pagubele pot ajunge până la 70-80% din recolta de struguri. Putregaiul cenușiu afectează cultura de viță de vie înainte de recoltare, dar și depozitele de struguri. Atacă lăstarii, frunzele, inflorescențele și strugurii și se manifestă sub forma unor pete gălbui care, treptat, capătă o nuanță roșiatică.

Putregaiul negru

Putregaiul negru al viței de vie, boală cauzată de ciuperca Guignardia bidwellii, atacă toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari, ciorchini. Este una dintre bolile care apar la toate soiurile de viță de vie. Pe frunze, mai întâi, pe cele de la baza lăstarilor, apar pete aproape rotunde, de 2-3 mm în diametru, de culoare gălbuie, cu marginile mai închise (brune). Pe lăstari, pedunculi și cârcei, se pot observa pete ovale alungite (ulcere), brun-deschis, ulterior negru-violacee.

Pentru combaterea acestei boli poți folosi fungicidul Revyona® din grupa triazolilor cu eficacitate excelentă pentru noi standarde de calitate. Acesta este ușor de utilizat și se poate aplica independent de vreme.

➡️ Descoperă care sunt cauzele apariției putregaiului negru și soluții inovatoare de tratare a acestuia .

Antracnoza viței de vie

Denumită și Cărbunele viței de vie, antracnoza viței de vie este frecvent întâlnită în plantațiile de viță de vie nobilă. Antracnoza este printre bolile viței de vie care atacă toate organele verzi ale viței, primăvara. În ţara noastră, antracnoza este o boală frecventă la hibrizii producători direcţi, dar se întâlneşte şi pe unele soiuri nobile, cum sunt: Regina viilor, Cardinal, Fetească regală, Chasselas Dore.

Pătarea roșie a frunzelor

Cauzată de ciuperca Pseudopeziza tracheiphila, această boală a viței de vie se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete roșiatice. Părțile afectate se usucă și mor.

Cancerul bacterian

Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens se manifestă în special pe partea aeriană a butucului de viţă de vie, unde dezvoltă tumori (gale, excrescenţe) de mărimi, forme şi consistenţe diferite, cu suprafaţa rugoasă. Plantele atacate sunt debilitate, frunzele sunt slab colorate, iar la soiurile cu struguri roşii, frunzele se colorează prematur în roşu, iar lemnul se maturează insuficient.

Bolile lemnului la vița de vie

Spre deosebire de bolile sezoniere, bolile lemnului au simptome greu de recunoscut, iar odată instalate în plantație, sunt dificil de controlat; de aceea, necesită o prevenție constantă, pe termen lung. Simptomele pot persista câțiva ani de la prima contaminare, mulți agenți patogeni colonizând lemnul și provocând declinul lent al plantelor și chiar uscarea lor. Complexitatea bolilor lemnului viței de vie reprezintă o amenințare la nivel global.

➡️ Află cum poți să recunoști și să previi bolile lemnului din articolul: Bolile lemnului la vița de vie: simptome și prevenție .

Bolile lemnului pot fi tratate cu ajutorul fungicidului Cabrio® Top pe bază de două substanţe active: metiram și piraclostrobin. Acesta dispune atât de acțiune de contact, cât și de o mișcare translaminară în plantă.

În concluzie, realizarea la timp a lucrărilor agrotehnice, respectarea calendarului de tratamente și stropiri ale viței de vie, precum și folosirea unor soluții inovatoare și eficiente păstrează butucii sănătoși mai mulți ani și garantează obținerea unor producții optime, de calitate.

Culturi similare

Smart Technology

Am lansat Smart Technology pentru culturi horticole, programul inteligent de protecție a plantelor, aliatul tău de încredere.

Mai multe detalii

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus