Studiu de caz: elemente tehnologice într-o plantație de viță de vie. Episodul 1

Ce parametri trebuie să urmărești pentru a te asigura că plantația de viță de vie este sănătoasă și productivă

Pentru mulți viticultori cultura de viță de vie poate prezenta numeroase provocări dacă nu dețin cunoștințe avansate de horticultură. Tocmai de aceea, experții BASF în protecția culturilor horticole au creat o serie de clipuri video educative care să te ajute să-ți îngrijești corect plantația de vie, chiar de la început.

De-a lungul acestei serii îți vom prezenta elementele tehnologice, exemplificate pentru o plantație din Tohani. Vom începe de la stadiul de planificare, amplasament, trecând prin elementele de bază, precum sistemul de tăiere sau alegerea densității optime, apoi prin lucrările de întreținere și tratamentele în primii ani de viață, ajungând până la aplicarea produselor de protecție a plantelor pentru asigurarea unei producții ridicate.

Așa cum v-am promis, iată-ne în podgoria Dealu Mare, în centrul viticol Tohani. Practic, adevăratul centru viticol Tohani și mare parte din podgoria Dealu Mare de fapt începe de aici.

Suntem într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu și lucrul acesta se vede de-a lungul istoriei. Suntem într-o plantație a unui mic viticultor, o plantație care a fost înființată cu circa 9 ani de zile în urmă. Foarte important este faptul că acest proprietar a reușit să parcurgă toate etapele necesare obținerii unei plantații așa cum poate rar vedem, nu numai aici, în Dealu Mare, ci și în întreaga Românie viticolă.

Condițiile pedoclimatice

Pornind de la amplasamentul acestei plantații, pornind de la arealul în care se găsește, a ținut cont de faptul că sunt necesare câteva condiții pentru a înființa o plantație de viță de vie. Trebuie ținut cont de numărul de zile cu insolație, trebuie ținut cont de numărul de ore cu temperatură pentru desăvârșirea coacerii strugurilor, trebuie ținut cont de numărul de zile de îngheț, trebuie ținut cont de cantitatea de calcar activ din sol, astfel încât în final plantația să dureze o perioadă cât mai lungă de timp.

O altă etapă importantă a fost cea legată de pregătirea solului. S-a realizat o trecere cu subsolierul la adâncimea de 80-90 cm, apoi s-a revenit în diagonală, a urmat o arătură adâncă de 40-50 cm, după care nivelarea solului și o mărunțire foarte bună în așa fel încât plantarea să se realizeze în condiții optime. Mai departe foarte important este momentul în care stabilim soiul pe care vrem să îl plantăm în zona respectivă.

Alegerea soiului și portaltoiul

Dacă vorbim de soi trebuie să vorbim și de portaltoi. Portaltoiul este un element extrem de important în ceea ce privește viața viitoarei plantații și nu numai atât. Un portaltoi de calitate, adaptat condițiilor zonei în care urmează să se realizeze plantația, trebuie să țină cont de câteva elemente și anume rezistența la filoxeră, rezistența la nematozi, trebuie să aibă un bună îmbinare cu altoiul. Trebuie, de asemenea, să imprime o rezistență la secetă și la umiditate în așa fel încât înrădăcinarea și evoluția ulterioară a butucilor de viță de vie să fie corespunzătoare. În acest caz, s-a folosit portaltoiul selecția Oppenheim 4, așa numitul SO4, un portaltoi care este destul de comun în zona Dealu Mare.

Întorcându-ne la soi, aici suntem într-o plantație în care avem Fetească Neagră, un soi extrem de cunoscut și de apreciat atât în România, cât și în afara țării. Un soi care s-a adaptat extraordinar de bine condițiilor de la Tohani, chiar dacă în ultimii ani au avut loc mai multe modificări climatice.

Sistemul de tăiere

Mergând mai departe, plantația s-a dezvoltat foarte bine în primii ani. Cel mai important lucru a fost cel legat de întreținerea aparatului foliar astfel încât să avem o dezvoltare bună a lăstarilor din care trebuia să fie proiectată viitoarea tulpină. După cum puteți observa, sistemul de conducere este unul pe tulpină semiînaltă, tulpina este proiectată undeva la 70-80 cm, iar sistemul de tăiere este unul mixt, respectiv Guyot pe semitulpină, ceea ce înseamnă că în principiu de la tăiere s-au urmărit o coardă de 12-14 ochi și un cep de 2-3 ochi.

Densitatea

Distanța de plantare între plante pe rând este de 1 m, iar distanța între rânduri este de 2,2 m, ceea ce asigură o densitate de 4.545 de butuci la hectar.

Foarte important este de urmărit faptul că acești tutori sunt de la înființarea plantației, deci au 9 ani de zile. Nu este un material foarte pretențios, este practic un Tubi, un plalstic care a rezistat și care a menținut tulpina dreaptă. Din câte putem observa, densitatea este aproape de 100%, ceea ce rar se mai întâlnește, dar lucrul acesta se rezolvă pe parcurs, în ideea în care atunci când mai apar goluri din anumite motive, plantația suferă un proces de înlocuire și atunci, cum putem vedea, cred că procentul de prindere este de 100%.

În primii ani de viață, foarte importantă a fost proiectarea acestei tulpini, care să fie dreaptă, să se autosusțină după un anumit număr de ani, întrucât producția va crește și este posibil ca, lăsându-se pe sârma portantă, să avem probleme cu îndoirea tulpinii și de aici o serie întreagă de inconveniente în ceea ce privește aplicarea lucrărilor mecanice, manuale, dar și a vieții butucului respectiv.

Pentru a nu rata niciun episod din această serie, te invităm să te abonezi la newsletter-ul nostru.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Ce tratamente poți face dacă ai o suprafață mică de viță de vie

Tratamente și doze de aplicare dacă folosești pompa de spate sau atomizor

Vezi recomandările BASF
Mergi sus