BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Stropirea pomilor fructiferi: când și cum se face

Află care sunt cele mai eficiente soluții și scheme de tratament în stropirea pomilor, pentru prevenirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor

Livezile cu pomi fructiferi au nevoie de o îngrijire deosebită la începutul primăverii, când atenția pe care le-o acordați are o mare influență asupra producţiei.

 • De ce este necesară stropirea pomilor
 • Când se face stropirea pomilor fructiferi
 • Stropirea pomilor fructiferi primăvara
 • Stropirea pomilor fructiferi împotriva bolilor
 • Stropirea plantațiilor de măr
 • Stropirea plantațiilor de păr
 • Program de combatere a bolilor la cultura mărului
 • Combaterea rapănului la meri și la peri
 • Combaterea făinării la meri și la peri
 • Combaterea bolilor de depozitare la meri și la peri
 • Stropirea plantațiilor de cireș și de vișin. Care sunt principalele boli și dăunători ale cireșului și vișinului?
 • Stropirea plantațiilor de prun
 • Stropirea plantațiilor de cais
 • Stropirea plantațiilor de piersic
 • Stropirea plantațiilor de gutui
 • Stropirea pomilor fructiferi toamna

Pe lângă Cum se execută ca la carte tăierile de rodire pentru pomii fructiferi , tratamentele din primăvară sunt foarte importante pentru sănătatea pomilor din grădina sau livada dvs. Însă, la fel de important este să știți care este momentul optim pentru stropirea pomilor, astfel încât, cu ajutorul unor tratamente eficiente, să obţineţi cele mai bune rezultate.

Stropirea pomilor este esențială pentru a avea o livadă plină cu pomi sănătoși și roditori. Tratamentele fitosanitare previn apariția unor boli care pot produce daune pomilor și fructelor. Evitaţi astfel să aveţi pagube însemnate. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea propriu-zisă, pentru că bolile pomilor, odată instalate, vă pot afecta întreaga recoltă, chiar dacă luați ulterior măsuri.

Pentru o livadă sănătoasă, majoritatea pomicultorilor aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon. Condițiile meteorologice din fiecare anotimp pot favoriza apariția unor boli sau dăunători pentru care trebuie efectuate tratamente corespunzătoare. Astfel, poate fi nevoie să efectuați un tratament în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, un tratament pe final de iarnă și, bineînţeles, recomandăm aplicarea tratamentelor fitosanitare în primăvară şi pe parcursul perioadei de vegetație.

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

Primul tratament al pomilor se face frecvent după tăiere, la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie. Motivele pentru care această perioadă este propice stropirii sunt date de temperaturile care ajung în jurul valorii de 5 grade Celsius şi se asigură un start bun al plantaţiei.

Speciile de pomi fructiferi sunt atacate, pe tot parcursul perioadei de vegetație, de numeroși agenţi patogeni.

Stropirea plantațiilor de măr

Rezistența plantațiilor de măr la boli depinde foarte mult de soiul ales și de sensibilitatea acestuia în fața bacteriilor sau a ciupercilor. Desigur, condiţiile climatice influenţează starea fitosanitară a plantaţiilor.

Care sunt principalele boli și dăunători la cultura mărului?

Dintre dăunătorii care atacă frecvent plantațiile de măr, cele mai mari pagube le fac Păduchele din San Jose, insectele minatoare și defoliatoare, afidele, acarienii și viermele merelor. Referitor la bolile întâlnite, pagube însemnate sunt provocate de rapăn, făinare, focul bacterian al rozaceelor, monilioza, dar şi de bolile de depozitare.

 • Rapănul mărului apare mai ales pe frunze și fructe. La nivelul frunzelor, este ușor de recunoscut, deoarece se manifestă sub forma unor pete mici, circulare, de culoare galbenă, în primă fază, devenind apoi maronii. Aceste pete se înnegresc ulterior, se extind și se unesc pe suprafața frunzelor. Fructele sunt atacate de rapăn în toate fazele de creștere. Boala provoacă deformarea fructelor, crăparea și căderea prematură a acestora. Rapănul este mai des întâlnit în primăverile călduroase, cu ploi frecvente, dar este important să protejați pomii și fructele pe tot parcursul anului împotriva acestei boli care poate diminua considerabil producția.

 • Făinarea mărului se manifestă pe muguri, frunze, inflorescențe, lăstari, dar poate apărea chiar și pe fructe. Organele aeriene ale pomului afectat de făinare se opresc din evoluție și sunt acoperite cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar ulterior se usucă și cad.

 • Focul bacterian al rozaceelor se manifestă mai ales primăvara, asupra inflorescențelor și a lăstarilor. Florile se ofilesc, se înnegresc și cad. Evoluția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate ridicată, așa că apariția focului bacterian în primele luni de vară poate afecta sever pomii, dacă soiul nu este unul mai rezistent. Pentru prevenirea focului bacterian, aplică Regalis® Plus
 • Monilioza are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.
 • Bolile de depozit (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară) pot provoca pierderi foarte importante, de aici și interesul crescut al pomicultorilor de a reduce pierderile cauzate de aceşti agenţi patogeni.
Dintre dăunătorii des întâlniţi, amintim viermele merelor, Păduchele din San Jose, puricele melifer al mărului.

Combaterea rapănului la meri și la peri

Cel mai eficient mod de a combate rapănul este prin măsuri preventive, agrotehnice și chimice. Arăturile de toamnă sunt esențiale pentru a distruge rezervele biologice care cauzează această boală, dar cea mai importantă măsură este conceperea unui program de tratamente fitosanitare corelate cu soiul plantat, tipul de sol și condițiile climatice din zonă.

Unul dintre cele mai eficiente fungicide de pe piață este Delan® Pro , care este conceput pe baza unei tehnologii proactive, conţinând două substanţe active: ditianon și fosfonați de potasiu. Aceste substanțe active au un efect sinergic pentru a preveni rapănul la speciile de meri și peri. În plus, stimulează mecanismele naturale de apărare a pomilor, acoperă uniform frunzele şi fructele, oferind protecție livezilor pe o perioadă îndelungată, chiar și în condiţii climatice dificile (precipitaţii, umiditate, temperature scăzute).

Combaterea făinării la meri și la peri

Pentru combaterea rapănului, dar şi făinării, recomandăm fungicidele Dagonis® , Sercadis® şi Bellis® , care au mişcare sistemic translaminară în plantă şi vă oferă protecție împotriva bolilor, pentru un maximum de recoltă și calitate.

Combaterea bolilor de depozitare la meri și la peri

Bellis® este un produs inovator, care conţine 2 substanţe active, boscalid şi piraclostrobin.
Aplicat cu 7 zile înainte de recoltare reduce semnificativ pierderile cauzate de bolile de depozitare (Gloeosporium spp.- putregaiul amar, Penicillium spp. – putrezirea umedă, Botrytis spp. – putregaiul cenuşiu, Alternaria - putrezirea amară).

Stropirea plantațiilor de păr

Plantațiile de păr sunt mai pretențioase decât cele de măr, atât în privința solului, cât și a condițiilor atmosferice în care se dezvoltă cel mai bine. La fel ca mărul, și livezile de păr sunt vulnerabile în fața bolilor și a dăunătorilor, așa că ele trebuie îngrijite cu atenție pe tot parcursul anului. Sunt importante tratamentele de la începutul înfrunzirii mugurilor florali, deci spre finalul lunii februarie, începutul lunii martie, când temperaturile depășesc 6 grade Celsius. Menţionăm şi tratamentele aplicate la începutul înfloritului şi la scuturarea petalelor care vor proteja cultura de o gamă largă de boli. Nici tratamentele din timpul perioadei de repaus nu sunt lipsite de importanţă.

Care sunt principalele boli și dăunători ale părului

Bolile și dăunătorii care pot afecta părul au un impact direct asupra producției rezultate anual, iar soiurile mai sensibile, care nu au o rezistenţă ridicată în fața bacteriilor sau a fungilor, sunt cele mai vulnerabile. Iată care sunt cele mai întâlnite boli și dăunători la păr:

 • Rapănul la păr se caracterizează prin apariția unor pete de culoare maronie, de formă eliptică. Boala este favorizată de temperaturile de peste 7 grade Celsius și umiditatea ridicată, iar atacul ei asupra fructelor cauzează oprirea creșterii acestora, deformarea lor, crăparea și căderea înainte de vreme.
 • Pătarea albă a frunzelor de păr se manifestă la nivelul frunzelor, rareori pe fructe, spre finalul primăverii. Pe frunze apar niște pete circulare, de culoare brună, care devin ulterior de culoare cenușie sau albă, înconjurate de o margine de culoare maronie.
 • Focul bacterian și monilioza atacă părul la fel ca în cazul plantațiilor de măr.
 • Dintre dăunători, cei mai întâlniți sunt păduchele de San-Jose, moliile defoliatoare sau miniere sau păduchii de frunze.

Stropirea plantațiilor de cireș și de vișin. Care sunt principalele boli și dăunători ale cireșului și vișinului?

 • Monilioza sau putregaiul fructelor este o boală care aduce pagube mari în livezi, afectând florile, frunzele, lăstarii, dar și fructele. La suprafața ţesuturilor afectate se formează un mucegai de culoare albă, care cauzează necrozarea și brunificarea acestora. Predispoziție maximă la atac au soiurile în perioada înfloritului și în perioada maturării fructelor.
 • Antracnoza frunzelor de cireș atacă frunzele de cireș și vișin, formând pete roșietice pe partea superioară și roz-albicioase pe partea inferioară a frunzelor. La atac puternic, frunzele se usucă și cad din pomi, rezultând o defoliere prematură a acestora.

 • Ciuruirea frunzelor este ușor de recunoscut datorită petelor violet cate apar pe frunze, delimitate de o margine roșie. Boala necrozează țesuturile frunzei, care se perforează și cad. La nivelul fructelor, boala cauzează pierderea gustului și căderea timpurie a acestora.
 • Pătarea roşie a frunzelor de cireș și vișin se manifestă mai ales pe frunze, sub forma unor pete mici, circulare, purpurii sau roșiatice, cu marginile ușor delimitate. Petele se unesc apoi și cuprind întregul limb foliar. Frunzele atacate cad prematur, iar boala duce la defolierea timpurie a pomilor.

Dintre dăunători menţionăm: Musca cireşelor, Păduchele negru al cireșului, Păduchele din San Jose, Viermele cireşelor.

Cum combatem monilioza la speciile de sâmburoase?

Signum® – un fungicid inovator cu o combinație unică de substanțe active cu moduri de acțiune diferite: boscalid şi piraclostrobin. Spectrul de combatere al produsului Signum® este specific pentru combaterea putregaiurilor, dar și a altor boli importante. Testele efectuate au arătat că Signum® a determinat atât sporuri semnificative de recoltă, cât și îmbunătățirea procentului de producție destinată vânzării.

Momentul aplicării:

 • Cais și piersic – se pot aplica maxim 3 tratamente la un interval de 7-10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 60-87, de la deschiderea primelor flori până la coacerea fructelor.
 • Cireș și vișin – se pot aplica maxim 3 tratamente la un interval de 10 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor.
 • Prun – se pot aplica maxim 3 tratamente la un interval de 7 zile între ele, pe perioada de vegetație BBCH 59-81, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor.

Doza: 0,05% - 0,5 kg/ha

Signum® se va integra într-un program de combatere a bolilor, în care se va alterna cu produse cu mod diferit de acţiune.

Timp de pauză: cais, piersic, cireș, vișin, prun: 7 zile

Stropirea plantațiilor de prun

Cele mai multe tratamente au loc primăvara, mai ales în perioadele calde și umede, când pomii sunt mai predispuși infecţiilor. Tratamentele împotriva păduchilor și moliilor sunt cel mai des aplicate vara, când apariția lor poate fi prevenită cu ajutorul unui insecticid eficient.

Care sunt principalele boli și dăunători ale prunului?

 • Monilioza este una dintre cele mai periculoase boli pentru pruni, apare în special primăvara și se manifestă pe flori, frunze, fructe și lăstari. La nivelul fructelor apar niște pete brune, circulare, care se extind rapid și cuprind tot fructul. Acesta devine moale și putrezește, devenind necomestibil. Recomandăm aplicarea produsului Signum® pentru combaterea moniliozei.

 • Pătarea roșie a frunzelor de prun se caracterizează prin apariția unor pete galben-verzui pe frunze, care devin ulterior de un roșu cărămiziu. Atacul acestei boli duce la defoliere timpurie și la căderea fructelor. Puteţi preveni apariţia acestei boli cu produsul Signum®.

 • Ciuruirea frunzelor la sâmburoase constă în apariția unor pete cenușii sau brune pe frunze, care necrozează țesuturile și cauzează apariția unor perforații la nivelul frunzelor. Această boală se poate extinde și pe lăstari, dar și pe fructe, ceea poate face pagube însemnate într-o livadă.

Dintre dăunători menţionăm: viermele prunelor, viespea neagră a prunului, molia fructelor.

Stropirea plantațiilor de cais

Caisul este una dintre cele mai sensibile specii pomicole la atacul bolilor, mai ales când crește în zone cu umiditate ridicată. Una dintre cele mai grave boli ale caisului este apoplexia, unde pomi aparent sănătoși se veștejesc și mor rapid în timpul perioadei de vegetație. Boala este cauzată de un cumul de factori, dezvoltarea agenţilor patogeni fiind favorizată şi de condiţiile climatice şi de mediu.

Pentru a preveni contaminarea caisului cu anumite boli și dăunători, pomii plantați în livadă trebuie stropiți sistematic primăvara devreme și toamna, după căderea frunzelor, iar unele tratamente trebuie repetate și după căderea petalelor, mai ales pentru combaterea moniliozei.

Care sunt principalele boli și dăunători ale caisului?

Iată care sunt bolile și dăunătorii care afectează cel mai frecvent caisul:

 • Monilioza este puternică în special în primăverile reci și umede și cauzează ofilirea florilor, uscarea mugurilor și a lăstarilor. Când afectează fructele, acestea putrezesc și cad. Puteţi preveni apariţia acestei boli prin aplicarea fungicidului Signum®.

 • Pătarea și ciuruirea bacteriană a frunzelor
 • Cancerul bacterian apare la livezile de cais plantate pe soluri umede și reci.
 • Făinarea caisului este favorizată de temperatură și umiditate și se manifestă în special pe fețele frunzelor și pe lăstarii verzi.

Dintre dăunători amintim: Păduchele verde, omida păroasă, Păduchele de San-Jose

Menținerea unui frunziș sănătos prin măsuri de prevenire și de combatere încă din primele faze ale bolilor sau ale dăunătorilor asigură dezvoltarea unei livezi de caiși sănătoși și roditori.

Stropirea plantațiilor de piersic

Piersicul depinde foarte mult de condițiile de mediu și de solul în care este plantat. Atunci când piersicul este cultivat pe un sol greu, umed, expus curenților reci, el devine mai sensibil la atacul agenților patogeni. În perioada dezmuguritului, până la scuturarea petalelor este recomandat să îi aplicați tratamente pentru a preveni infecțiile, urmând ca din mai până în iulie să se aplice tratamente pentru protejarea fructelor.

Care sunt principalele boli și dăunători ale piersicului?

Controlul bolilor și dăunătorilor este esențial pentru longevitatea piersicului, mai ales în zonele cu ierni geroase și sol argilos. Iată care sunt cele mai întâlnite boli și dăunători ale piersicului:

Afecțiuni provocate de ciuperci și dăunători:

 • Monilioza dă atacuri păguboase asupra fructelor, care se mumifică și devin necomestibile. Pentru combaterea moniliozei, BASF vă recomandă aplicarea fungicidului Signum® .
 • Bășicarea frunzelor de piersic dă primele simptome la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, pe frunzele tinere de la vârful lăstarilor. Acestea capătă un aspect bășicat, cu umflături neregulate pe partea superioară. Frunzele afectate cad după 3-4 săptămâni, iar un climat umed și rece poate favoriza avansarea bolii, ducând la defolierea totală a pomilor. Boala afectează și producția de fructe. Acestea nu se dezvoltă suficient și au o calitate inferioară.
 • Făinarea piersicului
 • Ciuruirea frunzelor

Dintre dăunătorii piersicului menționăm: Păduchele verde al piersicului, Păduchele de San-Jose, afidele.

O atenție deosebită o necesită mai ales pomii tineri, până la intrarea pe rod, care sunt mai vulnerabili în fața bolilor și a dăunătorilor. Îngrijirea piersicului trebuie să fie axată pe menținerea unui aparat foliar sănătos.

Stropirea plantațiilor de gutui

Gutuiul este un pom fructifer care se adaptează ușor la condițiile climatice, însă este mai vulnerabil decât mărul sau părul în fața temperaturilor caniculare sau a celor geroase, dar și în fața bolilor sau a dăunătorilor, din cauza scoarței sale, care este mai subțire decât cea a altor pomi.

Care sunt principalele boli și dăunători ale gutuiului?

Bolile și dăunătorii care afectează gutuiul sunt aceiași cu cei de la măr sau păr:

 • Focul bacterian al rozaceelor
 • Pătarea brună a frunzelor de gutui
 • Mumifierea fructelor tinere de gutui este cauzată de o ciupercă, iar acțiunea ei face ca fructele să se oprească din evoluție, să se mumifice și să cadă.
 • Viermele fructelor

Stropirea pomilor fructiferi toamna

Recoltarea nu înseamnă și finalizarea ciclului de îngrijire a copacilor, iar producția din anul următor poate fi îmbunătățită, dacă acordați o atenție sporită îngrijirii livezii în perioada de repaos. Tratamentele din această perioadă au ca scop combaterea insectelor aflate în stadiul de iernare, dar și a bacteriilor sau a ciupercilor care pot provoca boli pomilor. Când faceți stropirea toamna, trebuie să alegeți o zi cu temperaturi pozitive, fără ploi, vânt puternic sau precipitații. Stropirea se face, de regulă când frunzele pomilor fructiferi au căzut.

Noul fungicid Dagonis®

Noul fungicid Dagonis®

Descoperă noul fungicid polivalent de la BASF. Este simplu de folosit și poate fi aplicat la peste 20 de culturi de legume sau pomi fructiferi.

Vezi caracteristicile tehnice

Prezentarea fungicidului Sercadis® la măr

Regalis® Plus: primul regulator de creștere pentru pomi fructiferi din România

Regalis® Plus

Regalis® Plus

Regalis® Plus este singurul regulator de creștere omologat în România pentru culturile de măr, păr, prun. Optimizează producția și crește rezistența pomilor.

Vezi beneficiile produsului
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium
Mergi sus